Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Tétényi bőtermő' mandula

8.990 Ft

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben valamely kiszerelés vagy fajta nem elérhető, úgy kérem, nézzen vissza április végén, mert több, mint tízezer gyümölcsfám nevelése fejeződik be, és válik újra rendelhetővé.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
8.990 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
11.990 Ft
Fiatal konténeres csemete
Menny.:
14.990 Ft
Konténeres - vadőszi alanyon
Menny.:
14.990 Ft
Konténeres - GF677 alanyon
Menny.:
17.990 Ft
Koros konténeres
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A 'Tétényi bőtermő' mandula főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Tétényi bőtermő’ egy magyar nemesítésű mandulafajta. Önmeddő, vagyis más mandulafajtákkal együtt érdemes nevelni, hogy termést hozhasson. Fája gyenge növekedési eréllyel rendelkezik, sűrűsödésre hajlamos.

Kiváló házikerti nevelésre. Szeptember közepén érik. Rendszeresen és bőven termő, megbízható mandulafajta. Termése nagy (40 mm), csepp alakú. Félpapírhéjú fajta. A magbél aránya 46-50%. Íze kifejezetten finom, édes.

Vastag zöld burka van, emiatt kandírozott gyümölcs is készíthető belőle. Alkalmas friss fogyasztásra, de szárítva alkalmas sósan elfogyasztva, vagy édességekhez felhasználva is kiváló.

Érésidő: Szeptember közepe

Porzói:
’Tétényi kedvenc’
’Budatétényi 1’
’Budatétényi 70’

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően. A meszes talajt kifejezetten kedveli.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabad gyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mandulának a nyári hónapokban 80-100 mm csapadékra van szüksége, emiatt feltétlenül szükséges a rendszeres öntözés. A metszés a mandulánál nagyon fontos munkafolyamat.

A metszést rendszerint télen, nyugalmi időszakban végezzük. A ritkító metszés szinte egybeesik a zöldmetszéssel. A sérült, beteg keresztbe növő, vagy letermett vesszőket mindig távolítsuk el.

A mandula hajlamos a felkopaszodásra ezért a vázágakat az alakító metszés után mindig vágjuk vissza. Az elöregedett ágakat mélyen vágjuk vissza, ezzel rákényszerítjük, hogy az alvórügyekről újra hajtson.

Kártevők, betegségek: kaliforniai pajzstetű, a kéregmoly, barackmoly, levéltetvek, takácsatkák, monília, tafrinás levélfodrosodás

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 6-7 m
Sor- és tőtávolság: 6 x 5 m
Termésérés: Szeptember közepe
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

 

Védett tartalom

 

Paraméterek

Érési idő: IX. hó – (Szeptember)
Magyarországon érés szeptember közepe

Videók