Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mediterrán kertfantáziák

Majdnem a nyár felénél vagyunk, és még biztosan jönnek forró, verőfényes napok. Ebben az időszakban különösen kellemes a kertben ücsörögni, napfürdőzni, kiülni olvasni, vagy este egy jó pohár bort meginni. Ha az élményt fokozni szeretnénk, kertünket kicsit át is alakíthatjuk, például mediterrán hangulatot varázsolhatunk bele.

A mediterrán kert elvarázsolja az embert

Természetesen tengerpartban végződő sziklás lankát nem tudunk építeni a ház mellé, de pár apró praktikával délies miliőt teremthetünk birtokonkun. Ehhez adnék pár tippet, úgy, hogy a pénztárca kímélését végig szem előtt tartom. Lássuk hát hogyan hozhatjuk kapun belülre az olasz, spanyol, vagy görög táj illúzióját.

Szobrozzunk!

Persze ez nem álldogálást jelent, hanem pár szobor, vagy kőoszlop elhelyezését a kertben, lehetőleg a növények közé állítva, törekedve a spontán hatásra, régies, romkertes hangulat elérésére. A máskor giccses, kerülendő darabok most jó szolgálatot tehetnek, vidéki vásárokon, bolhapiacokon például olcsón juthatunk (az akár gipszből formába öntött) nőalakokhoz, torzókhoz.

A törött, hibás, leárazott darabok különösen alkalmasak a célra! Oszlopnak a régi hengeres kerítés, vagy erkélyelemek is megteszik, ezek beszerzéséhez is csak egy-két ezres és némi utánjárás szükséges, de a padláson, pincében is megbújhatnak efféle kacatok.

A szobrok növényekkel is díszíthetők

Bútorok

Hasonló forrásból szerezhetünk fából készült régi székeket, asztalt is, melyeket csupán fehérre vagy kékre kell festeni, és kész is a görögös kerti ülőgarnitúra. Az se baj, ha nem vagyunk a mázolás mesterei, a tökéletlen eredmény ez esetben rusztikus hatást kelt majd, ha pedig túl jóra sikerül a festés, csiszolópapírral antikolhatunk.

A kerti tavakkal is megidézhető a vízparti hangulat. Olvasson a kerti tavakról cikkemben!

Ha tengerpartot nem is, kék garnitúrát szerezhetünk

Nincs mediterrán kert fűszernövények nélkül

Telepítsünk jól látható, központi helyre jellegzetes fűszernövényeket.  A kakukkfű, a bazsalikom, a rozmaring, a menta, vagy a babér az olasz tájak illatát és látványát lopják be a birtokra, ráadásul sütés-főzéskor hasznukat is vehetjük.

A kakukkfű is megidézi a mediterrán hangulatot. A cikkemből őt is megismerheti részletesebben!

Fűszernövények

Ha a fentebb említett kertigarnitúra már megvan, tovább fokozhatjuk a hatást mediterrán dekorációval. A kék kockás abrosz kihagyhatatlan, és az asztalon hanyagul elhelyezett kék alapszínű edények, vázák erősítik a hatást. Ha van hely a teraszon, a merészebbek még egy régi, kopottas tálalószekrényt is rendszeresíthetnek, természetesen kék-fehér színre festve.

A vadszőlővel is csempészhetünk mediterrán hangulatot a kertbe. Ismerje meg cikkemből a vadszőlőt!

Egy mediterrán jellegű vacsora igazán hangulatos lehet

Nem csak a fa, a kovácsoltvas is mediterrán jellegzetesség Virágokat mindenhova! A kaspók, edények pedig ne Ikeásak legyenek, hanem szedjünk össze régi fémvödröt, pléhedényeket, vagy fessünk kékre hagyományos cserepeket.

A mediterrán hatás a rózsákkal is fokozható. Tekintse meg kertészetem rózsakínálatát itt!

Minél színpompásabb a virágözön, annál jobb! A kerti pálmák, yukkák, kaktuszok, (télálló) leanderek pedig igazán elröpítik a kertet délre. Citrusfélékkel is próbálkozhatunk, a citrom például sikerrel nevelhető nálunk is, a sárga gyümölcs emblematikus eleme lehet az udvarnak.

Növények mindenhol!

A falat se hagyjuk ki a dekorálásból, persze azért átfesteni nem feltétlen kell, de egy masszív, akár göcsörtös fapolcra helyezett kagylógyűjtemény, vagy pár régi cserépedény (az se baj, ha csorbák) még a legunalmasabb felületet is feldobják. 

A vadvirágos kertek is fokozhatják a mediterrán hangulatot!

Díszítsünk!

Az ilyesféle design-játék nem terheli meg a pénztárcát, javarészt otthoni, elfekvő tárgyakból kialakítható a komplett dekoráció, csak kevés alapanyag, és némi barkácsmunka szükséges hozzá.

A legjobb az egészben, hogy semmi végleges, visszafordíthatlan változást nem csinálunk egy ilyen átalakításnál (persze a beszerzett növényekről a későbbiekben is illik gondoskodni), mégis feldobhatjuk vele pár hónapra birtokunkat, ahol így még egy pohár narancslé elszürcsölése is új élményt jelenthet.

Azt se feledjük, hogy a fentiekben felsoroltak erkélyekre, balkonokra is érvényesek! Díszítse ki Ön is kertjét, teraszát és töltse nyarait mediterrán hangulatban!

A kertészetemben kapható, kertbe is kiültethető, egzotikus hangulatot tükröző növényeit itt találja!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Hasznosnak találta a cikket? Ha igen, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!