Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia lactiflora 'Cheddar Cheese' – Illatos bazsarózsa

10.490 Ft
Kiszerelés
3 literes

(ejtsd: peónia laktiflóra)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 1-2 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: az illatos bazsarózsa Kína, Tibet és Szibéria területein őshonos, lágyszárú, hosszú élettartamú évelő.

A ’Cheddar Cheese’ fajtát a híres amerikai nemesítő, Roy G. Klehm hozta létre 1973-ban a ’Monsieur Jules Elie’ és a 71D magonc keresztezésével.

Habitus: 80-90 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrú. Lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: május-júniusban hozza nagy, 15-20 cm átmérőjű, telt, illatos virágait, melyek külső szirmai elefántcsontfehérek, kissé fodrosak, a belsők erősen cakkozottak, befelé hajlók és az aranysárga, sziromszerű képletekkel váltakozva helyezkednek el.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszantartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, vörös színben és ezek kombinációiban pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély- vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, társíthatjuk őket akár más bazsarózsa fajtákkal is.

A kissé bohém megjelenésű ’Cheddar Cheese’ kiválóan alkalmas arra, hogy egy sárga-fehér árnyalatokból álló kertrészt hozzunk létre a felhasználásával. Ehhez telepítsük együtt a tömvetelt, sárga színű ’Charlotte’ angol, a sárgás-fehér, vanília illatú ’Chapeau de Mireille’ nosztalgia rózsával és a citromsárga, pirosas közepű ’Bartzella’ itoh, valamint a halvány rózsaszín, krémsárga virágú 'Raspberry Sundae' illatos bazsarózsával.  

Előterükbe csoportokban helyezzünk el fehér ’Noble Maiden’, sárga ’Chandelier’ csillagfürtöt és lágyszőrű palástfüvet. Kontrasztként pedig ültessünk lila színű ’Globemaster’ díszhagymát.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'Charlotte' - sárga - angol rózsa
Rosa 'Chapeau de Mireille™' - sárga - nosztalgia rózsa

Paeonia itoh 'Bartzella' – Itoh bazsarózsa
Paeonia lactiflora 'Raspberry Sundae' – Illatos bazsarózsa

Lupinus 'Noble Maiden' – Csillagfürt 
Lupinus 'Chandelier' - Csillagfürt (sárga)
Alchemilla mollis – Lágyszőrű palástfű
Allium 'Globemaster' – Díszhagyma

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 80-90 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: fehér
Virágzási idő: nyáron