Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

8 gyönyörű vízinövény, amelyek nem hiányozhatnak a birtokáról!

Ha azon szerencsések közé tartozik, aki nem csak egy gyönyörű kertet, de egy dekoratív kerti tavat is magáénak tudhat, akkor bizony egy teljesen új világ áll nyitva az Ön számára a növények terén. Számos különleges vízinövény létezik, amelyek segítségével elképesztő hangulatot varázsolhat a vízparti területre. A különböző zöld szépségek között megbúvó színes virágok a víz felszínét, valamint a tó partját egyaránt különlegessé teszik.

A széles kínálatból nagyon nehéz választani, én magam sem tudok kedvencet megnevezni, hiszen mindegyiket más miatt kedvelhetjük. Most azonban kiválasztottam nyolc olyan vízinövényt, amelyek valamelyikébe biztosan azonnal beleszeret majd.

1. Tavirózsa

Ez a gyönyörű vízinövény tulajdonképpen minden olyan helyen jól érzi magát, ahol nyugalmat talál, legyen az egy holtág vagy egy kerti tó. Ha szeretné, hogy az Ön kertjének is dísze legyen, nagyon fontos, hogy ültetés után egyszerűen hagyja békén, ugyanis ennek a növénynek időre van szüksége. Levelei önmagukban is gyönyörűek, ugyanis nagyon szép vágás van bennük éppen ott, ahol a levélnyél kiteljesedik.

Az utánozhatatlan látványvilággal gyönyörködtető tavirózsa

Az utánozhatatlan látványvilággal gyönyörködtető tavirózsa

Mikor pedig megjelennek semmihez sem hasonlító virágai, igazán egyedi atmoszférát teremt a tóban és a tó körül egyaránt.

Ha szeretne tavirózsát ültetni a birtokára, ide kattintva megrendelheti.

2. Tündérfátyol

Ez a nem mindennapi megjelenésű növény a tó fenekén gyökerezik, hosszú szárainak köszönhetően pedig levelei és virágai a tó felszínén lebegnek. A levelei kerekdedek, körülbelül 5-10 centiméteres átmérőjűek, amelyek már önmagukban gyönyörűvé teszik a környezetüket, ám amikor megjelennek sárga virágai, valódi szőnyeget alkotnak a tó felszínén.

A Tündérfátyol vízfelszín fölé magasodó tölcséres virága

A Tündérfátyol vízfelszín fölé magasodó tölcséres virága

Sokan hajlamosak összekeverni a tavirózsával, ám ez két teljesen különböző vízinövény, ugyanakkor remekül megférnek és jól is mutatnak egymás mellett.

Amennyiben szeretné megrendelni ezt a különleges növényt, ide kattintva megteheti. 

3. Mocsári nefelejcs

A Mocsári nefelejcs a nevének megfelelően a mocsaras területet kedveli, vagyis leginkább sekély vízben érzi jól magát. Közepesen magasra, körülbelül 40-60 centiméterre nő meg. Különlegessége lándzsás, hosszúkás leveleiben és a közöttük megbúvó, kis kék virágaiban rejlik, amelyek májustól-augusztusig ékesítik, hiszen ez idő alatt folyamatosan virágzik.

A Mocsári nefelejcs kedves kék virágcsokra

A Mocsári nefelejcs kedves kék virágcsokra

Érdemes tudnia, hogy amikor elvirágzik a növény, termést hoznak, amelyeket elszór, így tovább szaporodik. Így néhány év múlva már egészen sok virág bújik majd ki a levelek közül.

Amennyiben Ön is szeretne ültetni ezekből a gyönyörű vízi növényekből, érdemes kattintania. 

4. Békatutaj

Ezt a mókás elnevezésű kétlaki növény igazi különlegességnek számít a kategóriájában, hiszen Európa szerte megtalálható. Nem véletlen, hogy számos gyermekrajz ihletője ez a jellegzetes levelekkel rendelkező vízinövény, amelyek kerekdedek, vese alakúak, indás, víz alatti szárain pedig új rozetták fejlődnek. Gyökerei lebegnek, a víz alatt azonban levelei nem fejlődnek.

