Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Háztáji bevezető - a paradicsom

A paradicsomról általában

Ami a gyümölcsök között az alma, az a zöldségek között a paradicsom, vagyis a paradicsom mondható a legnépszerűbb, legkedveltebb terménynek. A paradicsom nagy előnye, hogy még a zöldségeket nem kedvelő gyerekek is szeretni szokták, például nyersen, akár friss, fűszeres paradicsomszósz, vagy házi ketchup formájában. A paradicsom a konyhában nagyon széleskörűen felhasználható, nyersen is remek kiegészítője salátáknak, köreteknek, kiváló kísérője húsételeknek, mártások, szószok alapanyaga lehet, és ugye kevés finomabb nyári étel van, mint egy friss, könnyű lecsó! A paradicsom javára írható az is, hogy termesztése kifejezetten könnyű, kezdő veteményezők is biztosan elboldogulnak vele, sőt, akár a balkonon is gondozható egy-két tő!

Az Amerikából származó, nálunk egynyári zöldségként viselkedő növény már több száz éve meghódította a szívünket. Mára már rengeteg fajtája van: óriási és picurka, gömböc vagy megnyúlt, sárga, lila és a hagyományos piros. Sokan azért is kedvelik a paradicsomot, mert nagyon egyszerű a palántanevelése.

Azt tudni kell, hogy melegkedvelő növény, de szerencsére elég ellenálló. A paprikával együtt szoktuk emlegetni, viszont a paprika sokkalta igényesebb, mint a paradicsom. Tele van vitaminnal, segíti a látást, az emésztést; felelős a szem egészségéért. Sokféleképpen felhasználható: legjobb frissen fogyasztva, de paradicsompüréként, aszalva is rendkívül ízletes.

Nevelhetek otthon paradicsomot?

A magvetése annyira egyszerű, hogy szinte már gyerekjáték, ám sokan nem szeretnek vesződni a kora tavaszi magvetéssel, és a palánták nevelésével, hanem tavasszal egyszerűen megvásárolják az előnevelt növénykéket, és rögtön a kertbe ültetik ki azokat. Ez is járható út, de a magvetéssel növényeinket a kezdetektől fogva magunkénak érezhetjük, és a kertészkedésbe is alaposabban belekóstolhatunk.

A paradicsom palánta kiültetésének időpontja a néphagyomány szerint a fagyosszentek napja, ami május 13 és 15 közöttre esik, azonban valójában egyáltalán nem kell addig várni, már április második felében a földbe kerülhetnek a palánták. A paradicsom palánta ültetés egyik fortélya, hogy a növénykéket kicsit mélyebbre ültesse, mint ahogy az edénykéjükben állnak, ugyanis lekerülő szár is meggyökeresedik, ami növeli a hozamot, ráadásul biztosabban áll majd a palánta a földben. Na, de ne szaladjunk ennyire előre! 

 

Paradicsom magvetés

Nézzük, hogyan kell saját paradicsomot nevelni a lakásban, balkonon!

A magvetés legelső és legfontosabb lépése mindig a megfelelő minőségű vetőanyag, ezen nem érdemes spórolni, mert a régi, vagy gyenge alapanyag gyakran vezet kudarchoz. Vásárlásnál mindig figyelmesen tanulmányozzuk át a csomagolóanyagon feltüntetett információkat, nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, különbözőek lehetnek a tenyészidők, a termés mérete, formája, a növény ellenállóképessége.

Sok növénybetegség egyértelműen a nem megfelelő vetőmagra vezethető vissza, a gyakori palántadőlés például rendre a gyenge vetőmag, vagy a túl öreg föld eredménye. Ha idővel ilyen problémával kerülünk szembe a nevelés egy későbbi szakaszában, általában már nincs mit tenni, ezért is fontos a jó választás az elején. 

Az induláshoz természetesen nem csak mag szükséges, hanem a paradicsom esetében például palántázó tálca, és termőföld is. A paradicsom talajigénye nem összetett, a tápanyagdús, átlagos szerkezetű kerti talaj, vagy balkonládában az általános termőföld teljesen megfelelőek.

Paradicsom vetőmag kapható kertészetemben!

 

Az edények fakkjait töltsük fel földdel, nem kell erősen tömöríteni a közeget, de legalább öt centiméter mélység álljon a magok rendelkezésére. Nedvesítsük meg a földet, de nem kell, hogy ússzon az egész tálca, ha sok lett a víz, hagyjuk kicsit száradni a tálcát, vagy várjuk meg, míg a fölösleg távozik.

Az előkészített helyre ezután kiszórhatjuk a magokat.Paradicsom esetében nem kell mélyre helyezni őket, általános szabály, hogy a mag átmérőjének nagyjából két-háromszorosa legyen az ültetési mélység, ezt próbáljuk szem előtt tartani. A vetés végén vékony réteg földet morzsolhatunk a felszínre.

A paradicsommagok melegigényesek, ezért a csírázáshoz 25-30 Celsius fokot kell biztosítani, természetesen nem szükséges ilyen hőfokra fűteni a lakást, elég a tálcát egy üveglappal, vagy folpack-kal lefedni (ha gyárilag nincs fedele), és meleg, fényes helyre tenni, egy ablakpárkány általában tökéletes, főleg, ha radiátor, fűtőtest is van a közelében, de például a konyhaablak is megfelelő.

Amikor a magok kihajtottak, vagyis előbújnak a kis magoncok, akkor a hőmérsékletet csökkenthetjük (szobahőmérséklet körülire), és gondoskodjunk számukra elegendő fényről.

Paradicsom vetőmag vásárlás a Megyeri kertészetben!

Ekkor jön el az ideje a szétültetésnek. A tálcából óvatosan szedjük ki a magoncokat, ügyelve arra, hogy a gyökérzetük ne sérüljön. Készítsük elő a palánták edényeit, puha, porhanyós földdel töltsük meg azokat, és az ujjunkkal fúrjunk egy lyukat beléjük, amibe a magoncokat helyezzük aztán.

Óvatosan nyomkodva tömörítsük a talajt a szár körül, és a növényeket helyezzük vissza az ablak közelébe, ám az első napokban jobb, ha erős, tűző napfény nem éri őket. Ha minden rendben megy, innentől csak időnként egy kis öntözés lesz a feladatunk, amit nem kell túlzásba vinni, de arra is ügyelni kell, hogy a palánták földje ne száradjon ki túlságosan. 

Optimális esetben április végére, május elejére erős, egészséges, kiültethető palántáink lesznek, de a kiültetés mikéntjével ráérünk majd akkor foglalkozni.

Ha elérkezett az ideje a kiültetésnek, akkor jöhet a szabadföld! Az ágyást érdemes az ültetés előtt felásni, fellazítani, hogy a növények gyökere ne ütközzön nagy ellenállásba. Aki balkonon nevel paradicsomot, az általános virágföldet használjon. A növényt óvatosan vegyük ki a cserépből, pohárból, vagyis abból az alkalmatosságból, amiben eddig neveltük.

Próbáljuk ezt úgy, hogy a lehető legkevésbé sérüljenek meg a gyökerek. A sérült gyökerek gyengítik a növényt, és a sebeken keresztül gombás-, és baktériumos betegségek támadhatják meg a kis csöppségeinket. Az ültetőgödörbe helyezést követően nyomkodjuk meg a talaj a növény körül és bőségesen öntözzük be. Hangsúlyozom: bőségesen, ugyanis ekkor nagyon fontos, hogy a gyökerek érintkezzenek talajjal, vízzel,minél nagyobb felületen, a víz pedig kiszorítsa a levegőt a talajrögöcskék közül.

 

Paradicsom vetőmag kapható! 

Van saját kertje? Akkor neveljen paradicsomat szabadföldön! 

Mivel hazánk a paradicsomtermesztés északi határán helyezkedik el, nem a végleges helyre vetés, hanem a palántázás vált jelentősebbé a nagyobb termésbiztonság miatt, ahogy erről az eddigiekben is szó volt. De a paradicsom alkalmas arra, hogy végleges helyére vessük, és kihagyjuk a palántanevelési időszakot.

Főleg akkor vetik helyre a paradicsomot, ha konzervipari célra termesztik. Ha Ön a paradicsom szabadföldbe vetését választja - tehát végleges helyre vetéssel szeretné szaporítani -, mindenképp ügyeljen a következőkre:

1. Kiváló minőségű, fémzárolt, fajtaazonos, és csávázott magot használjon! Vegye figyelembe, hogy a paradicsom szabadföldbe vetésekor a talaj hőmérséklete a csírázási minimum környékén van, a keléshez kedvezőtlenek a feltételek. Helyre vetésnél a vetőmagvak 40-60%-ából számíthatunk növényre.

2. Ha ön helyre veti a magvakat, meg fogja takarítani a palántanevelés költségét, bár a termés mennyisége és minősége bizonytalanabb lesz. Végezheti sík, vagy ágyásos módszerrel.

3. A paradicsom magjainak szabadföldbe vetésének idejét a talajhőmérséklet határozza meg. A vetést akkor kezdje, ha délben 4-5 cm mélységben 12-14℃-os a talaj, és ez 2-3 napon keresztül is állandó talaj-hőmérsékleti érték. Magyarországon a gyors melegedésű homoktalajokon ez április közepe, kötött talajokon április 3. dekádja (esetleg május eleje). A késői vetések termésbiztonsága nagyban függ az adott év nyarának, őszének hőmérsékletétől.

4. A paradicsom szabadföldbe vetéséhez válasszon jó szerkezetű, humuszban gazdag talajt! A vetés mélysége laza homoktalajon 20-25 mm, kötöttebb talajon 10-15 mm. Vetés után a talajt hengerezéssel tömörítse a magokhoz! Ha cserepesedésre hajlamos talajon vet, akkor sima vagy gyűrűs hengerrel segítheti elő a vetést.

5. Mindenképp fontos, hogy a paradicsommagok csírázásához szükséges talajnedvesség is megfelelő legyen.

6. A paradicsomot szabadföldön is öntöznie kell, hogy jó minőségű termést kapjon.

7. Fontos ápolási munka a terület gyommentesen tartása, gyomirtása kapálással vagy kultivátorozással. A termés érésekor az Ön feladata már csak a betakarítás lesz.

