Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Merlo Green' – Japán gyöngyvessző

8.890 Ft

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Merlo Green' – Japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: 0,8-1 méter magasra növő felfelé törő hajtásrendszerű lombhullató cserje, amelynek lándzsa alakú levelei fűrészes szélűek. Levelei zöld alapszínűek, de a friss hajtások bordó és lilás árnyalatúak.

Virág: Július - augusztusban hozza rózsaszín, csillag alakú virágait hajtásvégi virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Merlo Green’ fajta Jean-Paul Davasse szelekciójából származik és a közepes termetű fajták között tartják számon, ezért társításaink elülső és középső zónájába érdemes helyezni.

Évelőkkel vegyesen telepítve egy hosszú időn át díszítő kertészt alakíthatunk ki. Ehhez hátterébe ültessünk nyár végétől virágzó vattacukor vagy ismertebb nevén Muhly füvet (Muhlenbergia capillaris) és a nyár elején nyíló fehér-sárga ’Cheddar Chese’ teltvirágú bazsarózsát.

A nyáron izgalmas növények közül válasszuk a nagyobb termetű ’Blaustrumpf’ lilás virágszínű méhbalzsamot és a ’Blauhügel’ ligeti zsályát, valamint az apró termetű, de feltűnő, egyedi kék színű ’Knallbau’ gamandor veronikát, mely tökéletesen illik a ’Merlo Green’ gyöngyvessző színvilágához.

Társításra javasolt növényfajták:

Salvia nemorosa 'Blauhügel' - Ligeti zsálya
Veronica teucrium/austriaca 'Knallblau' - Gamandor veronika
Paeonia 'Cheddar Cheese' – Bazsarózsa
Monarda dydima 'Blaustrumpf' - Liláskék méhbalzsam
Muhlenbergia capillaris - Vattacukorfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,8-1 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1-1,2 m
Virágzási idő: Július - Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom