Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Koktélparadicsom a balkonon!

Manapság egyre nagyobb teret hódít a balkonkertészkedés. Ez nem csoda, hiszen rengetegen kedvet kapnak a növényneveléshez, s akinek nincs saját kertje, vagy nincs lehetősége kertet művelni, azok is előszeretettel fordulnak a balkonnövények felé.

Mára már külön kertészeti ágazatba sorolhatók a balkonnövények. Már vége van annak a korszaknak, amikor csak a muskátlik és a petúniák kaptak helyet az erkélyen, a verandán. Mára már rengeteg zöldség-, és gyümölcsfajta, dísznövényfajta is prímán nevelhető közvetlen közelünkben.

Ezek közül persze vannak olyanok, amelyek igényesek, és nagyon gondosan figyelnünk kell rájuk, viszont szép számmal akadnak olyanok is, amelyek akár a kezdő kertészek számára sem okoz fejtörést. Sokan keresnek olyan növényt a balkonra, melynek díszítőértéke is magas, és gyakorlati haszna is akad.

Nekik ajánlom a koktélparadicsomot, mely könnyen termeszthető, helyigénye kicsi, termése pedig díszes és ízletes egyszerre.

 

Az aprószemű paradicsom tulajdonképpen csak méretében tér el nagytestvérétől, így bármilyen kicsi balkonon, teraszon, ablakpárkányon nevelhető. A koktélparadicsom szaporítása magról vagy palántáról történhet. Palántát üzletekben, kertészetekben vehetünk, a magokat pedig magából a paradicsomból is kinyerhetjük.

Az ültetéshez általános termő-, vagy virágföldet használjunk, a bolti palántákat mindig ültessük át! A koktélparadicsom két dolgot igényel, napsütést, és öntözést, na meg egy karót a palánta mellé leszúrva, amibe kapaszkodhat. Aki biztosra akar menni, a kétnaponta történő öntözés mellett körülbelül kéthetente folyékony tápoldattal is táplálhatja a veteményét. A koktélparadicsom tenyészideje fajtától függően 100-130 nap, aki pedig szeretné, sárga színű változatot is beszerezhet!

Neveljünk bármilyen növényt balkonon, azért van néhány tudnivaló, amelyet nem árt gyakorolnunk, amire nem árt figyelnünk, ahhoz, hogy büszkék lehessünk az így nevelt növényeinkre.

Az egyik legfontosabb az, hogy vigyáznunk kell, hogy a konténer, vagy virágláda nyáron ne forrósodjon át. Ez nagyon fontos, hiszen ha a gyökerek felforrósodnak, könnyen megégnek, s ebbe a szeretett növényünk bele is pusztulhat.

A másik fontos tudnivaló, hogy a konténeres balkonnövényeknek a szokásosnál gyakoribb öntözésre van szükségük, mivel csak egy meghatározott területük van, a konténer falain kívülre nem mehetnek. Ezért érdemes rendszeresen, kis adagokban öntözni őket, illetve bizonyos időközönként pótolni a tápanyagot is.

Ugye nem is olyan nehéz paradicsomot termeszteni az otthonában? Próbálja ki Ön is, ha még eddig nem tette, mert biztosan sikerrel fog járni!

Ha szívesen olvasna a paradicsompalánta otthoni megneveléséről, kattintson ide, és olvassa el az erről szóló cikkemet!

 

Ha tetszett Önnek a cikk, kérem, nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat ismerőseivel, barátaival!

Ha egyéb kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!