Paradicsom vetőmag kapható kertészetemben!

 Milyen távolságra ültethetem a palántáimat egymástól?

A palántaneveléshez először válassza ki az Ön igényeinek legmegfelelőbb fajtákat, majd a magokat márciusban vesse el! Ha palántákat vásárol, ügyeljen arra, hogy a folytonos növekedésűeket karózni szükséges, illetve támrendszert igényelnek, a determinált növekedésű fajtáknál erre nincs szükség. Kertjének napfényes területét válassza ki paradicsomtermesztésre!

A palántákat április végén, illetve a májusi "fagyosszentek" ideje után ültesse el! Nagyon fontos, hogy fagymentes időben jól be tudjanak gyökeresedni a palánták. A palántákat 50-70 cm tőtávolságra ültesse egymástól, hogy ne legyen túl sűrű az állomány, mivel az kedvez a gombabetegségeknek.

A sortávolság 1-1,5 m. Az elültetett palántákat alaposan öntözze be. Gondosan ápolja növényeit az ízletes, bő termés érdekében!

Van még egy érdekes téma a paradicsom kerti nevelését illetően. Ez pedig az, hogy milyen létesítmények alkalmasak arra, hogy minőségi paradicsomit állítson elő otthonában?

Paradicsomhajtatás otthon

Mit kell tennie, ha szabadföldön szeretne paradicsomot termeszteni, de nem a hagyományos módon, hanem valamilyen kertészeti létesítményben szeretné ezt megtenni? Vegyük sorba!

Paradicsom vetőmag kapható kertészetemben!

Választhat a síkművelés, és a támrendszeres termesztés között. A síkművelés elterjedtebb a szabadföldi paradicsom termesztésénél, ezért itt csak annak lépései kerülnek ismertetésre.

1. Fajtaválasztás: Szabadföldi paradicsomtermesztéshez determinált, vagy féldeterminált fajtát válasszon! Az étkezési fajták rövid tenyészidejűek, kis lombtömegűek. A tömegtermesztésre alkalmasak nagy, és kemény bogyójúak, befőzésre is alkalmasak. Válasszon kórokozókkal és kártevőkkel szemben rezisztens (ellenálló) fajtát!

2. Területválasztás: Lehetőleg a paradicsom igényeinek megfelelő területet válasszon! A növény kedveli a tápanyagdús, jó szerkezetű vályogtalajt. A terület legyen gyorsan melegedő, fertőzésmentes, gyommentes, és sík.

3. Vetésforgó: A vetésváltás megelőzi a betegségek, és a kártevők elszaporodását. A vetésforgó amiatt is fontos, mert a paradicsom egyoldalúan meríti ki a talaj tápanyagtartalmát. Ügyeljen arra, hogy 3-4 éven belül ne kerüljön ugyanarra a helyre paradicsom, vagy más Burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó faj. Jó elővetemények: uborka, bab, borsó, lucerna, lóhere, gabonafélék.

4. Talajelőkészítés: Szántás (ásás) + alaptrágya bedolgozása. Helyrevetéskor fontos az ülepedett talaj. Vetéssel egyidőben zajlik a magágykészítés. Ekkor adagolhatja az indító (starter) műtrágyát, és a vegyszeres gyomirtás egyik részét is ekkor végezheti.

5. Tápanyagutánpótlás: A trágyázási rendszer kialakításánál vegye figyelembe a talaj típusát, és a tervezett termés előállításához szükséges tápanyagok mennyiségét, a talaj tápanyag- és humusz ellátottsági szintjét! Használhat szerves-, és műtrágyát egyaránt. Vetésig, ültetésig alaptrágyázást végezzen! Ez után következik az indító-, fej-, és lombtrágyázás.

6. Szaporítás: Szabadföldi paradicsom termesztésénél előnyösebb a palántázás, de állandó helyre vetéssel is szaporítható növény.

7. Ápolási munkák: Öntözés Gyomtalanítás (mechanikus, vagy vegyszeres)

8. Betakarítás: A paradicsom termése fajtától, és ökológiai feltételektől függően 35-50 nap alatt fejlődik ki, és érik be. Friss fogyasztásra teljes érettség előtt szedje, rózsaszín vagy halványpiros állapotban. Konzervipari felhasználásra teljes érésben szedje kézzel, vagy géppel!

Ugye, milyen egyszerű a paradicsom nevelése? Olyan sok örömet ad, olyan sok boldogságot. Próbálja ki Ön is bátran, hogy Önnek is része legyen ebben!

Ha szívesen olvasna a koktélparadicsomról, esetleg a balkonon való növénynevelésről, KATTINTSON IDE és olvassa el az erről szóló cikkemet!

Kertészetemben zöldség vetőmagot, és kiültetésre kész, előnevelt palántákat egyaránt nagy választékban talál!

Zöldség vetőmagot IDE KATTINTVA,

zöldség palántát pedig IDE KATTINTVA rendelhet!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!