Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ismerje meg a különböző őszibarack fajtákat!

Nem véletlenül nevezik sokan ezt az őszibarackot a gyümölcsök királynőjének. Ez az ínycsiklandó finomság ugyanis frissen fogyasztva a legízletesebb és tápanyagtartalma is ekkor a legmagasabb, de ki ne imádná a nagymama baracklekvárját, a saját készítésű befőttet, a rostos ivóleveket vagy a különböző barackos leveseket és süteményeket is? Emellett pedig fagyasztással vagy aszalással hosszú ideig tárolható, így akár a tél közepén is élvezheti az ízét.

Szeretne őszibarack facsemetét vásárolni? Itt találja kínálatomat.

Jótékony hatásai a szervezetre régóta ismertek. Segít megőrizni a bőr szépségét, a haj és a köröm egészségét. Diétás étrendbe is kiválóan beilleszthető, erősíti a csontokat és a szívet.

Mutatom, miről is van szó pontosan.

A gyümölcs számos pozitív tulajdonsága mellett fontos megemlíteni a fával kapcsolatos pozitívumokat is. Hiszen egy őszibarackfa igazán egyedi színfoltja a kertnek. Tavasszal gyönyörű virágaival hódít, nyáron gyönyörű és ízletes gyümölcseivel veszi le az embert a lábáról, míg ősszel színes falevelei melengetik a kertbarátok szívét. Korábbi cikkemben már bemutattam bővebben az őszibarackot, most egy kicsit más szemszögből közelíteném meg ezt a gyümölcsfát.

Mit jelent az őszi elnevezés az őszibarack nevében?

Mindenekelőtt lényeges tisztázni, mit is jelent pontosan az őszi elnevezés. Ugyanis a név ellenére még véletlenül sem ősszel teremnek ezek a finom gyümölcsök. Az ültetési időszakhoz már valamivel több köze van, bár nem kizárólag az őszi hónapokban ültetheti el az őszibarack csemeték. A konténeres kiszerelésben megvásárolt őszibarackfa az év bármely napján ültethető, kivéve a legforróbb nyári napokat és a téli fagypont alatti időszakokat. Amennyiben szabadgyökerű gyümölcsfa csemetét vásárol, azt október 20-a és március 20-a között érdemes elültetni, elkerülve a fagyokat.

Ha szeretne többet megtudni az őszibarackfa ültetéséről, akkor innen részletesen tájékozódhat.

Milyen igényei vannak az őszibarackfának?

Bár az őszibarack száraz, kopár területeken is megél, tápanyagban dús talajban, rendszeres öntözés mellett érzi igazán jól magát. Jól tűri a téli fagyokat. Nélkülözhetetlen az eredményes fejlődés érdekében a megfelelő növényvédelemről gondoskodnunk, megelőzve a különféle betegségek kialakulását. A permetezést, rendszeres metszést és trágyázást csemeténk később gazdag terméshozammal hálálja meg.

Terméstől roskadozó őszibarack fa

Lássuk, milyen őszibarack fajták léteznek!

Sokan nem tudják, de számos különböző őszibarack fajta létezik. Lássuk ezek közül a legnépszerűbbeket!

Suncrest
Ebben az esetben egy középerős növekedésű fáról van szó, amely szétterülő koronát nevel. Termései kifejezetten nagyok, enyhén lapított formájúak és magvaválóak. A fajták közül kiemelkedően fagytűrő, gazdagon és rendszeresen terem. Augusztus közepén érnek bordós színű, sárga húsú barackjai.

Dixired
Közepesen nagy gyümölcsei nem magvaválók, azonban már július közepén érnek. Ezek a barackok élénkpirosak, húsuk sárga.

Ha kíváncsi rá, hogy néz ki egy Dixired csemete, akkor ebben a videóban szívesen megmutatom Önnek!

Cresthaven
Ez a fajta őszibarack augusztus végén érik, a sárgáspiros, gömbölyded termései magvaválók.

Engedje meg, hogy az alábbi videóban megmutassam Önnek közelebbről ezt a fajtát is!

Flavortop, vagyis a nektarin
Bár sokan külön fajként emlegetik, lényeges kiemelni, hogy az őszibarackok családjába tartozik a népszerű nektarin, más néven a kopaszbarack is. Ezek a nagy, gömbölyű gyümölcsök sokak kedvencei, húsa narancssárga és jellemzően magvaváló.

Baby Gold
Ez a fafajta erős növekedésű, koronája felfelé törő. A termései nagy méretűek, felületük kicsit mohos, vagy ha úgy tetszik, „szőrös”. Július végétől augusztus végéig folyamatosan terem.

Redhaven
Közepesen erős növekedésű, fagytűrő, jól alkalmazkodó fajta. Az ebbe a fajtába tartozó barackok közepes méretűek, kicsit molyhosak. Július végén és augusztus elején terem igen bőségesen.

Ha gondolja, ebben a videóban megmutatom Önnek, hogy néz ki egy Redhaven csemete a kertészetemben!

