Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Pleioblastus pygmaeus - Törpe bambusz

3.190 Ft

(ejtsd: plejoblasztusz pygmeus)

Szállítási méret: évszaktól függően 10-60 cm magas
Kiszerelés: 1,5-2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Pleioblastus pygmaeus - Törpe bambusz főbb jellemző

 

Habitus: Alacsony termetű (30-50 cm) törpe bambuszfaj, amelynek télen is megmarad a lombozata. Hajtásai sűrű növekedésűek, levelei kicsik, keskeny, lándzsa alakúak. Szára vékony.

Virág: Virágai kicsik, jelentéktelenek. A kisebb termetű bambuszok néhány évente virágoznak, de ebbe nem pusztulnak bele, mint a nagyobb termetű fajok nagy része, nem viseli meg őket jelentősen.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, üde, nedves talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Napos és félárnyékos helyen megfelelően fejlődik. A tűző napot kerüljük.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Nevelésénél folyamatos öntözés szükséges, főleg, ha napos helyre ültettük.

Gondozás: Nagyon jól alakítható, metszhető. Évente ajánlott tőből eltávolítani az elszáradt szárakat, hogy új hajtások nevelésére bírjuk a növényt. Mivel rizómákkal terjed, ezért ezeket érdemes kordában tartani a talaj felszíne alatt.

A rizómák terjedését a talajba süllyesztett betongyűrűvel, fémlemezzel gátolhatjuk meg.

Társítás és elhelyezés a kertben: A törpe bambusz egy kifejezetten alacsony termetű (30-50 cm) faj a bambuszfélék népes táborában. Sűrű, bokros habitus és kisméretű, lándzsa alakú levelek jellemzik. Hajtásai kissé fekvők-terülők, ezért alkalmas talajtakarásra, vagy alacsony sövény kialakítására.

Mivel a nedves, üde, napos-félárnyékos körülményeket kedveli, ezért tópartok növénye is lehet, de hasonló igényű évelőkkel is társítható. Amennyiben társítja, ültesse a társítás hátulsó részére a Phyllostachys metake bambuszfajt, amely súlypontot ad a társításnak.

Mivel szintén rizómákkal terjed, érdemes a telepítés előtt a talajban körbekerített részre ültetni. Mellé ültesse a nagytermetű tópartifüvet, amely habitusában illik a bambuszokhoz. Az ágyás elülső részén kapjanak helyet az alacsonyabb fajok és fajták, így a törpe bambusz is.

Hogy nyári színkavalkádot vigyen a társításba, helyezzen el itt világos rózsaszín kínai tollbugát (’Visions in Pink’), amennyiben enyhén savas a talaj. Az összeültetést egészítse ki az erdei hölgypáfrány ’Lady in Red’ fajtájával, valamint a bájos pénzlevelű lizinkával (’Aurea’), amelyet keskeny sávban az ágyás szélén helyezzen el.

Társításra javasolt növényfajták:

Phyllostachys metake – Bambusz
Rodgersia aesculifolia - Nagytermetű tópartifű
Astilbe chinensis 'Visions in Pink' - Kínai tollbuga (világos rózsaszín)
Athyrium filix-femina 'Lady in Red' - Erdei hölgypáfrány
Lysimachia nummularia 'Aurea' - Pénzlevelű lizinka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-50 cm
Kifejlett szélesség: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 50 cm
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: ázsiai kert, mediterrán kert, patak- és tópartok növénye, félárnyékos kertek növénye, évelő ágyak háttérnövénye, talajtakaró, sövény

 

Védett tartalom

Videók