Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Dobja fel a kerti tó környékét különleges vízi növényekkel!

Az elmúlt években egyre több kertbarát valósítja meg régi álmát és hoz létre a birtokán kisebb-nagyobb kerti tavat. Jómagam is támogatom ezt, ugyanis egy ízlésesen elrendezett tavacska semmihez sem hasonlítható atmoszférát hív életre a kertben.

Ahhoz azonban, hogy tényleg hosszú távon gyönyörködhessen a tó szépségében, speciális, vízinövényeket szükséges elültetnie ezen a területen. Hiszen nem minden növény alkalmas arra, hogy nedves, nyirkos körülmények között éljen.

Ebben a bejegyzésben kifejezetten azokat a különlegességeket gyűjtöttem össze, amelyeket bátran elültethet a tó környékén.

A Tündérfátyol kedves tölcséreivel díszíti a kerti tavat

A Tündérfátyol kedves tölcséreivel díszíti a kerti tavat

Igen gyakran előfordul, hogy a kezdő kertbarát és tó tulajdonos nem veszi figyelembe az egyes növények igényeit és sokszor olyan variációkat választ erre a területre, amelyek hosszú távon nem viselik el a tó által teremtett körülményeket. Ilyenkor a kezdeti örömöt és lelkesedést igen hamar képes felváltani az elkeseredettség, amikor a gyönyörűen beültetett kertben egyre-másra pusztulnak el a növények.

Éppen ezért tartom nagyon fontosnak, hogy legyen körültekintő, amikor a tó környékét tervezi meg a kertjében. Ebben segít Önnek a kertészetem igen sokszínű és egyre bővülő vízinövény kínálata is, amelyek között biztosan megtalálja azokat a szépségeket, amelyek tökéletesen illeszkednek a birtokára és remekül érzik magukat ebben a speciális környezetben is.

Amennyiben éppen kerti tó építését tervezi vagy szeretné egy kicsit feldobni a jelenlegit, most a legjobb helyen jár!

Mire van szüksége egy vízi növénynek?

Általánosságban elmondható, hogy nem sok olyan vízi növény létezik, amely ne érezné jól magát félárnyékos helyen. Így ha nincs kifejezetten napos vagy árnyékos oldala a tó körüli résznek, bátran válogathat a kínálatban, ugyanis ha biztosítja a megfelelő körülményeket, a növény biztosan jól érzi majd magát „új otthonában”.

Vízi növények, amelyek a napos oldalon érzik jól magukat

Vannak olyan különleges vízi növények, amelyek bár remekül érzik magukat a félárnyékban is, kifejezetten kedvelik a sok napsütést. Így ha eddig nagy fejtörést okozott Önnek, hol talál olyan növényt, amely remekül tűri a speciális körülményeket és a napos helyet egyaránt, most megoldódik ez a probléma.

Tipikusan ilyen növény a vízijácint, amely rizómával terjed és kúszik. Nagyon jól érzi magát mocsaras területeken. Hosszúkás, szív alakú levelei önmagukban is esztétikusak, ám a pontot az i-re a 10 centiméter hosszú, kékeslila színű álfüzér virágzata adja, amely július és augusztus között pompázik.

 

Szintén ide sorolandó a tavirózsa is, amely nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen egy tó környéke. Számos különböző színüknek és szépségüknek köszönhetően élettel töltik meg a „vízi kertet”. Emellett lényeges a szerepük az algák szaporodásának visszaszorításában is, ugyanis leveleikkel árnyékolják a víz felszínét. Májustól egészen szeptemberig gyönyörködhet a virágaiban.

Ha szeretné tudni, hogy zajlik a tavirózsák ültetése, ebben a videóban megmutatom Önnek!

A nagylevelű és nyíllevelű nyílfüvek szintén esztétikus részei lehetnek a félárnyékos és napos részeknek egyaránt. Zöld leveleik hangsúlyosak leginkább, amelyek között apró, fehér virágok bújnak meg.

Vízi növények, amelyek az árnyékban érzik jól magukat

Ahogy fentebb már említettem, félárnyékos helyen minden vízinövény jól érzi magát, vannak azonban ezek közül olyan fajták is, amelyek esetében nem probléma az sem, ha a választott hely teljesen árnyékos. Remekül bírja az ilyen körülményeket például a vízitök, amely esetében a méretes zöld levelei között megbúvó gyönyörű sárga virágaival veszi le a lábáról a kertbarát tótulajdonost.

A vízitök természetes hatást csal kerti tavába

A vízitök természetes hatást csal kerti tavába

Szintén gyönyörű, sárga színben pompázik a mocsári nőszirom is, amely szintén nem bánja, ha nem éri annyi napsütés. Akár azonnal megrendelheti a választott vízinövényeket, azonban kiemelendő, hogy a kiszállítási időszak áprilistól decemberig tart annak érdekében, hogy Ön biztosan egészséges, életerős növényeket ültethessen a tóba.

Online kertészetem teljes vízi növény kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

Amennyiben Önnek is tetszettek ezek a különleges vízinövények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: évelő növény vízi növények