Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia hybrid 'Joyce Ellen' – Hibrid bazsarózsa

7.290 Ft
Menny.:db

(ejtsd: peónia)

Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 1-3 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a bazsarózsák zömmel Kelet-Ázsia területein őshonos, hosszú élettartamú évelők.

A 'Joyce Ellen' fajtát az amerikai Frank E. Moots hozta létre Newtonban (USA) 1960-ban a Paeonia lactiflora ’Rose Shaylor’ és a Paeonia lobata ’Sunbeam’ keresztezésével, lányáról nevezte el.

Habitus: kb. 50-70 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrú. Lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: nagy, kb. 15 cm átmérőjű, csésze formájú, édes illatú, szimpla vagy féltelt, fényes, cseresznyepiros szirmú, feltűnő, aranysárga porzójú virágait május-júniusban gazdagon hozza.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de szűrt árnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes. A pangó vizet nem szereti, jó szárazságtűrő, azonban hosszantartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, vörös színben és ezek kombinációiban pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély- vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, társíthatjuk őket akár más bazsarózsa fajtákkal is.

Amennyiben a 'Joyce Ellen' élénkpiros színét szeretnénk kihangsúlyozni, válasszuk mellé a teltvirágú, sárga ’Bartzella’ és a fehér ’Cora Louise’ itoh, valamint a szimpla, fehér virágú ’Claire de Lune’ hibrid bazsarózsákat.

Ha további színekkel, formákkal és illatokkal gazdagítanánk a kertrészt, ültessünk virágágyi floribunda rózsákat, mint pl. a zöldes-fehér 'Lovely Green™'-t és az aranysárga 'Arthur Bell'-t.

A szegélyrégióba pedig telepítsünk gazdag elágazású, lila virágú ’Imperial Gem' levendulát.

Társításra javasolt növényfajták:

Paeonia itoh 'Bartzella' – Itoh bazsarózsa
Paeoniai toh 'Cora Louise' – Itoh bazsarózsa
Paeonia 'Claire de Lune' – Hibrid bazsarózsa
Rosa 'Lovely Green™' - fehér - virágágyi floribunda rózsa
Rosa 'Arthur Bell' - sárga - virágágyi floribunda rózsa

Lavandula angustifolia 'Imperial Gem' - Sötét liláskék közönséges levendula

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 50-70 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág

Védett tartalom