Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kerti munkák tavasszal!

Nincs annál vidítóbb időszaka az évnek, mint mikor szépen elolvad a hó, fentebb csúszik a hőmérő higanyszála és az eddig fagyos, hófehér természet lassan újra életre kel. Ahogy a nap sugarai egyre inkább bújnak elő, úgy lesz folyamatosan több feladata a Kertbarátnak is a birtokon.

Sokan esnek ilyenkor abba a hibába, hogy elodázzák a feladatokat, majd pedig akkor kezdenek el kapkodni, amikor már bőven benne vagyunk a tavaszi időszakban, ilyenkor pedig már úgy tűnik, semmire sem marad idő és teljesen összecsapnak az ember feje felett a hullámok.

Ám nincs oka az aggodalomra, így január-február környékén most még nagyon időben van! Ebben a bejegyzésben pedig részletesen bemutatom, mi mindenre érdemes figyelni a „kert felébresztésekor” és melyek azok a tevékenységek, melyeknek most van itt az ideje.

Nem véletlen a tavasz az egyik legnépszerűbb évszak a kertészkedők életében, hiszen ilyenkor nem csak a tennivalók sokasodnak meg a téli pihenés után, de nagy adag kedvet  is kapnak a birtok rendezéséhez ilyenkor, amikor a hó alól álmosan újra előtűnnek a növények.

A tavasz első üde színfoltja a krókusz

A tavasz első üde színfoltja a krókusz

Amennyiben még kezdő Kertbarátként, akár gyakorlott kertészként érdeklődik a tavaszi munkálatok után, ebben a bejegyzésben mindent összegyűjtöttem, amit érdemes tudni a tavaszi ténykedés során.

Alapvetően két fő tevékenységi kört különböztethetünk meg a tavaszi kertben. Hiszen a meglévő növények megfelelő ápolása éppen olyan lényeges, mint az új ágyások megálmodása és az új növények elültetése, melyek mindegyikére kitérek összefoglalómban.

Szükségszerű, hogy ilyen nagy odafigyelést igényel ez az időszak, hiszen ilyenkor dől el minden, ami később a kertünkben egész évben történni fog, ugyanis ebben az időszakban van lehetőség arra, hogy „letegyük az alapokat”.

Itt az ideje „elbontani a telet” a kertből!

Ősz végén nagyon sokszor hangsúlyoztam, mennyire fontos bizonyos növények esetében a téliesítés, mivel például a mediterrán körülményekhez szokott füge vagy gránátalma mindenképpen védelemre szorul a fagyos időszak alatt. A tavasz beköszöntével azonban itt az ideje ezeket a védelmet nyújtó eszközöket eltávolítani a növények közeléből és a birtokról, hogy végre élvezzék a növények a nap melengető sugarait.

A tavaszi metszés felfrissíti az ébredező növényeket!

Ha már számos fa, cserje és évelő van a kertjében, akkor az első és legfontosabb tevékenység, amivel meg kell kezdenie a kerti munkát, az a metszés. Elhagyhatatlan művelet, amelyre érdemes rászánni az időt, hiszen a metszéssel alapozza meg az adott növény számára az idei szezont.

A gyümölcsfákat így sarkallhatja a gazdagon terméshozásra, míg a virágzó növények a metszésnek köszönhetően díszítik majd idén is a birtokát szebbnél-szebb színes és illatos virágaikkal.

Szintén metszés igényelnek a különböző díszfüvek is, amelyek új hajtásai metszés nélkül egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen találnak utat maguknak az elszáradt szálak között.

Sok magyar kertben látom azt, hogy sokkal többet is ki lehetne hozni az ott levő növényekből, viszont valami miatt egyszerűen nem merik ezeket megmetszeni. Az alábbi három szabály betartásával nem tud hibát véteni a metszés során, ráadásul csak néhány hét és saját szemével csodálhatja meg munkája gyümölcsét.

1. szabály: Mindig tiszta metszőollót használjon!

Az első és legfontosabb szabály a metszés során, hogy minden esetben tiszta metszőollóval végezze azt el. Természetesen ez nem arra vonatkozik, hogy mindig ragyognia kell a tisztaságtól a szerszámnak, arra viszont oda kell figyelni, hogy ha esetleg korábban olyan növényt metszett vele, amelynek valamilyen betegsége volt, könnyen átviheti egyetlen mozdulattal azt a kert többi lakójára is, amelytől így már igen nehéz lesz megszabadulni.

Megoldás a fertőtlenítésre egy egyszerű alkoholos oldat, amelyet mindig érdemes használnia, amikor új növényhez ér.

