Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Early Sensation' – Bugás hortenzia (rózsaszín)

5.290 Ft

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: 10-20 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
5.290 Ft
10 - 20 cm
Menny.:
6.990 Ft
20 - 60 cm
Menny.:
7.590 Ft
60 - 80 cm
Menny.:
8.890 Ft
100 - 120 cm
Menny.:
22.690 Ft
törzsre oltott 80 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Early Sensation' – Bugás hortenzia (rózsaszín) főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg a 0,8-1,3 métert. Kompakt növekedésű fajta.

Virág: A virágok aprók, halvány rózsaszínűek és kisebb kúp alakú bugavirágzatba tömörülnek, amelyek viszont sűrűn nyílnak a növényen.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

Az ’Early Sensation’ egy kis méretű, kompakt növekedésű bugás hortenzia fajta. A fajta mellé ültessünk ’Early Harry’ bugás hortenzia fajtát, amely hasonló habitusú és színvilágú, mint az ’Early Sensation’ fajta.

A hortenziák elé ültessen tollbugákat. Remekül mutathat a lilás rózsaszín ’Amethyst’ vagy a ’Visions in Red’ piros színű kínai tollbuga a társításban.

Az ágyás elülső részére ültessen tűzeső fajtákat. A ’Sugar Plum’ lila színe és a feltűnő, világló pirosas ’Melting Fire’ pompás összhatást teremthet az ’Early Sensation’ fajtával. Az árnyékliliomok közül válassza a ’Restless Sea’ árnyékliliomot, amely markánssá teheti kertrészét. Ültesse őket csoportosan.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Early Harry' – Bugás hortenzia
Astilbe 'Amethyst' - Kerti tollbuga (lilás rózsaszín)
Astilbe chinensis 'Visions in Red' – Kínai tollbuga
Heuchera 'Sugar Plum' – Tűzeső
Heuchera americana 'Melting Fire' - Amerikai tűzeső
Hosta 'Restless Sea' – Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,8-1,3 m
Kifejlett szélesség: 0,6 m
Ültetési tőtáv: 0,6-0,8 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom