Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Goji bogyó gondozása

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 17. 11:17:12

A goji bogyó gondozása igazából nem rejt magában túl széles körű műveleteket. A talajjal szemben igénytelen, a betegségekkel szemben pedig ellenálló.
A tápanyag utánpótlást elég két évente elvégezni, jó minőségű szervestrágya vagy komposzt segítségével. Mikor a szerves trágyát vagy komposztot kijuttattuk, érdemes azt minél rövidebb időn belül leforgatni a talajba. Ha lehetőségünk van rá akkor érdemes a leforgatást követően beöntözni a talajt ezzel segítve a tápanyagok kioldódását.

Öntözni nem szükséges. Még az igen hosszú száraz periódusokat is átvészeli, de amennyiben szeretnénk biztosra menni, mindenképp öntözzük meg. A nyári kánikulai időszakban az öntözést legjobb késő délután, este elvégezni. Ennek oka, hogy a melegben a víz elpárolog, mielőtt leszívódhatna a talajba, másrészt pedig a felhevült növényre kerülő hideg víz megperzselheti a növény felületét.

Metszése inkább csak a ritkításra korlátozódik. A halott beteg ágak mellett érdemes azonban eltávolítani a túlságosan is keresztbe növő ágakat is. Ezt a metszést a szakkönyvek általában kora tavasszal javasolják.

A Goji Bogyó növényvédelme ugyancsak egy kevés gonddal járó munkafolyamat. A legtöbb betegség elkerüli, valamint a kártevők között sem szerepel a „kedvencek listáján”. Az egyedüli igazi kórokozója a lisztharmat. Ez nem csak a termésében okoz kárt, hanem a lombozaton is jelentős mértékben kárt tud tenni. A megfelelő védekezés a kora tavaszi lemosó permetezés, melynek során kontakt hatású szerrel lekezeljük a csemete, cserje teljes felületét. A későbbiekben is jelentkezhet ez a probléma, ezért javaslom a felszívódó szereket is azoknak akik nem biológiai védekezéssel szeretnék megvédeni a gyümölcseiket.

Tartalomhoz tartozó címkék: goji bogyó