Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Buddleia weyeriana 'Flower Power'® - Kékes-lilás virágú nyáriorgona

7.990 Ft

(ejtsd: budleja)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
7.990 Ft
20 - 60 cm
Menny.:
8.790 Ft
80 - 100 cm
Menny.:
9.990 Ft
100 - 150 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Buddleia weyeriana 'Flower Power'® - Kékes-lilás virágú nyáriorgona főbb jellemző

 

Habitus: 2-3 m magas, erős növekedési erélyű, felfelé törő, nyúlánk, tojásdaddá váló, lándzsás zöld, lombhullató cserje. Jól bokrosodik,

Virág: Virágai nagyon dekoratívak, illatosak. A ’Flower Power’ fajta egyik fő különlegessége, hogy a nagy méretű fürvirágzatán belül a virágok színváltók. Ugyanazon a fürtön egyidejűleg jelen vannak a trópusi színek, mint a narancssárga, a sárga, a lila és a kék.

A virágbimbó sötétkék, majd lilából sárgává változik a nyílás során. A virágok nagy méretű fürtvirágzatot alkotnak. Júliustól októberig virágzik. Lepke- és méhcsalogató.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást, kúszó árnyékot elvisel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja.

Gondozás: Rendszeres metszést igényel. A kései fagyok károsíthatják, így szükség esetén a visszafagyott hajtásokat távolítsuk el. Kissé fagyérzékeny, fiatalabb korában érdemes takarni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A nyári orgona fajták ezüstös levélzetű lombhullató díszcserjék, melyek levélzetükkel, valamint illatos, fürtbe tömörülő színes virágzatukkal lehetnek kertünk díszei, melyek vonzóak a rovarok, így lepkék, méhek számára is, ráadásul a hosszú, az első fagyokig tartó virágzás miatt az őszi napokban értékes táplálékforrás a számukra.

A legtöbb fajta 2-3 méteres átlagmagasságot ér el, így kitűnően alkotható egy nyáriorgona színcsokor a kertben a különböző virágszínű fajták kombinálásával.

A ’Flower Power’ fajta csoportosan ültetve hozza ki a valódi pompáját. Ha más nyáriorgona fajtákkal társítjuk, akkor mindenképp szolidabb színeket válasszunk, ami nem nyomja el a ’Flower Power’ színkavalkádját. Ajánlom a fehér színű ’White Profusion’, vagy a sárga színű ’Sungold’ fajtát. Ehhez az elképzeléshez megfelelő fajta lehet a 'Miss Ellen Willmot' májusi fehér színe is, amely szép májusi színfoltot képezhet a társításban.

A cserjecsoport előtt már helyet kaphatnak a színek, a vidámság, a ’Flower Power’ által is képviselt játékosság. Ültessünk sárga, narancssárga és rózsaszín-lila évelőket, amelyek visszaköszönnek a ’Flower Power’ fajtánál is. Kiváló választás lehet a menyecskeszem sárga színű fajtája, a ’Creme Brulee’. Ezzel a fajtával együtt szépen mutat a cickafark pirosas ’Summer Fruits Carmine’ és ’Terracotta’ fajtája.

A pirosas-lilás kasvirág (’Tomato Soup’) csodásan kiegészíti a társítást. Ültethetünk az ágyás elülső részeibe gyömbérgyökeret, amely sárgás színeivel pompázik (Mango Lassi’), és pont összeér a nyáriorgona virágzásával. Az ágyás szegélyén helyet kaphat a rózsaszín borókalevelű pázsitszegfű (’Bevan’s Variety’), amely tavasszal felvezeti az ágyás későbbi pompáját.

Társításra javasolt növényfajták:

Syringa vulgaris 'Miss Ellen Willmot' – Fehér virágú orgona
Buddleia davidii 'White Profusion' - Fehér nyáriorgona
Buddleia x weyeriana 'Sungold' - Sárga virágú nyáriorgona
Coreopsis 'Creme Brulee' - Sárga menyecskeszem
Achillea millefolium 'Summer Fruits Carmine' - Sötétpiros közönséges cickafark
Achillea millefolium 'Terracotta' - Közönséges cickafark (terracotta)
Echinacea purpurea 'Tomato Soup' – Kasvirág
Geum 'Mango Lassi' - Gyömbérgyökér
Armeria juniperifolia 'Bevan's Variety' - Borókalevelű pázsitszegfű (rózsaszín)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-3 m
Kifejlett szélesség: 2,5 m
Ültetési tőtáv: 2,5-3 m
Virágzási idő: Július - Október
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom

Videók