Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Egészség egyenesen a kertből: így termeszthet goji bogyót

Az elmúlt években számos olyan gyümölcs került be a köztudatba a reformétkezés és a természetgyógyászat nyomán, melyeket korábban a legtöbben egyáltalán nem ismertek hazánkban.

 

Ezek közé tartozik például az egzotikus gyümölcstermő, a goji bokor is, melyet most Ön is elültethet a saját kertjében, így nem kell a boltban kapható drága, sokszor nehezen hozzáférhető verziót vásárolnia.

 


Kínában már hosszú évek óta tudatosan használják a goji bogyót étkezések során egészségmegőrzés célból. Attól függetlenül azonban, hogy nem egy Magyarországon őshonos növényről beszélünk, Ön is bátran elültetheti a kertjében ezt a cserjét, mely nem csak az egészségre van jó hatással, de igazán esztétikus is.

 

 

Mit érdemes tudni a goji bokorról?


A goji bokor több szempontból is jó választás. Egyrészt természetesen a termése miatt, melynek jótékony hatásairól a későbbiekben még részletesebben szót ejtek.

 

A másik szempont viszont az esztétikai megjelenése, amely az érdekes, sűrű ágrendszerének köszönhető. Pontosan ebből kifolyólag akár sövénynek is tökéletes választás, így nem csak egy egészséges és szép, de praktikus növényről van szó.

 

Nem beszélve a különleges, lila virágairól, melyek májusban jelennek meg először, majd felváltja őket a termés, mely augusztus és október között érik. Tökéletes szoliter növény, ami azt jelenti, hogy egyedül is megállja a helyét a kertekben dekoráció terén. Tehát gyakorlatilag bármilyen kertről is legyen szó, a goji bokornak lesz benne hely.

 

 

Milyen gondozást igényel a goji bokor?


A goji bokor nevelése és gondozása abszolút nem bonyolult, így kezdő kertészek is bátran termeszthetnek goji bogyót a kertjükben. Ez a cserje talaj iránt igénytelen és öntözésre sem kell kiemelt figyelmet fordítani.

 

 

Ha szeretne biztosra menni a megfelelő tápanyagokkal kapcsolatban, akkor érdemes az ültetésnél Dolce Vital földkeveréket használnia, mely akár három – négy hónapon keresztül is biztosítja a növény tápanyagellátását. Így biztos lehet abban, hogy kielégül a cserje tápanyagigénye és jól fogja magát érezni az új helyén.

 

A napos hely a legideálisabb a számára, az ültetésnél erre érdemes odafigyelni. A kártevőkkel szemben igen ellenálló, betegségek jellemzően nem támadják meg.

 

Az egyetlen gondozási feladat, melyre fontos odafigyelni, az a ritkító metszés, melyet bizonyos időközönként érdemes elvégezni. Ám ha egyszer beletanul az ember, később már ez is rutin feladattá válik.

 

Több fajtája is létezik, ilyen például az édesebb ízvilágot képviselő 'Sweet Lifeberry' vagy a nagyobb terméseket hozó 'New Big'.


Ha szeretne többet olvasni ezekről a változatokról, ide kattintva megteheti!

 


Milyen pozitív hatásai vannak a goji bogyónak?

 

Számos kutatás támasztja alá, hogy a goji bogyó esetében nem „marketing növényről” van szó, jótékony hatásai ugyanis bizonyítottak. A magas C-vitamin tartalma már alapvetően jó hatással van az egészségre, emellett beszámoltak immunmoduláló, antidiabetikus és látást javító hatásairól is.

Tizennyolc különféle aminosavat, huszonegy ásványi anyagot tartalmaz, valamint és ötszázszor több C-vitamint, mint a narancs.


Természetesen nem kell minden bogyót elfogyasztani az érési időszak alatt, hiszen szárítva és főzve is kifejti hatását a termés. Készülhet belőle tea, gyümölcslé, de akár aszalvány is.

 

Tehát miután elengedte a kreativitását a kertben, megteheti ugyanezt a konyhában is, mindeközben pedig sokat tesz az egészségéért.

 

 

Komolyabb tünetek vagy betegség esetén nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni a panaszokkal! A léleknek azonban mindenképpen jót tesz a látványa, így érdemes meg-megállni a kertben egy pillanatra és gyönyörködni a virágaiban, a termésében vagy csak úgy a megjelenésében.

 

 

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival és tegyenek együtt a kertjükért és az egészségükért!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: goji bogyó