Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lonicera japonica 'Red World' – Japán kúszólonc

6.990 Ft

(ejtsd: lonicéra jáponika)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Lonicera japonica 'Red World' – Japán kúszólonc főbb jellemzői

 

Habitus: Akár 3-5 méter magasra is megnövő, lombhullató, vagy melegebb teleken télizöldként viselkedő kúszócserje. Gyors fejlődésű növény. Leveleik színe és fonákja is szőrös-molyhos.

Virág: Virágai júniustól egészen a fagyokig sűrűn beborítják a cserjét. A virágok rendkívül illatosak, színük bordó és fehér. A bimbó bordó színű, majd a virág kinyílva sárgás, elnyílás előtt fehérek lesz. Lepke- és méhcsalogató.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Fényigényes növény, kúszó árnyékot elvisel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A cserje különösebb gondozást nem igényel, de mivel nagyméretű zöld lombozatot nevel, ezért érdemes rendszeresen öntözni. A tápanyag ellátás is fontos.

A virágjai nagyszámúak, ezért fontos neki a megfelelő kálium ellátottság. Mivel kúszócserje, ezért támrendszer mellett kell nevelni (pergola, kerítés). Érdemes rendszeresen metszeni. Minden évben a fő virágzást követően erősen metsszük meg a cserjét.

Betegségek közül a lisztharmatra kissé fogékony.

Társítás és elhelyezés a kertben: A kúszóloncok világa egy titokzatos és színes világ. Rendkívüli fajtagazdagságuk megengedi, hogy játsszunk a színekkel és formákkal. Mivel kúszócserjék, ezért mindenképpen támaszrendszer mellett kell nevelni. Erre megfelelő megoldás lehet a pergola vagy a kerítés. Lombozatuk dús, ezért jól takarnak.

Dúsan virágoznak, virágzásuk rendszerint hosszantartó és dús. A kertben mindenképp érdemes olyan helyet találni számára, ahol ez a számtalan kiváló tulajdonsága előtérbe kerülhet. Társításban a ’Red World’ kúszólonc lesz a háttér, vagy az oldalsó illatforrás.

Érdemes elé más, de mindenképpen kisebb termetű virágos cserjéket választanunk. A nyáriorgona átlagos 2 méteres magassága erre a célra épp megfelelő. Júliustól októberig tartó virágzásuk prímán kiegészíti a kúszólonc virágtengerét. Ajánlom a 'Flower Power' bolondos színjátékát.

Az őszi virágzás fontos tagja lehet a halvány rózsaszínű szellőrózsa (’Pink Saucer’), amely gyönyörűen egybekel a ’Red World’ őszi pompájával. A társításban helyet kaphat a sötétkék virágú kékszakáll, mely nyári virágzása kiválóan üdíti a társítás színeit. A rózsaszín kasvirág (’Prairie Splendour’) és a sötétlila méhbalzsam lilás színei remekül kiegészítik a nyári kúszólonc virágzást.

A társítás elülső részében helyet kaphat a gyömbérgyökér napszíne ('Orange Queen'), amennyiben éri kúszóárnyék ezt a kertrészt.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia weyeriana 'Flower Power'® - Kékes-lilás virágú nyáriorgona
Anemone hupehensis 'Pink Saucer' - Szellőrózsa (halvány rózsaszín)
Caryopteris clandonensis 'Kew Blue' - Sötétkék virágú kékszakáll
Echinacea purpurea 'Prairie Splendour' - Rózsaszín kasvirág
Monarda 'Scorpion' - Sötét lila méhbalzsam
Geum coccineum 'Orange Queen' - Gyömbérgyökér

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Június- Október
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes - Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen, de gyengébb teleken télizöldként viselkedik
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, napos kert, vidéki kert, kerítések-pergolák növényesítése

 

Védett tartalom