2. szabály: Addig vágja az ágakat, míg zöld részhez nem ér!

Gyakran esnek abba a hibába, hogy nem merik eléggé megmetszeni a növényeiket, ám ebben az esetben sajnos nem engednek teret az új hajtásoknak és igen nagy az esélye annak, hogy a várt virágba borulás is elmarad.

Fontos, hogy ne féljen megmetszeni a növényt! A szabály, hogy kis lépésekben haladjon, mindig vágjon apró darabokat az adott ágból, melyet egészen addig folytathat, amíg zöld, élő részt nem talál.

A rózsa esetében szokott a Kertbarát leginkább hezitálni a metszéssel kapcsolatban, pedig a tavaszi metszés során a növény zöldtömegének körülbelül 90%-át bátran visszavághatja. Ha nem így tesz, a virág egy idő után felkopaszodik, hamar elveszíti az alakját, illetve nem hoz annyi virágot sem a következő hónapokban.

A rózsa metszéséről ide kattintva mesélek bővebben, sőt, a gyakorlatban is megmutatom, mit kell tennie!

3. szabály: Mindenképpen várja meg, míg elmúlnak a fagyok!

A tavaszi metszés a nevével ellentétben nem azt jelenti, hogy a naptár szerinti évszakváltás idején muszáj elvégezni. Mindenképpen meg kell várni, amíg elmúlnak a fagyok, amely általában tél végén – kora tavasz elején esedékes, ám láttunk már olyat, hogy márciusban még havazott, így erre is oda kell figyelni.

Lényeges tudnivaló, hogy amikor már megpattantak a rügyek, vége a metszési szezonnak, ekkor már nem szerencsés hozzákezdeni a művelethez.

Tavaszi gyepszellőztetéssel ébresztjük a pázsitot!

A gyeplazítás ilyenkor tavasszal gyepszellőztető géppel vagy gereblyével történik. Az utóbbi beszerzése mindenki számára elérhető és egyszerűen használható. Ha van egy nagyobb zöld felület a kertjében, érdemes egyet vásárolnia, hiszen utána évtizedekig jó hasznát veszi majd egy ilyen szerszámnak.

 

Gyepszellőztetés a szép gyepért

 

Ennek használata azért célszerű ilyenkor tavasszal, mert a téli időszakban a kertet nem nagyon használjuk, így a fagyos hetek alatt a fűfelület károsodik, elfárad, filcesedik, így szüksége van arra, hogy a tavasz beköszöntével „fellélegezhessen”. Lássuk, mi ennek a menete!

Először is:

A műveletet mindenképpen fűnyírással kezdje, ugyanis a túl hosszú fűszálak között nehéz elvégezni a lazítást.

Másodszor:

A gyepszellőztető gereblyét egyszerűen nyomja a fűfelületbe és határozott mozdulatokkal „fésülje át” a fűszálakat!

Harmadszor:

Ügyeljen arra, hogy ne nyomja túl mélyre, ugyanis úgy egészséges fűszálakat is kiszakíthat a talajból. Azt szoktam javasolni a kezdők számára, hogy inkább végezze el egy évben többször is ezt a műveletet, minthogy kárt tegyen a pázsitban lyukak keletkeztetésével az egybefüggő gyepszőnyegben.

Negyedszer:

Lényeges továbbá, hogy ne csak egy irányba végezze el a mozdulatokat, hanem keresztbe is, vagyis legalább két irányból szellőztesse meg a gyepet.

Végül:

Az elhalt füvet ezután egy könnyű lombgereblyével érdemes összeszedni, amely mehet a komposztálóba, így később hasznát veheti ezeknek az elhalt növényi részeknek.

Ebben a videóban megmutatom Önnek, miként zajlik a gyakorlatban a gyepszellőztetés!

Ha még nincs gyep a kertjében, itt az ideje a megfelelő fűmag beszerzésének!

Amennyiben nincs szép gyep a kertjében, viszont minden vágya egy ilyen egybefüggő, zöld felület megteremtése, ilyenkor tavasszal eljön az ideje ezen álom megvalósításának is, ugyanis itt a remek alkalom a fűmag elvetésére!

Sorsdöntő, hogy milyen fűmag keveréket választ, ugyanis ha igazán tartós és kezelhető felületet szeretne kapni, akkor lényeges figyelembe venni a kert adottságait is.

Online kertészetem kínálatában számos különböző fűmag keveréket talál, amelyek közül biztosan Ön is megtalálja a saját birtokára leginkább megfelelő változatot, legyen az árnyékos vagy napos helyen.