Aranycsillag
Világos aranysárga, lédús, enyhén rostos, finom ízű barackok ezek, melyek júliusban érnek. Nem magvaváló, termései nagyon érzékenyek a nyomódásra.

Incrocio Pieri
Ez a fajta őszibarack igazán különleges színű, liláspiros fedőszínnel, fehérrel pontozva sárgásfehér alapon tündökölnek. Húsa zöldesfehér, közepesen kemény, bőlevű, nagyon finom ízű. Magvaváló, jó termésbiztonsággal és termőképességgel rendelkezik; olykor a téli lehűlésekre érzékeny.

Remény laposbarack
Ezeknek a lapos gyümölcsöknek az alapszíne zöldesfehér, a napsütötte oldalán pirossal színezett. Alapjában véve fehér a húsa, de a mag körül pirosas, zamatos, különleges, édes ízzel.

Springtime
Ez egy kifejezetten erőteljes növekedésű barackfajta, amelynek termései kicsik, enyhén megnyúltak. Színe zöldesfehér, bíborvörös bemosódással. Húsa fehér, rendkívül zamatos, fűszeres aromájú, magvaváló.

Champion
Ez tipikusan az a fajta őszibarack, amelyet augusztus 20-a után szüretelhetünk. Igen nagy méretűek, színük sárgásfehér, formájuk gömbölyded. Húsuk fehér és magvaváló.

A teljes őszibarack kínálatot ide kattintva tekintheti meg.

Ha nem győzi kivárni, míg termőre fordul egy őszibarack csemete, akkor is van megoldás!

A gyümölcsfa ültetés egyik nagy hátulütője, hogy a telepített csemete csak évek múlva, rendszerint 3-5 esztendő elmúltával fordul termőre, vagyis az első szüretre sokat kell várni. Van, akinek ez nem okoz gondot, mások ugyanakkor szeretnék, ha varázsütésre már rögtön termő fával kezdhetnék a gyümölcsnevelést. Nos, ehhez nem kell varázslat, csupán a koros gyümölcsfák közül kell választani! Kertészetem koros facsemetéi több évnyi előnevelés után, már fiatal felnőtt, termő állapotú faként kerülnek kiszállításra, így akár már az ültetés évében betakaríthatja az első termést.

Ne aggódjon, mivel konténeres kiszerelésben vannak ezek a csemeték, a fa megfelelő gondozás mellett valójában észre sem veszi, hogy áthelyezésre került, hiszen már alaposan begyökeresedett.

Az extra méretű, koros gyümölcsfa kínálatot ide kattintva tekintheti meg.

Mi a helyet akkor, ha valaki lakásban él?

Még mielőtt elképzelne egy hatalmas barackfát egy panel erkélyén, nyugodjon meg, nem erről van szó! Léteznek ugyanis kifejezetten erkélyre való törpe őszibarackfát. A jó hír az, hogy a balkonon való növénygondozás nem bonyolult dolog, sőt, akkor is bátran belevághat, ha korábban még egy szimpla szobanövénnyel is akadtak gondjai. Ugyanis a balkonnövények gondozása nem nagy feladat, viszont látványos meghálálják a törődést.

Ha már régóta gondolkozik azon, hogy szívesen feldobná az erkélyét, akkor itt a remek alkalom. A kertészet korszerűvé válásának köszönhetően a különböző gyümölcsfák olyan formákat ölthetnek, amik optimálisan megfelelnek az egyéni emberi felhasználásnak. Egy nagyváros közepén emeletes házban élők sokszor ábrándoznak arról, hogy milyen jó lenne gyümölcsök termelni az erkélyen.

Eddig nem igazán volt erre lehetőség a gyümölcsfák tekintetében, viszont a törpe, determinált növekedésű gyümölcsfa oltványok lehetővé teszik ezt a kívánalmat. Ráadásul nem csak arról van szó, hogy finom őszibarackokat termelhet a teraszán, de tavasszal elképesztő, virágzó csodával is gazdagabb lehet.

Ha szeretné megtekinteni, hogy is néz ki egy ilyen törpe őszibarackfa, ebben a videóban megmutatom Önnek!

Tényleg olyan egészséges az őszibarack?

Tényleg, rengeteg pozitív élettani hatása van az őszibarackoknak. Ennek a fajta gyümölcsnek fajtától függetlenül számos pozitív hatása van az egészségre. Kiemelendő, hogy béta karotin, A – és C – vitamin tartalmának köszönhetően védi a látást, javítja és segíti megőrizni a bőr egészségét és szépségét, alacsony kalóriatartalma miatt pedig a diétázók kedvence is. Mindemellett segít a megfelelő koleszterinszint megtartásában és jótékony hatással van a szív – és érrendszerre is.

Számos betegség esetén javallott a fogyasztása, ilyen például a húgyúti megbetegedések, az izom- hormon - és csontbetegségek, az emésztési problémák, mindemellett pedig remek vér- és vizelettisztító is.

Amennyiben érdekesnek találta cikkemet, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

A teljes őszibarack kínálatot ide kattintva tekintheti meg.

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: őszibarack barack