Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Háztáji bevezető - a paradicsom

Sokan nem szeretnek vesződni a kora tavaszi magvetéssel, és a palánták nevelésével, hanem tavasszal egyszerűen megvásárolják az előnevelt növénykéket, és rögtön a kertbe ültetik ki azokat. Ez is járható út, de a magvetéssel növényeinket a kezdetektől fogva magunkénak érezhetjük, és a kertészkedésbe is alaposabban belekóstolhatunk.

Kezdőknek, vagy az idővel, energiával spórolni vágyóknak ugyanakkor inkább a palánták kiültetését javaslom. Az egyik örök sláger a veteményesekben a paradicsom, erről lesz szó a következőkben!

 

Paradicsom magvetés

 

A magvetés legelső és legfontosabb lépése mindig a megfelelő minőségű vetőanyag, ezen nem érdemes spórolni, mert a régi, vagy gyenge alapanyag gyakran vezet kudarchoz. Vásárlásnál mindig figyelmesen tanulmányozzuk át a csomagolóanyagon feltüntetett információkat, nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, különbözőek lehetnek a tenyészidők, a termés mérete, formája, a növény ellenállóképessége.

Sok növénybetegség egyértelműen a nem megfelelő vetőmagra vezethető vissza, a gyakori palántadőlés például rendre a gyenge vetőmag, vagy a túl öreg föld eredménye. Ha idővel ilyen problémával kerülünk szembe a nevelés egy későbbi szakaszában, általában már nincs mit tenni, ezért is fontos a jó választás az elején.

Az induláshoz természetesen nem csak mag szükséges, hanem a paradicsom esetében például palántázó tálca, és termőföld is. A föld laza szerkezetű, porhanyós, morzsolható legyen, a tálca pedig lehet profibb, fedeles, időtálló darab, de akár elfekvő tojástartókat, tojástálcákat, tejfölöspoharakat is bevethetünk erre a célra, ezek minden háztartásban fellelhetőek, így költeni sem kell rájuk. Ha mindez megvan, kezdődhet a magvetés.

 

Paradicsom vetőmag kapható kertészetemben!

 

Az edények fakkjait töltsük fel földdel, nem kell erősen tömöríteni a közeget, de legalább öt centiméter mélység álljon a magok rendelkezésére. Nedvesítsük meg a földet, de nem kell, hogy ússzon az egész tálca, ha sok lett a víz, hagyjuk kicsit száradni a tálcát, vagy várjuk meg, míg a fölösleg távozik.

Az előkészített helyre ezután kiszórhatjuk a magokat. Paradicsom esetében nem kell mélyre helyezni őket, általános szabály, hogy a mag átmérőjének nagyjából két-háromszorosa legyen az ültetési mélység, ezt próbáljuk szem előtt tartani. A vetés végén vékony réteg földet morzsolhatunk a felszínre.

A paradicsommagok melegigényesek, ezért a csírázáshoz 25-30 Celsius fokot kell biztosítani, természetesen nem szükséges ilyen hőfokra fűteni a lakást, elég a tálcát egy üveglappal, vagy folpack-kal lefedni (ha gyárilag nincs fedele), és meleg, fényes helyre tenni, egy ablakpárkány általában tökéletes, főleg, ha radiátor, fűtőtest is van a közelében, de például a konyhaablak is megfelelő.

Amikor a magok kihajtottak, vagyis előbújnak a kis magoncok, akkor a hőmérsékletet csökkenthetjük (szobahőmérséklet körülire), és gondoskodjunk számukra elegendő fényről.

 

Paradicsom vetőmag vásárlás a Megyeri kertészetben!

 

A következő lépés akkor érkezik el, mikor a kis növénykék már két levelet növesztettek. Ekkor jön el az ideje a szétültetésnek. A tálcából óvatosan szedjük ki a magoncokat, ügyelve arra, hogy a gyökérzetük ne sérüljön. Készítsük elő a palánták edényeit, puha, porhanyós földdel töltsük meg azokat, és az ujjunkkal fúrjunk egy lyukat beléjük, amibe a magoncokat helyezzük aztán.

Óvatosan nyomkodva tömörítsük a talajt a szár körül, és a növényeket helyezzük vissza az ablak közelébe, ám az első napokban jobb, ha erős, tűző napfény nem éri őket. Ha minden rendben megy, innentől csak időnként egy kis öntözés lesz a feladatunk, amit nem kell túlzásba vinni, de arra is ügyelni kell, hogy a palánták földje ne száradjon ki túlságosan.

Optimális esetben április végére, május elejére erős, egészséges, kiültethető palántáink lesznek, de a kiültetés mikéntjével ráérünk majd akkor foglalkozni.

 

Paradicsom vetőmag kapható!

 

Kertészetemben zöldség vetőmagot, és kiültetésre kész, előnevelt palántákat egyaránt nagy választékban talál!

Amennyiben zöldségeket nevelne, válogasson kertészeti webáruházam széles kínálatából!

 

Zöldség vetőmagot IDE KATTINTVA,

 

zöldség palántát pedig IDE KATTINTVA rendelhet!

Tartalomhoz tartozó címkék: paradicsom palánta zöldség palánta