Sőt, akkor sem kell lemondani a gyönyörű pázsitról, ha a gyerekek rendszeresen fociznak a kertben, ugyanis erre a célra is talált megfelelő keveréket.

Ide kattintva megtekintheti teljes fűmagkeverék kínálatomat.

Lemosó permetezés a vitalitásért!

A kora tavaszi időszak egyik legfontosabb tennivalója a kertben a fentiek mellett a lemosó permetezés. Természetesen ezt minden esetben a metszést követően kell elvégezni, sőt, fák esetében még a törzset is érdemes egy kicsit „megkapargatni” a művelet előtt.

Ezt követően jöhet a lemosó permetezés, amelynek segítségével a szó szoros értelmében a permetlével lemoshatja a növény ágait, törzsét. Ezzel ebben a kora tavaszi időszakban a fák felületén még a nem károsító kártevők, valamint a kórokozók elpusztítása a fő cél. Segítségével megelőzhetünk súlyos károkat okozó betegségeket és kártevők által elszenvedett veszteségeket.

A lemosó permetezéssel megalapozhatja a növény egészségét, hogy az aktív tavaszi, nyári, őszi időszakban elkerüljék a betegségek és teljes pompájában díszíthesse a kertet.

Ebben a videóban megmutatom, miként működik a lemosó permetezés a gyakorlatban.

Tápanyag utánpótlás

Mikor a tél elmúlta után kimegy az ember a kertjébe, akkor szinte minden esetben csalódás éri, hiszen a növényei már egyáltalán nem úgy festenek, mint ahogy arra az előző évből emlékezett. Az egykor virágzó rózsák és díszfüvek mintha elszáradtak volna, de a különböző fák és cserjék sem festenek valami fényesen. Természetesen nem a memóriájával van a gond, ugyanis egyik növény sem tűnik túl esztétikusnak ekkor, amikor elolvad a hó és véget érnek a fagyok.

Különösen szembetűnő a változás az örökzöldek esetében, ugyanis kicsit fakóbb színük aggodalomra adhat okot. Viszont nem kell megijedni, ezek a növények élnek, csak a fagy és a hó viselte meg őket egy kicsit, látszólag. Mindezeket látva joggal vetődik fel a kérdés, hogyan lehetne pótolni az elvesztett tápanyagokat és mit lehet tenni annak érdekében, hogy újra teljes pompájában díszelegjenek ezek a növények?

Mikor ebben az időszakban kimegy a kertbe, két nagy területet kell figyelembe vennie a tápanyagok szempontjából. Az egyik ilyen a gyep, amelyet a szellőztetést követően gyeptrágyával érdemes kezelni, amelyre évente egyszer-kétszer ajánlott megismételni.

A másik nagy terület az örökzöldek, az évelők, a gyümölcsfák és a rózsák, amelyek számára szintén van megfelelő szerves trágya, amellyel pótolhatók a télen elvesztett tápanyagok. Ám véleményem szerint fák és cserjék esetében a tápanyag utánpótlás „királya” a lomtrágyázás, amelyet egy megfelelő kézi vagy akár gépi permetezővel gond nélkül bejuttathat a levelek és ágak közé. Az eredmény pedig már napokkal később szembetűnő lesz.

Ebben a videóban részletesen mesélek Önnek a tápanyag utánpótlásról.

Itt a kertalakítás ideje!

Ha már régóta tervezgeti, hogy alaposan átalakítja a kertjét, új növényeket ültet és egy kicsit új köntösbe bújtatná a birtokát, akkor itt a remek lehetőség tavasszal. Bár fontos hozzátenni, hogy kiszereléstől függően igen hosszú időszak áll rendelkezésre kertje új lakóinak elültetésére.

Az úgynevezett konténeres kiszerelés esetében a növények műanyag edénybe ültetve érkeznek az új tulajdonosuk kertjébe. Ekkor azért nem befolyásolja az ültetés idejét az aktuális évszak, mert ezek a növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe.

Pontosan ezért, ha nem fagyos a föld és van lehetőség az ásásra, akkor az év bármely napján elültethetők a téli fagyok és a nyári hőség kivételével.

A szabadgyökerű kiszerelés lényege, hogy gyökerei szabadon vannak. Pontosan ezért gondosan kell szállítani és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni. Ezeknek a szabadgyökerű növényeknek az ültetése pontosan október 20. és március 20. között, fagymentes időszakban lehetséges. Ezen információknak megfelelően ki tudja választani, milyen kiszerelést érdemes választania.

