Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Double Play Gold' (syn.: 'Yan') – Japán gyöngyvessző

8.890 Ft

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Double Play Gold' (syn.: 'Yan') – Japán gyöngyvessző főbb jellemző

 

Habitus: Közepes termetű, 0,5-0,6 méter magasra növő, lombhullató cserje. Hajtásrendszere felfelé törő, levelei keskeny, lándzsa alakúak, levélszélük fűrészes. Kompakt, sűrű habitussal rendelkezik. A levelek élénksárga színűek, igen meghatározó hangulatot teremtenek.

Virág: Júniusban és júliusban hozza rózsaszín virágait nagyméretű, hajtásvégi bogernyő virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Double Play Gold’ japán gyöngyvessző egy kompakt, alacsony lombhullató cserje, amelynek levelei egész tenyészidőszakban aranysárga színűek. Nyáron pompázó, rózsaszín, végálló bogernyői tovább emelik a fajta értékét.

Alkalmasak szegélyként, alacsony sövényként, és szoliterként is. Amennyiben társítja, ültesse az ágyás hátulsó részére a mélybíbor színű ’Black Tulip’ liliomfa oltványt, amely már áprilisban elkápráztat mindenkit.

Válassza mellé a keskenylevelű csüngő szomorú borsófát, amely sárga virágaival igen mutatós. Elé válassza a 90-120 cm magas sárga-bordó virágszínű ’Colombus’ sásliliomot.

Előtte kapjon helyet a ’Double Play Gold’ japán gyöngyvessző, amely mellett a ’Double Play Big Bang’ fajta még szenvedélyesebb sárga-vörös árnyalatokat eredményez a társításban. Az összeültetést egészítse ki az olajbóbita (’Purple Parasols’) liláskék színeivel.

Társításra javasolt növényfajták:

Magnolia 'Black Tulip' – Liliomfa oltvány
Caragana arborescens 'Walker' - Keskenylevelű csüngő szomorú borsófa
Hemerocallis 'Columbus' – Sásliliom
Spiraea japonica 'Double Play Big Bang' – Japán gyöngyvessző
Stokesia laevis 'Purple Parasols' – Olajbóbita

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,5-0,6 m
Kifejlett szélesség: 0,6-0,9 m
Ültetési tőtáv: 0,7-1,2 m
Virágzási idő: Június-Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom