Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Öt ideális fürdőszobai növény

Megyeri Szabolcs
2014. 07. 18. 00:00:00

A tavaszi-nyári időszak jellemzően a kerti növénygondozásról szól, ezekben a hónapokban a szobanövényekről keveset hallani, az ő szezonjuk inkább ősszel-télen van, mikor beszorulunk a négy fal közé. Ugyanakkor nyáron sem szabad elfelejteni a benti flórát, sőt, ilyenkor is lehet új darabokat vásárolni, szép és érdekes példányokat gyűjtögetni. Mikor szobanövényről van szó, jellemzően a nappaliban, netán a hálóban lakó zöldek jutnak eszünkbe, pedig van még olyan helyiség ahová telepíthetünk növényt, bár ez keveseknek ugrik be elsőre. Ez a fürdőszoba. 

add-plants-your-bathroom-decor.jpg

Mindenekelőtt adja magát a kérdés, hogy ugyan miért pakolnánk élő növényt a fürdőszobába? A férfiak számára a fürdő jellemzően egy átjáróház, ahol a lehető leggyorsabban elvégzik a szükséges feladatokat, aztán szinte menekülnek onnan, azonban a hölgyeknek már sokkal többet jelent ez a zug a lakásban. Itt zajlik a szépítkezés, a tisztálkodás (kicsit fennköltebben a megtisztulás), a reggeli indulás előtti utolsó zavartalan percek itt tölthetők el, de ugyanígy az esti relaxáció központja is ez. A fürdő magányában könnyebben érkeznek a friss gondolatok, vagy éppen ez az ellazulás, a stresszoldás helyszíne, például egy fürdősós, illóolajos forró kád vízben. Ezért fontos, hogy a fürdőszoba alkalmazkodjon ezekhez a kívánalmakhoz, külalakjával, berendezésével is segítse a nyugalom kibontakozását. Az élő növényzet, a zöld szín is elősegítheti mindezt, de az alkalmasint az egyhangú fehérséget, az unalmas bútorokat is színezheti. Amiért vázlatos tisztázása után is maradnak kérdések, feltételezem sokaknak kétségei vannak a fürdőszobai növényekkel kapcsolatban, hiszen itt merőben mások, egyszerűbben fogalmazva rosszabbak a körülmények, mint a lakás egyéb részeiben. A fő differencia két szóban foglalható össze: fényhiány és pára. A vizesblokk valóban gyakran félhomályos, és szinte mindig párás, ez pedig próbára teszi a növényeket, ezért nem minden zöld alkalmas a fürdőszobai létre. Szerencsére akadnak olyanok, melyek kifejezetten jól érzik magukat itt. Közülük mutatok be röviden párat.

furdoszhobanoveny2.jpg

A szobapáfrány élénk színe, és dús, burjánzó levélzete bármilyen fürdőt megszépít és izgalmassá tesz. A páfrány kifejezetten szereti a párás környezetet, sőt, ha szárazabbá válik a levegő, levelei bebarnulnak, jelezve, hogy hiányolják a nedvességet. A fodros, vagy sima levelekkel szegélyezett szárak akár másfél méteresre is megnőhetnek, ezért inkább nagyobb fürdőszobában próbálkozzunk a szobapáfránnyal. Ami fontos, hogy ne tegyünk a cserepe alá vízgyűjtő tálcát, mert a megrekedő víztől gyökere rothadásnak indulhat. Magasabb állványra, de akár fali kaspóba is tehetük, ha jól gondozzuk, igazi őserdei hangulatot kölcsönözhetünk vele a helyiségnek.

bromelia8.jpg

A broméliaféléket nagy leveleik és színes virágaik miatt elsősorban fiatalos, lányokra hangolt fürdőbe ajánlom. A bromélia egzotikus megjelenése mellé magas páraigény társul, annyira, hogy ha nem a fürdőszobában helyezzük el, gyakran kell permetezni leveleit, ugyanis ez a növény minden nedvességet a leveleken keresztül vesz fel. Általában a kisméretű fajták kaphatóak nálunk, ezért kisebb helyiségekben is kifejezetten jól mutatnak, és a háziakat sem szorítják ki idővel. 

branched_beaucarnea.jpg

A buzogányfát játékos, bohókás megjelenése igazi családi kedvenccé teheti, a gyerekek is rajongani fognak érte. De vigyázat, a buzogányfa nem csak a párát, hanem a napfényt is kedveli, így sötétebb, vagy a panelekre jellemző ablaktalan fürdőbe ne őt válasszuk. Érzékeny a túlöntözésre, földjét mindig hagyjuk kiszáradni a következő itatás előtt.

filodendron_resize.JPG

A könnyezőpálma, vagyis a filodendron igazi univerzális beltéri növény, és mivel természetes élőhelyén is a fényhiányhoz szokott, így a fürdőben sem igényli a napfürdőt. Konzervatív, mondhatni retrós külalakja jól eső a szemnek, nagy, fényes leveleivel elegáns dísze lehet a vizesblokknak. A gyökérrothadást a cserép aljára helyezett kavicsréteggel előzhetjük meg, amely elvezeti a pangóvizet.

vizipalma_viraga_1114745_5585.jpg

A vízipálma már nevében is mutatja a nedvesség iránti rajongását, ennél a növénynél nem gond a pangó víz, folyamatos, bő nedvességre, vagyis gyakori öntözésre van szüksége, ráadásul fényből is beéri kevéssel, ezért szinte bármilyen fürdőszobába telepíthetjük. A gyakori locsolás miatt földjéből idővel kimosódhatnak a tápanyagok, így ezeket mindig pótoljuk.

Természetesen a katalógus itt még nem ér véget, lehet próbálkozni a felsoroltakon kívül a gardéniával, rákvirággal, vitorlvirággal, csüngőágú fikusszal, borostyánnal, vagy épp csokrosindával. És még egy tipp: a manapság roppant divatos, minden hipermarketben árult cserepes orchideákat elvirágzás után nedves, sötét helyre kell rakni, hogy nyugalmi időszakukat zavartalanul tölthessék, ehhez pedig a fürdőszoba a legjobb választás!

A témához kapcsolódóan akad egy mozgóképes anyagom is, kattintsanak bátran: 

Képek: inneninneninneninneninneninnen, és innen.

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus