Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Vadvirágos kertek

Természetközeli kert? Igen!

A kerttervezés, kertépítés során az a gyakoribb, hogy átlátható, letisztult, mértani alakzatok mentén kialakított birtokot hozunk létre. Az ilyen kertek is látványosak és szépek, de van más lehetőség is. Amennyiben olyan miliőt szeretnénk magunk köré varázsolni, mely a természetet, a réteket, erdőket, mezőket idézi, máshogy kell eljárnunk.

Milyen egy természetközeli kert?

A természetközeli kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak. Az ilyen birtokokra jellemző a színes, buja, tarka növényvilág. Válasszunk szárazságtűrő, lehetőleg őshonos növényeket, ezek a fajták kevesebb ápolást és öntözést igényelnek, tehát időt és energiát spórolhatunk velük.

A pázsitot csak ott nyírjuk katonásan rövidre, ahol feltétlenül szükséges, a többi részen alakítsunk ki gondozásmentesen fenntartható vadvirágos rétet. Pár korhadt fatuskó, vagy kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak, rovaroknak, gyíkoknak, sünöknek, rágcsálóknak, így élő, lélegző környezetet teremthetünk.

Kisállatok is jöhetnek?

Ha madarakat is szeretnénk vendégként látni, akkor biztosítsunk elegendő táplálékot és biztonságos fészkelőhelyet számukra. Kihelyezhetünk madáretetőket, vagy épített odúkat is, és egy fürdésre alkalmas tál nem csak a nyári forróságot mérsékli számukra, hanem dísz is lehet.

Aki lepkéket is szívesen látna, ültessen minél több virágzó, illatos, mézelő növényt. Az épített elemek, mint az utak, lépcsők, támfalak anyagukban és formai kialakításukban is legyenek természetes hatásúak. Kis lábnyomunk legyen ökológiailag! Törekedjünk arra is, hogy kertünk minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A keletkező szerves hulladékot komposztáljuk, és a tápanyag utánpótlást az ebből keletkező zöldtrágyával oldjuk meg.

Öntözéshez gyűjtsük, és használjuk az esővizet, valamint mellőzük a vegyszerek használatát, helyettük válogassunk a biokertészkedésnél használt, vagy a jól bevált alternatív, környezetbarát megoldások közül. Lehetőleg kerüljük az invazív fajok telepítését, melyek kertünkből kikerülve elvadulnak, gyomosítanak. Az így létrehozott kert nem csupán kevesebb törődéssel és költséggel lesz fenntartható, hanem látványban is természetközelibb, élettelibb lesz!

Az Év Vadvirága Verseny

Az év valamije típusú választásoknak általában nem sok értelme van, már persze azon kívül, hogy annak valaminek jó reklámot csinálhatnak velük. Ami azonban termékek - autók, épületek, televíziók - esetében egyszerű kampányfogás, az a növények esetében sokkal több ennél. Az év vadvirága versenyén keresztül például megismerkedhetünk olyan szép virágokkal, növényekkel, melyekre a hétköznapokban nem sok figyelmet fordítunk, kicsit tanulhatunk is, de főleg felfigyelhetünk a minket körülölelő természet csodálatosságára.

A vadvirágok vetélkedőjét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület találta ki, hasonlóan az "év madara", az "év gombája", vagy épp az "év hala" megmérettetésekhez. Vadvirágot 2010 óta választhat a közönség, mégpedig meghatározott szempontok alapján. Első lépésben egy szélesebb botanikai-természetvédői közösség adja le jelöltjeit, ezekből aztán egy hatfős kuratórium jelöli ki azt a három fajt, melyek közül végül a közönség döntése alapján kerül ki az adott év győztese.

A versenyben bármelyik vadvirágnak van esélye elindulni, a kiírásban nem élveznek elsőbbséget a védett, vagy ritka fajok, de a gyakorlatban mégis inkább ezek közül kerülnek ki a jelöltek, hiszen a védett vagy ritka növények az átlagosnál nagyobb figyelmet érdemelnek.

Idén valószínűleg a nemes májvirág lesz (Hepatica nobilis) a győztes. A májvirág kora tavasszal vírágzik, ekkor hozza általában 6-7 lepellevélből álló kék virágait.

Hepatica nobilis

A virágszín tehát leggyakrabban kék, de előfordul fehér és rózsaszín színekben is. Levelei jellegzetesen némiképp a máj lebenyeire emlékeztetnek és kitelelnek, azaz egész télen át megtalálhatók.

Hogyan lehet ilyen kertem?

Ennyivel azonban ne vessünk véget a témának, ugyanis nagyon érdekes kérdés, hogy akit elbűvöl a zabolázatlan természet látványa, atmoszférája mondjuk egy túra, vagy erdőjárás során, az hogyan hozhatja létre ezt a miliőt saját kertjében. A megoldás természetesen nem az, hogy a séták során kell összegyűjteni a növényeket, majd ezeket otthon a kertbe telepíteni, egyrészt mert ezzel szabálysértést követhetünk el, másrészt pedig az ad-hoc jellegű telepítés nem fog egységes és harmonikus képet eredményezni, arról nem is beszélve, hogy a hazahurcolt tövek nagyobb része várhatóan nem marad életben, még akkor sem, ha az otthoni körülmények megfelelőek lennének egyébként.

Tehát aki természetközeli, burjánzó, a vadvirágos mezőket, erdei tisztásokat utánzó kerti látványt szeretne, az alábbi tanácsok mentén gondolkozzon:

- A természetbarát kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak. Az ilyen elgondolás mentén kialakított birtokon mellőzendőek a térkőből kirakott utak, az ágyásszegélyek, az előregyártott kerti díszek, és a hasonló tájidegen elemek.Épített grillpult helyett a hagyományos tűzrakóhelyet válasszunk, bolti hintaágy helyett inkább egy függőágyat szerezzünk be, és a műanyag kertibútor garnitúra helyett is jobb megoldás pár fatuskó körberakása.

Vadvirágokkal teli kertet számos fajból létre tud hozni! Ha kíváncsi és IDEKATTINT, megmutatom kertészetem kínálatát Önnek!

- Ezekre a kertekre jellemző a színes, buja, tarka növényvilág.Válasszunk szárazságtűrő, lehetőleg honos növényeket! Azok a növények, amik a kertünk klímájához igazodnak, kevesebb ápolási munka mellett is szépen növekednek, kevesebb öntözést és gondozást igényelnek, telepítésükkel időt és pénzt is spórolhatunk.

- A változatos növényvilág lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük az évszakok változásait, egész évben gyönyörködhessünk a kertünkben. Úgy válogassuk össze az ültetendő fajokat, hogy minden évszakban legyen köztük olyan, ami virágzik, zöld, vagy csak dekoratív. A hagyományos gyep-díszfa-virágágyás felépítésű kertek télen "kiürülnek", de például télizöld növényekkel, télen is díszlő cserjékkel ez megelőzhető.

- Rövidre nyírt pázsitot csak ott létesítsünk, ahol feltétlenül szükségünk van rá. Nagyobb területen alakítsunk ki kevesebb ápolást igénylő virágos rétet. Nem kell félni, az ilyen burjánzó területek is alkalmasak pihenésre, időtöltésre, és a gyerekeknek is nagyobb élvezet az ilyen házi rét, mint a katonásra vágott pázsit.

- Amennyiben a kert mérete lehetővé teszi, alakítsunk ki minél többféle élőhelyet a kertünkben! Más-más növények érzik jól magukat a tűző napon, megint mások árnyékban, a fák tövében. Ennek megfelelően különböző karakterű virágágyakat hozhatunk létre. Lepkék számára ültessünk minél több virágzó, illatos, mézelő növényt. Az egyik legjobb lepkecsalogató növény a nyáriorgona.

- Néhány korhadt fatuskó, nagyobb kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak: rovaroknak, gyíkoknak, pókoknak, sünöknek, rágcsálóknak. A terméskőből rakott lépcsők, lépőkövek, támfalak szintén búvóhelyül szolgálnak.

- Törekedjünk arra, hogy a kertünk minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A kertben keletkező szerves hulladékot lehetőleg komposztáljuk, és a tápanyag utánpótlást is az ebből keletkező komposzttal oldjuk meg!

- Utánozzuk a természetet! Esőkertek létrehozásával alacsony gondozásigényű, természetes hatású kertrészletet alkothatunk!

Ennyire könnyű Önnek is csodaszép, virágzó, szellőjárta és napfényes, vadvirágokkal teli kertet varázsolnia! Bátran próbálja ki, meglátja, nem fog csalódni!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!