Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge' – Bugás hortenzia

14.890 Ft
méret
20 - 80 cm
Menny.:db

(ejtsd: hidrangea pánikuláta)

Szállítási méret: télen és tavasszal visszametszést követően 20-40 cm magas; tavasz végén, nyáron és ősszel 40-80 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,2 métert. Kompakt növekedésű fajta.

Virág: A virágok aprók, krém fehér színűek és nagy méretű, kúp alakú bugavirágzatba tömörülnek. A virágzás során mély rózsaszínre színesedik.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Diamant Rouge’ egy kisebb termetű bugás hortenzia fajta, melynek hatalmas bugái fehéren nyílnak, de a nyílás során mély rózsaszínné válnak.

A fajtát szépen kiegészíti a ’Brussels Lace’ bugás hortenzia világító fehér színe, és kissé nagyobb termete, amelynek előterében pompásan mutat a ’Diamant Rouge’ fajta. A hortenziák elé ültessen szálkafüvet, mely remekül összeköti a ’Diamant Rouge’–t az előtérben helyet kapó tollbuga fajtákkal.

Ajánlom a piros színű ’Fanal’ és a lilás-piros ’Mainz’ fajtákat, amelyek markáns összhatást teremtenek a kertrészben. A tollbugák elé ültessen árnyékliliomokat. Az 'August Moon' arany színe és az ’Elegans’ fajta ezüst varázsa szépen kiegészítik egymást.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Brussels Lace' – Bugás hortenzia
Hakonechloa macra 'Aureola' - Szálkafű (sárgászöld)
Astilbe 'Fanal' - Kerti tollbuga (piros)
Astilbe 'Mainz' - Japán tollbuga (lilás-piros)
Hosta 'August Moon' – Árnyékliliom
Hosta 'Elegans' - Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,2 m
Kifejlett szélesség: 1 m
Ültetési tőtáv: 1-1,2 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom

Videók