Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Őszibarack ültetése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 23. 12:18:16

Az őszibarack ültetésének első fázisa a gyökérzóna kezelése:

Az őszibarack ültetésénél kiemelt szerepet kell kapnia a gyökérzónának. A gyökerek növekedési erélyét úgy lehet javítani, ha egy metsző ollóval, a gyökerek végéről 1-2 centiméteres részt eltávolítunk. Érdemes minél több gyökeret megtartani, így próbáljuk minimálisra csökkenteni a levágott részek arányát.

Az őszibarack ültetésének második fázisa, az ültető gödör kialakítása:

Miután az ültető gödör kiásását befejeztük, a kiásott földet bizonyos esetekben, érdemes speciális földkeverékkel feljavítani. Ilyen eshetőség, ha a talaj túl agyagos, túl homokos, túl sok kőtörmeléket, kavicsot tartalmaz. Abban az esetben, ha a talajunk nagyon rossz minőségű érdemes a teljes ültető gödröt jobb minőségű talajjal feltölteni.

Az őszibarack ültetésének harmadik fázisa a tápanyag utánpótlás:

Szerves trágya alkalmazását akkor is ajánlom, ha jó minőségű a talaj. Ugyanis a szerves trágya hosszan akár 2-3 éven át is képes leadni tápanyagait. A szerves trágyát mindig keverjük földdel és ezt a keveréket sose hagyjuk érintkezni közvetlen a gyökérzónával.

Az őszibarack ültetésének negyedik fázisa a csemete elhelyezése:

A csemete megfelelő beállítása fontos folyamat, ügyeljünk rá, hogy a fa egyenesen, a függőlegeshez a lehető legközelebb álljon. Az ültetési magasságot a szemzési, oltási hely adja meg. Ennek a pontnak minden esetben a földfelszín felett kell elhelyezkednie. A szemzés és az oltás helye könnyen felismerhető jellegzetes heges felületéről.

Az őszibarack ültetésének ötödik fázisa a beiszapoló öntözés:

Ugyan ez a legutolsó részfolyamat, de ez az egyik legfontosabb. Soha ne felejtsük el a beiszapoló öntözést! A fiatal frissen ültetett őszibarack csemetének sok vízre van szüksége, így ez egy elengedhetetlen folyamat.

Tartalomhoz tartozó címkék: őszibarack