Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Solymári gömbölyű' cseresznye

3.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
3.990 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
6.990 Ft
Fiatal konténeres csemete
Menny.:
9.990 Ft
Konténeres - sajmeggy alanyon
Menny.:
12.990 Ft
Koros konténeres
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Társnevei: Solymári, Solymári politúr, Solymári szív cseresznye.

Származás: eredete nem ismert, az anyafát tájfajta szelekció során Brózik Sándor találta Solymáron. 1971 óta államilag elismert fajta.

Hajtásrendszer: fája erős növekedési erélyű, koronája széthajló, széles kúp alakú. Levele nagy vagy nagyon nagy, megnyúlt, lehajló.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Önmeddő, ezért porzópárra van szüksége. Jó pollenadó a Germersdorfi 1, és 3, Hedelfingeni óriás, Linda, Margit, Van cseresznyefajták, valamint a Pándy meggy klónok, Érdi nagygyümölcsű meggy számára.

Porzópárjai: ’Germersdorfi 3, ’Hedelfingeni óriás’, ’Linda’, ’Stella’, ’Van’.

Gyümölcs: június közepén érik, nagyméretű (7-9 g), a bibepontnál lekerekített, tompa szív alakú. Héja szívós, fényes, bordópiros. Húsa világospiros, kemény, ropogós, lédús, gyengén maghoz kötött, édes-savanykás, zamatos, jó ízű. Magja kicsi vagy középnagy.

Felhasználható friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra, fagyasztásra. Jól szállítható.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, középkötött, kissé vályogos, tápanyagban gazdag, laza, levegős talaj ideális a számára. Pangó vizes területre ne telepítsük, mert mézgásodáshoz, betegségekhez vezet.

Fény- és hőigény: nagy. Napos, meleg, szellős helyet válasszunk számára kerülve az árnyékolását, a fagyzugokat, a nyirkos területeket. Inkább a kissé száraz, mint párás levegőt kedveli. A téli fagyokra nem érzékeny, csak a kirívóan hideg, -20- -25 °C károsítja.

Vízigény: közepes. Az ültetés évében rendszeresen öntözzük, később szükség szerint.

Gondozás: telepítésnél vegyük figyelembe, hogy a cseresznye nagy teret kíván fejlődéséhez és fényigényes, ezért ne ültessük olyan helyre, ahol más fákkal elnyomnák, akadályoznák egymást. Ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.

Metszését mindig nyár végén, termésérés után végezzük! Fiatal, 1-3 éves korában alakító metszéssel törekedjünk szellős korona létrehozására, a már termő fák esetében a munkálatok ritkításból, a beteg, sérült, elhalt, keresztben növő ágak eltávolításásból és az ifjításból állnak. A nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

A téli - január-februárban, esetleg március elején, száraz időben történő - lemosó permetezéssel többnyire elegendő védelmet nyújthatunk fánknak, ezért tavasszal és nyáron csak különösen indokolt esetben permetezzünk!

Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: a sajmeggyre (Cerasus mahaleb) oltott fa növekedési erélye csökken, kisebb koronát nevel, mélyen gyökerezik, alkalmazkodóképessége nagy, a szélsőséges talajviszonyokat, így a száraz, meszes, magas pH-jú, homok- és agyagtalajokat is jól bírja, a magas talajvízszintet viszont nem tolerálja. Korán termőre fordul és már a kezdő termés évében gazdagon terem.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 5-8 m
Sor- és tőtávolság: 5x6 m
Termésérés: június közepe
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, mélyhűtés

Védett tartalom

 

A biztonságos terméshozam érdekében porzópár szükséges: GermersdorfiHedelfingeniLindaStellaVan.

 

Paraméterek

Érési idő: VI. hó – (Június)
Magyarországon érés Június közepe

Videók