Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

Phyllostachys metake – Bambusz

Ár:
12.990 Ft

(ejtsd: fillosztáhisz metaké)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 9,5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Egész évben ültethető!

3-4 m magas, nagylevelű, bokros növekedésű, fagy- és széltűrő egzotikus örökzöld levéldísznövény, mely inkább árnyékos helyen alkalmas védőfalnak vagy sövénynek, de önállóan is mutatós a kertben vagy a dézsában.

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
DOLCE VITAL Általános virágföld 20 liter DOLCE VITAL Általános virágföld 20 liter
1.990 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Phyllostachys metake – Bambusz főbb jellemzői:

Magyar neve: Bambusz

Széles levélzete miatt igen kedvelt évelő levéldísz, mely jó tápanyag- és vízellátottság esetén 3-4 m-re is megnő, ezért remek térelválasztó, de nyírható sövény is lehet. Dézsában nevelve terasz vagy szobanövényként tarthatjuk, ekkor 2 m-nél nem nő nagyobbra.

Nagyon erős, kiemelkedően fagyálló és jól ellenáll a természet erőinek. Lándzsa alakú levelei kb. 20 cm hosszúak, sötétzöldek. Földalatti gyöktörzsével (rhizómákkal) terjed és gyorsan benövi a területet, de kordában tartható földalatti körül kerítéssel, az ún, gyökércsapdával.

 

FÉNYIGÉNY
Árnyékos helyen jobban érzi magát.

 

TALAJIGÉNY
Tápanyagban dús és folyamatosan nyirkos talajokat kedveli.

 

ÜLTETÉSI IDŐPONT
Az őszi fagyok előtti ültetése előnyösebb, de a tavaszi fagyok után is telepíthetjük.

 

ÖNTÖZÉS, GONDOZÁS
Átvészeli a kisebb szárazságot, de az állandóan nyirkos-tápdús talajban fejlődik a legjobban. Enyhe időjárásban hetente egyszer, melegben vagy szelesebb időben hetente többször öntözzük meg a töveket.

A bambuszültetés előtt, mint a gyümölcsfák ültetésekor - készítsük elő az ültetőgödröt. A kiásott gödör aljába 10-15 cm vastagságban földdel keverve szervestrágyát rétegzünk, amit 10 cm vastagságú földdel lefedünk. Erre állítjuk rá a növényt úgy, hogy a földlabda felső része csak kicsit kerüljön lejjebb az eredeti talajszintnél. Visszatöltjük a földet és tányért alakítunk ki a vízmegtartáshoz. Ezután bőségesen öntözzük meg növényünket.

Ha késő ősszel ültetjük a töveket, akkor 20-25 cm vastagon szalmával takarjuk a tövek környékét. A telepítés utáni gyomláláson és jó tápanyagellátáson kívül különösebb gondozást nem igényel. A régi, elöregedett szárakat kivágva, gyorsabban hozza fiatal, szebb, dúsabb hajtásait.

Túlzott elterjedése minimum 1 mm-es vastagságú 70 cm-es műanyag lemez földbe helyezésével megoldható. Az ültetés utáni második évben még takarni kell a tövek környékét, de a harmadik évtől már nem szükséges. A harmadik év ősze felé már egy bambuszligetben gyönyörködhetünk.

 

BETEGSÉGEK
Ellenálló növény, csak az igen erős fagyok tehetnek kárt benne.

 

ÉLETTANI HATÁS
A bambusz élelmezési szempontból legfontosabb része a földből kibújó zsenge rügyében rejlik. A bambuszrügy jelentős rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Magas fehérjetartalma jelentős víztartalommal (90 %-a víz) és csekély szénhidrát tartalommal egészül ki, így mindenféle diétás étrendbe bátran beiktatható. Valódi egészségőrző és egyben szabályos karcsúsító zöldségféle, igen-igen csekély kalóriatartalommal (10 dkg energiatartalma mindössze 11 Kcal).

Kitűnő kálium-, kalcium- és foszforforrás, de igencsak számottevő A-, többféle B-, valamint C-vitamin tartalma is. Összesen 17-féle aminosav található benne. Mára bizonyítottá vált, hogy a bambuszrügy többek között a magas vérnyomás, a nem veleszületett cukorbetegség kezelésében is rendkívül hatékony, valamint csökkenti a koleszterinszintet is. Japán tudósoknak köszönhetően mára az is tudható, hogy a rákos megbetegedések kialakulásával szemben is hatékonyan felveszi a harcot (vannak olyan tanulmányok, amelyek kifejezetten a karcinogén elleni csodafegyverként emlegetik).

De fontos tudni, hogy cián-hidrogénsav tartalma miatt hőkezelés nélkül nem fogyasztható! 5-8 percig főzzük. A legízletesebb és legzsengébb az úgynevezett téli bambuszrügy, amit akkor szüretelnek, amikor épp kibújt a föld felszínére (akárcsak a zsenge spárga). Alapvetően rendkívül semleges ízű zöldségféle, ezért is ideális fűszeres fogásokhoz, zöldségekkel, húsokkal, halakkal, zöldségfélékkel kombinálva.

 

Növénytársítási jótanácsok:
Agresszív növekedése és terjedése miatt nem tanácsos társítani.