Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Tipala®' sárga szilva

5.990 Ft

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
5.990 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
8.990 Ft
Fiatal konténeres csemete
Menny.:
11.990 Ft
Konténeres - mirabolán alanyon
Menny.:
14.990 Ft
Koros konténeres
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A 'Tipala®' sárga szilva főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Tipala’ szilva fajtát a Stuttgarti egyetemen állították elő. A fája középerős vagy erős növekedése, koronája közepes méretű és kevésbé terebélyes. Középkorán fordul termőre ezt követően rendszeresen és kiegyensúlyozottan terem.

Részben öntermékeny fajta, pollenadó telepítésével biztosabb terméskötés érhető el. A termésérés ideje július végén, augusztus elején van. A gyümölcs közepes méretű, mintegy 35-45 gramm átlagsúlyú.

Ahogy neve is mutatja a héj és a gyümölcshús egyaránt sárga, de alakját tekintve a hagyományos megnyúlt szilva forma jellemzi. A héj a napos oldalon sötétebb narancsos árnyalatúvá válik.

A hús magvaváló, rostos és bőlevű és igazán édes, csemege fajta. Friss fogyasztásra az egyik legkiválóbb fajta. Sarka vírussal és betegségekkel szemben ellenálló.

Érésidő: Július vége – Augusztus eleje

Porzói: Részben öntermékeny
’Haroma’
’Cacaks szépe’

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején.

Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december. A nyár eleji rovarölő lemosó permetezést meghálálja. Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

A szilvafélék ápolásának része a rendszeres metszés mellyel a termésmennyiséget szabályozzuk. Fontos, hogy a szilvafák keskeny koronát nevelnek ezért a külső rügyre való metszést kell alkalmaznunk, így kialakítva egy szellős, jól áttekinthető koronaformát.

Fontos, hogy metszés során a kisebb termőnyársakat hagyja fenn!

Kártevők, betegségek: szilva tafrinás gyümölcstorzulása, szilvahimlő, monília, szilvarozsda, pajzstetvek, levéltetvek, gyümölcsmolyok.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 2,5-3,5 m
Termésérés: Július vége – Augusztus eleje
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás

 

Védett tartalom

 

Részben öntermékeny, azonban a biztonságos és bőséges termés érdekében porzópár szükséges. Kattintson ide, és válassza ki a fajtához illő porzópárt.

Paraméterek

Érési idő: VII. hó – (Július)
Magyarországon érés július vége – augusztus eleje

Videók