Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Little Lime'® – Bugás hortenzia

7.790 Ft
méret
20 - 80 cm

(ejtsd: hidrangea pánikuláta)

Szállítási méret: télen és tavasszal visszametszést követően 20-40 cm magas; tavasz végén, nyáron és ősszel 40-80 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a bugás hortenzia Kínában és Japánban őshonos, 1,5-2 m magas, lombhullató cserje.

A 'Little Lime' fajta a ’Limelight’ hortenzia törpe változata, amit az amerikai Tim Wood nemesített 2011-ben Michiganben.

Habitus: kb. 90-120 cm magas, kompakt növekedésű, felálló hajtásrendszerű, sűrűn elágazó, kerekded, rendkívül dekoratív. Lombozatát átellenesen vagy hármas örvökben álló, 5-12 cm-es, mattzöld, tojásdad, fogazott szélű, enyhén érdes tapintású, mélyen erezett, ősszel sárgás vagy bíboros árnyalatúvá színeződő levelek alkotják.

Virág: nagyméretű, kúp alakú bugavirágzatba tömörülő, többnyire meddő virágai júliustól szeptemberig nyílnak, színük kezdetben lime zöld, majd az idő haladtával fehérré, végül rózsaszínűvé válnak, gyakran málnaszínű szeplőkkel. Szárítva kedves díszei lehetnek a lakásnak, vagy a szárakon hagyva a kopár téli kertnek.

Talajigény: laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde, semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: közepes, félárnyékos fekvést válasszunk neki, a legjobb, ha olyan helyre telepítjük, ahol csak a kora reggeli időszakban, 2-3 órán át kap közvetlen napfényt.

Vízigény: közepes, a rövidebb ideig tartó szárazságot viszonylag jól elviseli, de földjét lehetőleg tartsuk folyamatosan nedvesen, a pangó víztől viszont óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető, szívós fajta. Ami a metszését illeti, mivel virágait az az évi hajtások végén hozza, ezért tavasszal, az előző évi, erős hajtásokat kb. 1/3-al vágjuk vissza, a gyengéket pedig tőből metsszük ki.

A fiatal növények fagyérzékenyek, ezért 5-6 éves korukig takarjuk őket télen. Az idősebb, már megerősödött példányok ellenállóbbak. Kártevőkkel és betegségekkel nem igazán kell számolni.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bugás hortenzia, noha már a 19. században megjelent Európa kertjeiben igazi, méltán megillető népszerűségét csak az utóbbi években érte el.

Bár leginkább szoliterként érvényesül, de más cserjékkel, évelőkkel is kiválóan használható.

A ’Little Lime’ kis termeténél fogva dézsában is nevelhető. 

Amennyiben társítani szeretnénk, a bugás hortenziák közül a ’Fraise Melba’, a 'Diamant Rouge', a 'Magical Vesuvius' egyaránt jó választás, ha rózsaszín színvilágot szeretnénk megjeleníteni. Mellettük helyet kaphat a tenyeres tópartifű, ami termetével és virágainak színével is harmonikusan illeszkedik az előbbiekhez. 

A ’Little Lime’ rendkívül jól mutat bordó levelű cserjékkel, így ültethetjük azok árnyékába is. A 'Blue Sheen' fekete díszbodza, a 'Guincho Purple' bordó levelű díszbodza, a 'Siberian Pearls' piros vesszős fehér som vagy a 'Diabolo' vöröslevelű hólyagvessző mindegyike megfelelő háttérnövény ehhez.

Az összeállítások további elemei lehetnek a tollbugák, pl.: a rózsaszín ’Astary Rose’ és a lilás árnyalatú ’Amethyst’ fajta, melyekkel hangsúlyosabbá tehetjük a hortenziák színeit. Az ágyásszegélybe csoportokban vagy sávokban az ezüstös színű ’Blue Cup’ árnyékliliomot telepítsük.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Fraise Melba' – Bugás hortenzia
Rodgersia pinnata - Tenyeres tópartifű
Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge' – Bugás hortenzia
Sambucus nigra f. porphyrophylla 'Blue Sheen' – Fekete díszbodza
Sambucus nigra 'Guincho Purple' – Bordó levelű díszbodza
Cornus alba 'Siberian Pearls' – Fehér som (piros vesszős)
Physocarpus opulifolius 'Diabolo' - Vöröslevelű hólyagvessző
Astilbe 'Astary Rose' - Kerti tollbuga (rózsaszín)
Astilbe 'Amethyst' - Kerti tollbuga (lilás rózsaszín)
Hosta 'Blue Cup' – Árnyékliliom

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 0,8-1,2 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1,2 m
Virágzási idő: július - szeptember
Méhlegelő: nem
Fényigény: közepes 
Vízigény: közepes 
Lombhullató: igen

Felhasználási terület: szoliter, cserjesorok, cserjecsoportok, alacsony sövény, térhatároló, évelőágyak háttérnövénye, árnyékos kert, vidéki kert, angolkert, dézsanövény

 

Védett tartalom