Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Prunus laurocerasus 'Sofia'® – Babérmeggy

5.490 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: prunusz laurocerázusz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a babérmeggy Délkelet-Európa, Kis-Ázsia és a Kaukázus területén tölgyesekben, bükkösökben, sziklás lejtőkön őshonos, örökzöld cserje.

A ’Sofia’ Németh Gábor, a Kámoni Arborétum vezetője által szelektált - eredetileg ’Zsófi’ névre keresztelt -  magyar származású fajta, ami a zunderti (Hollandia) Groot Groen Plus kiállításon 2019-ben arany minősítést kapott.

Habitus: kb. 1,2-1,5 m magas, kompakt, felfelé törő, dús ágrendszerű, lekerekített megjelenésű. Lombozatát bőrszerű, fényes, kisméretű, hosszúkás, keskeny, fogazott szélű, mélyzöld, az ágakon sűrűn elhelyezkedő, lazán széthajló levelek alkotják.  

Virág: májusban nyílnak apró, fehér, illatos, felálló fürtvirágzatba tömörülő virágai.

Termés: nyár végén jelennek meg kezdetben piros, majd feketére színeződő bogyói. Mérgező voltuk miatt emberi fogyasztásra nem alkalmasak, ám díszítő értékűek és a madarak által kedveltek.

Talajigény: nem válogatós, de a laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde vagy félszáraz talajon fejlődik legszebben.

Fényigény: közepes, napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető.

Vízigény: közepes, szárazságtűrése jó, de az ültetést követő évben és hosszantartó, csapadékmentes időszakban öntözzük rendszeresen. A pangó víztől viszont óvjuk!

Gondozás: nevelése könnyű, a metszést jól tűri, amit lehetőleg közvetlenül virágzás után végezzünk el. Hőtűrése és fagytűrése az egyik legjobb a babérmeggyek sorában, előbbit 38°C-ig, utóbbit -25°C-ig gond nélkül elviseli.

Fiatal korában azonban, a tél beállta előtt takarjuk tövét. Levelébetegségekkel szemben ellenálló, a városi klímát, légszennyezést is jól tolerálja.

Társítás és elhelyezés a kertben: a babérmeggyek sokoldalúan használható, dekoratív örökzöldek, nem véletlen, hogy Közép-Európában már a XV. század óta szívesen telepítik őket. Szoliterként, nyírott vagy szabad sövényként, cserjecsoportokba, sőt konténerbe, dézsába is ültethetőek. Társításban leginkább háttérnövényként lehetnek virággal és lombbal díszítő cserjékből, évelőkből álló összeállítás nélkülözhetetlen elemei.

A tematikus kertek, így az erdei, madárbarát, rovarbarát vagy éppen a természetközeli kerttípusokban egyaránt helyet érdemelnek.

A ’Sofia’ fajta megjelenésével, kisebb, csipkézett szélű leveleivel mindenképpen unikális a babérmeggyek sorában.

Amennyiben egy cserjékből álló, változatos textúrájú és színű, tavasztól őszig a virágzó, majd télen az örökzöld cserjék révén mutatós kertrészt szeretnénk kialakítani, válasszuk háttérnövényként a ’Vossii’ hosszúfürtű aranyesőt, a csodás, élénk lilásrózsaszín árnyalatú 'Pink Panther' nyáriorgonát és a rózsaszín virágú 'Variegata' tarka levelű rózsaloncot.

Előttük helyezzük el a 'Sofia' babérmeggyet, ami mellé telepítsük a piros-bordó lombú 'Florence' japán borbolyát és a festői szépségű virágaival tündöklő ’Daviesii’ azáleát.

A szegélyrégióba ültessük a kék virágzataival az összeállításba új színt hozó 'White Surprise' fehér-zöld tarka levelű angol kékszakállt és a tavasszal illatos virágaival, őssztől burgundi vörös leveleivel díszítő ’Royal Ruby’ fürtöshangát.

Társításra javasolt növényfajták:

Laburnum watereri 'Vossii' - Hosszúfürtű aranyeső
Buddleia davidii 'Pink Panther' – Nyáriorgona
Weigela florida 'Variegata' -Tarka levelű rózsalonc
Berberis thunbergii 'Florence' – Japán borbolya

Azalea 'Daviesii' – Knap Hill Azálea

Caryopteris clandonensis 'White Surprise'® – Fehér-tarka levelű angol kékszakáll

Leucothoe keiskei 'Royal Ruby' – Fürtöshanga

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 1,2-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m 
Ültetési tőtáv: 0,8-1,2 m
Virágzási idő: május
Méhlegelő: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes
Lombhullató: nem

Felhasználási terület: szoliter, erdei kert, madárbarát kert, természetközeli kert, napos kert, félárnyékos kert, sövény, cserjecsoportok, vegyes összeültetések, dézsanövény, virágkötészet, puszpáng helyett