A meséket idéző Békatutaj levélzete és virágai

A meséket idéző Békatutaj levélzete és virágai

Virágai sem hétköznapiak, hiszen bár csupán két centiméter az átmérőjük, viszont három csészelevélből és ugyanennyi fehér és sárga színű sziromból állnak.

Ha kedvet kapott a békatutaj telepítéséhez, ide kattintva megrendelheti.

5. Lótusz

Ha létezik olyan vízinövény, amelyben ilyen egyértelműen megtalálható a szépség, a báj és a kecsesség, akkor minden bizonnyal a lótusz az. A sekély vízben érzi magát a legjobban ez az Ázsiában őshonos évelő növény, amely kedveli a napsütést, viszont nem igazán tolerálja jól a hideget.

Ha IDE kattint, megmutatom az árnyékos és a napos tavak előnyeit, hátrányait és abban is segítek, melyik helyre mit ültessen! 

A gyökerei közvetlenül az iszapban helyezkednek el. A levelei olykor a felszínen, néha pedig a víz alatt helyezkednek el, mesebeli szépségű virágaiban azonban bármikor gyönyörködhet virágzási időszakban.

A buddhizmus egyik fő jelképe a Lótusz

A buddhizmus egyik fő jelképe a Lótusz

Különlegessége, hogy rendszerint reggelente bont szirmot ez a növény, noha sokáig nem gyönyörködhet a szépségében, ugyanis estére elnyílnak. Többek között ezért is fontos szimbólum a buddhisták körében.

Ha Ön is szeretne ilyen különleges növényt a kertjébe, itt megtalálhatja webáruházamban. 

6. Mocsári lobélia

Ha szeretné a vízpartot is feldobni egy kicsit színes virágokkal, akkor a mocsári lobélia a legjobb választás, amely tűzpiros, kék és fehér színekben is elérhető. Ez a bokros tövű évelő növény remekül érzi magát a vízparton, ráadásul jól tolerálja a fagyot is. A nyár második felében bont virágot, ekkor különleges levei között csodálatos virágfürtök jelennek meg, tovább fokozva az esztétikumát.

A piros virágú mocsári lobélia virágfüzérei

A piros virágú mocsári lobélia virágfüzérei

Napos és félárnyékos helyen egyaránt remekül érzi magát, de éppoly fontos, hogy legfeljebb 0,5 centiméteres vízmélységig szabad elültetni.

A kék és fehér variációkat ide kattintva tekintheti meg, 
míg a tűzpiros variációt itt találhatja meg.

7. Réti füzény

A Réti füzény azon ritka mocsári növények egyike, amely nem csak szép, de gyógyító hatása is van. Remekül érzi magát mocsaras és ártéri területeken. Gyönyörű lila virágai júniustól-szeptemberig nyílnak. Fásodó szárainak köszönhetően igen magasra, akár 80-150 centiméterre is megnőhetnek.

Vízpartok dekoratív virágos évelője a Réti füzény

Vízpartok dekoratív virágos évelője a Réti füzény

A növényből gyakran készítenek teát, a népi gyógymód szerint bél- és gyomorpanaszokra, valamint torokfájás esetén használható. Ha a konyhában nem kísérletezne vele, a kertben mindenképpen helye van ennek a különlegességnek.

Ön is ültetne ilyen növényt? Ide kattintva megvásárolhatja.

8. Vízitök

A tápanyagokban gazdag, mocsaras területek gyönyörű lakója a vízitök, amely bár nagyon hasonlít a tündérrózsára, mégis egészen más növényről van szó. Ennek a sárga szépségnek a levei hosszabbak, a vízből kiemelkedő, különleges gömb alakú virágai körülbelül 4-5 centiméter szélesek. Az elnevezését a megjelenésének köszönheti, ugyanis virágai egy kicsit a tök formáját idézik.

A vízitök érdekes sárga virága

A vízitök érdekes sárga virága

Ha szívesen ültetne vízitököt a kertjébe, érdemes tovább kattintania.

Ha IDE kattint, és elovassa a cikkemet, segítséget kaphat a kerti tava beültetésében! 

Amennyiben Önnek is megtetszettek ezek a növények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!