Faültetés

A faültetés egy roppant izgalmas dolog, hiszen bármilyen fajról is legyen szó, hosszútávú, évekre szóló döntésről beszélünk, éppen ezért a megfelelő fajtaválasztás roppant fontos. Érdemes gyümölcsfákat választani, mivel tavasszal a virágba boruló ágaiban gyönyörködhet, nyáron pedig zamatos gyümölcsöknek örvendhet, ősszel pedig a színes falevelek forgataga kápráztat el, míg télen a hófedte ágak csalnak egy kis melegséget a szívekbe.

Ide kattintva megtekintheti teljes gyümölcsfa választékomat.

Amennyiben utcafrontra szeretne fát ültetni, de nem biztos abban, hogy melyik fajtát válassza, segítek Önnek. Összegyűjtöttem a a leggyakrabban választott utcai fákat és rövid bemutatást is fűztem hozzájuk.

Ide kattintva megtekintheti ezt a gyűjteményt részletesen.

Cserje ültetés

A hagyományos cserjék a társasházi és a családi házas környezetben is remekül feldobják a környezetüket legyen szó sövényről vagy szoliter növényről. Nem véletlenül olyan népszerűek, hiszen praktikusak, a járdának vagy a földszinti lakásoknak védelmet adnak, az utcaképet egyenletessé, dekoratívvá varázsolják, ráadásul a jól megválasztott sövény nem igényel gyakori gondozást, ápolást.

A cserjék a kerti növények közül talán a legsokoldalúbban felhasználható növények, hiszen helytállnak szoliterként, sövényként, térelválasztóként, vagy éppen egyszerűen látványos dekorációként is. Lehet egy buxus, tuja, fagyal, madárbirs vagy egyéb cserje, a lényeg minden esetben ugyanaz.

A sövénynek való növények általában évi 2-3 metszést igényelnek, melyet akár kezdők, tehát a lakók is elvégezhetnek, öntözésük pedig jellemzően csak a forró nyári hetekben kötelező, tehát jelentős pluszköltséget nem generálnak.

Online kertészetem teljes kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

Virágok ültetése

Bár a tavaszi hagymások ültetésének nem most van itt az ideje, hiszen ezeket ősszel kell elültetni, mégis számos lehetősége van arra, hogy válasszon olyan növények közül, amelyek hamarosan virágba borítják az egész kertjét. Lehet ez a rózsa számtalan fajtájának egyike, vagy valamilyen évelő, amelyek a kert állandóságát alapozzák meg.

Amíg ugyanis az egynyáriak, vagy az idényjellegű dísznövények csupán ideiglenesen dekorálják a kertet, addig a hosszú ideig az ágyásokban maradó évelők az esztétikus keretet adják a birtoknak.

A tavaszi kerti munkára kedvesen csalogató hóvirágok

A tavaszi kerti munkára kedvesen csalogató hóvirágok

Napos helyre ajánlott a palástfű vagy a szellőrózsa ültetése, míg ha árnyékos területre keres megfelelő virágzó növényt, akkor a harangvirág vagy akár az árnyékliliom is remek választás.

Az évelő kínálatomat ide kattintva tekintheti meg.

Ha pedig inkább a rózsákra esne a választása, akkor is jól döntött. Ezeket a virágokat kezdő Kertbarátnak is jó szívvel ajánlom, az alapfeladatok, mint például a szabályszerű ültetés, a helyes öntözés, és a szakszerű metszés könnyen elsajátíthatóak, így mindenkinek adott a lehetőség, hogy csodálatosan szép rózsákat neveljen.

Teljes rózsa kínálatomat ide kattintva tekintheti meg.

Itt az ideje elvetni a magokat is!

A tavasz beköszöntével érdemes már most gondolnia a későbbiekre, hiszen ha palántákat szeretne nevelni, keresve sem találhat ehhez megfelelőbb időszakot. Nyomkodja le a földet a választott területen, majd vesse el a választott magokat, legyen az bármilyen zöldségféléé vagy virágé.

Az első csírák néhány héten belül kidugják majd a fejüket a földből és elkezd majd hajtani a növény. Ön pedig figyelheti, ahogy az aprócska magból az Ön kezeinek munkája nyomán csodálatos növény cseperedik. Ha úgy látja, túl sűrűn vetette a magokat, érdemes egy kicsit megritkítani a területet, ellenkező esetben ugyanis elnyomhatják egymást a fejlődő növények.

A különböző virágmagok teljes választékát ide kattintva tekintheti meg kertészeti webáruházamban.

A virágok magról való keltetése mellett a konyhakerti növénytermesztés terén is egyre divatosabb ez a megoldás. A haszonnövények ugyanis alig maradnak el esztétikumban az átlagosabb dísznövényektől, nevelésükkel pedig ellenőrzött hátterű, adott esetben vegyszermentes, bio zöldséghez juthat a család. A kiskerti veteményezést akár egy pár négyzetméternyi területen is ki lehet próbálni.

A teljes vetőmag kínálatomat ide kattintva tekintheti meg.

Balkonkertészeknek is fontosak a tavaszi munkálatok!

Attól, hogy egy lakásban él, nem kell lemondania a kertészkedésről, hiszen legyen szó erkélyről, teraszról vagy egy loggia-ról, ott helye van cserjéknek, virágoknak, fűszernövényeknek, de akár még gyümölcstermőknek is.

Tavasszal ébred a természet, zöldellnek a fák, kibújnak az első virágok. Ebben az időszakban szinte nincs is olyan ember, aki ne dekorálná balkonját, teraszát virágokkal. Ehhez pedig nem kell csakis kizárólag a muskátlira gondolni, hiszen sokkal különlegesebb virágokat is választhat a balkonra.

Ide kattintva megtekintheti a teljes kínálatot.

Ha szeretné látni, hogy zajlik a gyakorlatban a kertépítés egy balkonon, az alábbi videóra kattintva megtekintheti!

Természetesen bizonyos növények esetében ugyanúgy kell gondoskodni a metszésről és a tápanyag utánpótlásról is, mint egy kert esetében, hiszen ezeket a növényeket is megviselheti a tél. Az utóbbi esetében a legjobb, ha tápoldatokat választ, amelyeket öntözővíz segítségével juttathat el a növényekhez. Ezt az oldatot március-április környékén 14-20 naponta, majd április végétől szeptember végéig pedig hetente érdemes megismételni.

Úgy gondolja, túl sok a tennivaló és nem lesz mindenre ideje?

Bár elsőre soknak tűnhetnek a felsorolt tennivalók, ám nem kell tőle megijedni, szó sincs arról, hogy napokat kellene eltöltenie a kertjében. Én mindig azt mondom, a kertben töltött idő legyen kikapcsolódás, éppen ezért azt javaslom, ne kapkodjon!

Ha van egy kis szabadideje, akkor végezze el a metszést, majd egy másik délután foglalkozhat a gyeppel, így ha időben hozzákezd, nem lesz megerőltető a számos tennivaló. Sőt, keresve sem találhat jobb alkalmat egy családi összejövetelhez egy kellemes tavaszi napnál, melyet a kertben tölthetnek el. A kertben közben felkerülhet a bogrács és elkészülhet az ebéd, így valójában nem is munkáról van szó, hanem az év első kerti partyjáról.

Ha nem szeretnék, hogy koszos legyen a ruhájuk vagy nincs kéznél elég szerszám, ide kattintva megrendelhetik online kertészetemből a szükséges eszközöket.

Ha a család nem kapható a dologra vagy inkább a rég nem látott barátaival töltene egy kis időt, akikkel egyébként is ritkán találkozik, akkor itt a remek lehetőség. Az ásó és a gereblye mellett előkerülhet a grillsütő is, így amíg elkészül az étel, elvégezhetik a metszést vagy akár a gyepszellőztetést is.

Sőt, ha vannak gyerekek is a csapatban, számukra még nagyobb élmény lesz egy ilyen program.

Foglaljuk össze, mi mindenre kell odafigyelnie a tavaszi kerti munkálatok során!

Amennyiben nem szeretne alakítani a kertjén, első és legfontosabb dolog, amit el kell végeznie, az a metszés, valamint a gyepszellőztetés, amely műveletek segítségével eltávolíthat minden olyan dolgot a kertjéből, amelyek akadályozzák a növényeket abban, hogy újra teljes pompájukban tündökölhessenek. Ezt követi a lemosó permetezés, valamint a tápanyag utánpótlás.

Ha ezeket elvégezte, már nem kell sokat várnia, hogy szemmel láthatóvá váljon munkája gyümölcse és újra élettel teljen meg a kertje.

Abban az esetben, ha szeretne alakítani a birtokán és úgy véli, jó lenne néhány új növénnyel feldobni a területet vagy füvesítene, arra is van most lehetőség, így a későbbiekben már csak annyi dolga marad, hogy élvezze megújult birtoka szépségét, mélyet szippantson a virágok illatából és nagyot harapjon az érett gyümölcsökből.

Amennyiben Ön is kedvet kapott a tavaszi kerti ténykedéshez és tetszett az összefoglaló, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok