Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kerti tavak árnyékban és napon

Az elmúlt években egyre több kertbarát valósítja meg régi álmát és hoz létre a birtokán kisebb-nagyobb kerti tavat. Jómagam is támogatom ezt, ugyanis egy ízlésesen elrendezett tavacska semmihez sem hasonlítható atmoszférát hív életre a kertben.

Ahhoz azonban, hogy tényleg hosszú távon gyönyörködhessen a tó szépségében, speciális, vízinövényeket szükséges elültetnie ezen a területen. Hiszen nem minden növény alkalmas arra, hogy nedves, nyirkos körülmények között éljen.

Ebben a bejegyzésben kifejezetten azokat a különlegességeket gyűjtöttem össze, amelyeket bátran elültethet a tó környékén.

A Tündérfátyol kedves tölcséreivel díszíti a kerti tavat

A Tündérfátyol kedves tölcséreivel díszíti a kerti tavat

Igen gyakran előfordul, hogy a kezdő kertbarát és tó tulajdonos nem veszi figyelembe az egyes növények igényeit és sokszor olyan variációkat választ erre a területre, amelyek hosszú távon nem viselik el a tó által teremtett körülményeket. Ilyenkor a kezdeti örömöt és lelkesedést igen hamar képes felváltani az elkeseredettség, amikor a gyönyörűen beültetett kertben egyre-másra pusztulnak el a növények.

Éppen ezért tartom nagyon fontosnak, hogy legyen körültekintő, amikor a tó környékét tervezi meg a kertjében. Ebben segít Önnek a kertészetem igen sokszínű és egyre bővülő vízinövény kínálata is, amelyek között biztosan megtalálja azokat a szépségeket, amelyek tökéletesen illeszkednek a birtokára és remekül érzik magukat ebben a speciális környezetben is.

Amennyiben éppen kerti tó építését tervezi vagy szeretné egy kicsit feldobni a jelenlegit, most a legjobb helyen jár!

Mire van szüksége egy vízi növénynek?

Általánosságban elmondható, hogy nem sok olyan vízi növény létezik, amely ne érezné jól magát félárnyékos helyen. Így ha nincs kifejezetten napos vagy árnyékos oldala a tó körüli résznek, bátran válogathat a kínálatban, ugyanis ha biztosítja a megfelelő körülményeket, a növény biztosan jól érzi majd magát „új otthonában”.

Tavak a napon

A napos tavak mindig szikrázó látványt nyújtanak. Mindannyian szeretjük, amikor a napfény ezüstösen csillog a víz tükrén. Azt hiszem, nekem ez az egyik kedvenc látványom. 

A napos tavak hátrányai

Az egyik nagy hátránya az, hogy az algák sokkal könnyebben elszaporodnak. Ez nagy probléma lehet hiszen egyrészt csúnya lesz a víz, másrészt nem lesz elég oxigén a vízben, ami a vízben élő állataink számára halálos is lehet. 

A napos tavaknak számtalan előnyük akad

Ezért rendszeresen tisztítani kell a tavat az algától, de az is egy nagyon jó megoldás, ha nagyobb mélységet szab a tónak. Ha van egy kifejezetten mély régiója a víznek, rögtön nem fog annyira könnyen felmelegedni, ezáltal az algainvázió is elkerülhető. 

Úgy is tudja szabályozni a tó felmelegedését  - vagyis ennek elkerülését - hogy nagy levélfelületű növényeket ültet a tóba (pl. tavirózsa), ugyanis a levelek alatt a víz nem kap annyi napsütést és kevésbé melegszik csak fel.

A napos tavak előnyei

Az egyik nagy előnye, hogy számos faj és fajta közül válogathatunk, mert sok az olyan vízi évelő, amely kedveli a napos területeket. És van egy olyan elmélet is, hogy ha halak is vannak a tóban, akkor a halak színe sokkal élénkebb lesz, mint az árnyékos területeken élőké.

Szívesen olvasna bővebben is a kerti tavak növényeiről? Akkor nincs más dolga, csak kattintson IDE!

A napos tavak növényei

Vannak olyan különleges vízi növények, amelyek bár remekül érzik magukat a félárnyékban is, kifejezetten kedvelik a sok napsütést. Így ha eddig nagy fejtörést okozott Önnek, hol talál olyan növényt, amely remekül tűri a speciális körülményeket és a napos helyet egyaránt, most megoldódik ez a probléma.

A tóparton mesés társítások alakíthatók ki

Tipikusan ilyen növény a vízijácint, amely rizómával terjed és kúszik. Nagyon jól érzi magát mocsaras területeken. Hosszúkás, szív alakú levelei önmagukban is esztétikusak, ám a pontot az i-re a 10 centiméter hosszú, kékeslila színű álfüzér virágzata adja, amely július és augusztus között pompázik.

Szintén ide sorolandó a tavirózsa is, amely nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen egy tó környéke. Számos különböző színüknek és szépségüknek köszönhetően élettel töltik meg a „vízi kertet”. Emellett lényeges a szerepük az algák szaporodásának visszaszorításában is, ugyanis leveleikkel árnyékolják a víz felszínét. Májustól egészen szeptemberig gyönyörködhet a virágaiban.

Ide kattintva megtekintheti a kedvenc vízinövényeimet!

Ha szeretné tudni, hogy zajlik a tavirózsák ültetése, ebben a videóban megmutatom Önnek!

A nagylevelű és nyíllevelű nyílfüvek szintén esztétikus részei lehetnek a félárnyékos és napos részeknek egyaránt. Zöld leveleik hangsúlyosak leginkább, amelyek között apró, fehér virágok bújnak meg.

Tavak az árnyékban

Nos, először is oszlassunk el egy tévhitet, miszerint akinek árnyékos a kertje, annak nem lehet kerti tava. Ez nem igaz, hiszen  - ahogy fent is említettem - számos olyan növényt találunk, amely igenis kedveli a félárnyékos és árnyékos helyeket a tóban vagy tóparton. 

Online kertészetem teljes vízi növény kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

Az árnyékos tavak hátrányai

Legtöbbször attól válik egy tó árnyékossá, hogy áll mellette egy hatalmas fa, vagy facsoport, amely elveszi a kellő fényt a vízi növényektől. Ha ez Önnél is így van, akkor különös gonddal figyeljen arra, hogy a lehulló faleveleket rendszeresen szedje ki a vízből. Ezek a levelek, ha elkezdenek tömegesen lebomlani a vízben, a környezetükre káros anyagokat bocsáthatnak ki, emellett csökkentik az oxigénszintet és növeli az iszap mennyiségét. Ha halak is vannak a tóban, könnyen legyengíthetik vagy elpusztíthatják őket. 

Az árnyékos tavak is számtalan előnyös tulajdonsággal bírnak

Persze mondhatják, hogy ez természetes tavaknál is így van, mégis élnek a halak. Vegyük viszont figyelembe, hogy a természetes tavak a kerti tavaknál sokkal, de sokkal nagyobb felületűek, ezáltal a belehulló lomb nem is tud akkora kárt okozni. A természetes tó egy természetes és beállt ökoszisztémát jelez, míg a kerti tónál ez sok-sok időbe telik.

Ezt ki lehet védeni ősszel a tó felé helyezett hálóval, ami megakadályozza, hogy a levelek a vízbe kerüljenek. Ha madarak és békák is látogatják a tavat, akkor viszont érdemes feljebb helyezni a hálót, közvetlenül a lombkorona alá, így nem vesszük el az állatkák életterét. Ha pedig nem akarunk hálót használni, egyszerűen csak vágjuk le a tó felé mélyen benyúló ágakat.

Az árnyékos tavak előnyei

Számos előnye is van az árnyékos tavaknak, és emiatt indenkinek ajánlom. Az egyik kedvencem, hogy meleg nyarakon kevésbé melegszik fel, emiatt sokkal egészségesebbek a növények, és egyenletesebb számukra a mikroklíma.

A félárnyékos-árnyékos igényű fajok száma is gazdag

Ha halak vannak a tóban, akkor figyeljék meg, hogy gyakran úszkálnak közelebb a vízfelszínhez, mint a napos tavakban. Ezáltal gyakrabban csodálhatjuk őket.

És talán a legnagyobb előnye, hogy kevésbé algásodik, és így nekönk is kevesebb vele a gondunk, az oxigénszint sem csökken le és a vízi élettér sem.

Az árnyékos tó növényei

Ahogy fentebb már említettem, félárnyékos helyen minden vízinövény jól érzi magát, vannak azonban ezek közül olyan fajták is, amelyek esetében nem probléma az sem, ha a választott hely teljesen árnyékos. Remekül bírja az ilyen körülményeket például a vízitök, amely esetében a méretes zöld levelei között megbúvó gyönyörű sárga virágaival veszi le a lábáról a kertbarát tótulajdonost.

A vízitök természetes hatást csal kerti tavába

A vízitök természetes hatást csal kerti tavába

Szintén gyönyörű, sárga színben pompázik a mocsári nőszirom is, amely szintén nem bánja, ha nem éri annyi napsütés. Akár azonnal megrendelheti a választott vízinövényeket, azonban kiemelendő, hogy a kiszállítási időszak áprilistól decemberig tart annak érdekében, hogy Ön biztosan egészséges, életerős növényeket ültethessen a tóba.

Online kertészetem teljes vízi növény kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

Amennyiben Önnek is tetszettek ezek a különleges vízinövények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!