Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Budatétényi 70' mandula

6.790 Ft

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben valamely kiszerelés vagy fajta nem elérhető, úgy kérem, nézzen vissza április végén, mert több, mint tízezer gyümölcsfám nevelése fejeződik be, és válik újra rendelhetővé.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
6.790 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
8.790 Ft
Fiatal konténeres csemete
Menny.:
12.790 Ft
Konténeres - vadőszi alanyon
Menny.:
15.790 Ft
Koros konténeres
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A 'Budatétényi 70' mandula főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Budatétényi 70’ fajtát Brózik Sándor szelektálta 1952-ben. A fajtát középerős növekedés jellemzi. Koronaformája gúla alakú. Nem öntermékeny fajta, ezért pollenadó telepítése szükséges.

Pollenadói a ’Tétényi kedvenc’, a ’Tétényi bőtermő’ és a ’Budatétény 1’ fajták. A termésérés ideje szeptember második felében van. A termése megnyúlt, hengeres formájú. A héja vékony és könnyen törhető, tehát papírhéjú fajta. A magbél telt, kellemes édes ízű

A bélarány magas, kb. 65-72%. A fajta előnye, hogy éretten jól rázható, így könnyebb a betakarítás. A fajta vadőszi alanyra oltott, így laza talajszerkezetű és rendszeres vízellátású talajokon is alkalmazható.

Érésidő: Szeptember második fele

Porzói:
’Tétényi kedvenc’
’Tétényi bőtermő’
’Budatétényi 1’

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően. A meszes talajt kifejezetten kedveli.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye, így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabad gyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mandulának a nyári hónapokban 80-100 mm csapadékra van szüksége, emiatt feltétlenül szükséges a rendszeres öntözés. A metszés a mandulánál nagyon fontos munkafolyamat. A metszést rendszerint télen, nyugalmi időszakban végezzük.

A ritkító metszés szinte egybeesik a zöldmetszéssel. A sérült, beteg keresztbe növő, vagy letermett vesszőket mindig távolítsuk el. A mandula hajlamos a felkopaszodásra, ezért a vázágakat az alakító metszés után mindig vágjuk vissza.

Az elöregedett ágakat mélyen vágjuk vissza, ezzel rákényszerítjük, hogy az alvórügyekről újra hajtson.

Kártevők, betegségek: kaliforniai pajzstetű, a kéregmoly, barackmoly, levéltetvek, takácsatkák, monília, tafrinás levélfodrosodás

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3,5-4,5 m
Sor- és tőtávolság: 3,5×3,5 m
Termésérés: Szeptember második fele
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy

Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

 

Védett tartalom

 

A biztonságos és bőséges termés érdekében porzópár szükséges. Kattintson ide, és válassza ki a fajtához illő porzópárt.

Paraméterek

Érési idő: IX. hó – (Szeptember)
Magyarországon érés Szeptember második fele

Videók