Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A kerti tó növényesítése

Egy vízparti ház maga a mennyország, legyen szó egy kerti tóról vagy a közelben csörgedező patakról. Hiszen nincs megnyugtatóbb a lélek számára, mint egy kert, amelyben a növények között megbújik egy vizes rész is. Egy ilyen birtokon átsétálva jól esik reggelente munkába indulni, valódi feltöltődés hazaérni, nem beszélve arról, hogy keresve sem találhatna jobb helyet egy jó könyvhöz vagy egy kellemes beszélgetéshez.

Viszont joggal merül fel a kérdés, hogy egy ilyen környezetbe milyen növények illenek a legjobban. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem minden tudnivalót ezzel kapcsolatban.

Mitől különleges egy vízparti ház növény ültetés szempontjából?

Sokan nem is gondolnák, de egy vízparton fekvő ház kertje számos téren eltér a többi birtoktól, amelyet fontos figyelembe venni, mielőtt növényeket választ. Ha egy patak mossa az udvarát vagy egy tó van a kertjében, alapvetően megváltoznak a körülmények, hiszen itt a talaj magasabb nedvességtartalommal rendelkezik, a levegő párásabb, nem beszélve arról, ha közvetlenül a vízpartra vagy a vízbe szeretne növényeket telepíteni.

Vízparti ház

Sokszor hangsúlyoztam már, mennyire fontos figyelembe venni egy-egy új kertlakó igényét megismerni az ültetés előtt, ám ez ebben a helyzetben fokozottan igaz. Hiszen hamar kudarcba fordulhat a birtok felvirágoztatása, ha ezeket nem veszi figyelembe. Ellenkező esetben viszont valódi oázist hozhat létre a háza közvetlen közelében, amelynek biztosan nem lesz párja.

A sokat emlegetett ZÓNÁK...

Ha az ember megpróbál a vízinövények és a tavak témájában elmélyülni, akkor aár a kertészeti honlapokon, akár a szakkönyvekben folyton a 'zóna' szóval találkozik. Ez nem meglepő, hiszen a vízi növényeknek megvannak a maguk igényei. Ezen igények között fontos az, hogy mlyen zónában érzik jól magukat, vagyis a tóparti vagy tavi rész melyik részére kell ültessük őket. Ugyanis nem mindegy, hány cm vízborítást kapnak.

A zónák a következők:

1. vízparti növények zónája

2. mocsári növények zónája

3. vízi növények zónája

4. oxigéntermelő növények zónája

5. úszó-lebegő növények zónája

A zónák még tovább részletezhetők természetesen, de ahhoz, hogy kezdő kertészként el tudjunk igazodni a kerti tavak világában, kezdjük el ezzel a csoportosítással. 

Lássuk ezeket kicsit részletesebben is!

1. Vízparti növények

Nem ritkán fordul elő kezdő tótulajdonosok esetében, hogy nem elég körültekintőek és olyan növényeket választanak a tó partjára, amelyek hamar hanyatlásnak indulnak a számukra nem megfelelő vízparti körülmények miatt. Fontos tudni, hogy számos, kifejezetten olyan növény létezik, amelyek remekül érzik magukat ilyen helyen.

Természetesen ebben az esetben is lényeges a pontos tájékozódás, ugyanis a vízparti növényeknek is más-más igényei vannak. Vannak, amelyek a parton érzik jól magukat, míg mások a mocsaras területeket igénylik, így nem mindegy, pontosan hova ülteti el őket.

Kíváncsi, melyik az a nyolc vízinövény, amelyet ajánlok Önnek? Olvassa el a cikkemben IDE kattintva!

Összefoglalóan azt lehetne mondani, hogy a vízparti növényeket talajba kell ültetni, közvetlen a tópartra, vagy annak szűk környezetébe. Jellemző rájuk, hogy szeretik a nedvesebb, üde talajokat, és számos közülük feltűnő, nagy virágokkal rendelkezik, és társítani is könnyen lehet őket.

A teljesség igénye nélkül kiválótóparti növények lehetnek például a mocsári nőszirom, az ártéri veronika, a mocsári hibiszkusz, a lila bohócvirág is. 

 

Tóparti romantika

2. Mocsári növények

A mocsári növények kifejezetten szeretik a 0-15 cm magas vízborítást, sőt mi több, igénylik is. Tehát ezeket a növényeket a vízpartra, a tó sekély részeire ültessük. Rengeteg vizet vesznek fel, ezáltal rengeteget is párologtatnak.

A mocsári növényekre kiváló példa a sás, a gyékény, a mocsári gólyahír, vagy a tavi káka.

A mocsári zóna

3. Vízi növények

Ha van egy tó a kertjében, akkor nem kérdés, hogy nem csak a környékére, de a vízbe is érdemes ültetni néhány szépséget. Léteznek ugyanis kifejezetten olyan fajta vízinövények, amelyek csak a vízben érzik jól magukat. Ilyenek például a tavirózsa, a tündérfátyol, a lótusz, a vízitök, amelyek mind csodálatos megjelenést biztosítanak a víztükörnek.

Ide kattintva megtekintheti a teljes vízi növény választékot online kertészetemben.

 

Tavirózsák pompája

4. Oxigéntermelő növények

Ezeket a növényeket nem gyakran látja az ember, és sok esetben nem is igazán látványosak, mégis szükség van rájuk, mert - mint ahogy a nevük is elmondja róluk - fontosak a tó oxigénellátásában. Szintén a mélyebb zónákat kedvelik, de az a fő különbség például egy vízitök és egy oxigéntermelő között, hogy az utóbbiakat teljesen ellepi a víz, nem jellemző, hogy látunk belőlük bármit is. Rendkívül fontos szerepük van az algák mennyiségének csökkentésében is.

Ilyen például a süllőhínár, az átokhínár vagy a békaszőlő.

A kerti tó mesés látvány

5. Úszó-lebegő növények

Ezeket a növényeket csak a tó felszínére kell helyezni és máris remek helyük van. Nem kell őket beültetni, nincs szükségük talajra. Lebegnek, úsznak a víz felszínén és azon kívül, hogy pompás látványt nyújtanak, még az algák felszaporodásának csökkentésében is hatalmas szerepük van. A gyökereik a vízben lebegnek és veszik fel így a szükséges tápanyagokat, ezzek tisztítva a tó vizét is. Ebbe a csoportba tartozik például a békatutaj, a kolokán, a rence vagy a vízisaláta.

A vízisaláta pompás kis úszó-lebegő évelő

Olvassa el tanácsaimat a napos és az árnyékos kerti tavakkal kapcsolatban!

+1. Fák, amelyek jól érzik magukat a vízparton

Egy vízpart közelében szükség van legalább egy árnyékot adó fára is, hiszen így egy forró nyári napon is komfortosan töltheti idejét a kerti tó partján. Ehhez viszont érdemes olyan fafajt választani, amely hosszú távon jól tolerálja ezeket a körülményeket. Ilyen például a tarka levelű japán fűz, amely jellemzően 1,5-2 méter magasra nő meg, esztétikáját pedig levelei adják, amelyek fehér-rózsaszín-zöld foltokkal márványozottak és nagyon jól érzi magát magas nedvességtartalmú helyen is. Ide sorolandó a csüngő barkafűz is, amely törzsre oltott fűzfa csemete, amely különleges megjelenésével csodálatosan képes feldobni a környezetét.

A füzek sokban hozzájárulnak a tóparti hangulat megteremtéséhez

Ha pedig magasabb fát képzelt el a vízpartra, érdemes számba venni a csavart levelű fűzfát, a csüngő fűzfát, valamint a papír nyírfát is.

A teljes vízparti fa választékot ide kattintva tekintheti meg.

Láthatja, hogy igen széles választék áll rendelkezésére függetlenül attól, hogy fákat telepítene, a tópartra ültetne növényeket vagy a víztükröt virágoztatná fel. Így minden lehetőség adott ahhoz, hogy tökéletes vízparti házat, tulajdonképpen egy saját ékszerdobozt álmodjon meg magának!

Amennyiben Ön is vízparti házban él és tetszettek a fenti növények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!