Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Little Alf' – Bugás hortenzia

8.590 Ft

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: 20-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Little Alf' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1 métert. Kompakt növekedésű fajta, széles bokrot nevel.

Virág: A virágok aprók, fehérek, és kifejezetten nagy, gömbölyded bugavirágzatba tömörülnek, amelyek viszont sűrűn borítják a növényt.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Little Alf’ egy kis termetű (1 m), nagy méretű, fehér virágzatokkal rendelkező bugás hortenzia fajta. Remekül társítható a bugás hortenzia ’Early Sensation’ rózsaszínűre nyíló, szinte habos virágaival. Arra ügyeljen, hogy az társításban az ’Early Sensation’ kerüljön szem elé, előrébb, mivel még kisebb termetű, mint a ’Little Alf’.

A hortenziák előtt kapjon helyet a sárgászöld lombozatú szálkafű (’Aureola’), amely szép átmenetet képez a bugás hortenziák és a tűzesők között. Tűzesők közül ajánlom a ’Ginger Ale’ és a ’Peach Crisp’ különleges, zöldes-bordós színvilágát.

Az ágyás legelső részére ültessen mocsári nefelejcset, amely élénk kék színével remekül összehangolja a társítás fajtáit.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Early Sensation' – Bugás hortenzia (rózsaszín)
Hakonechloa macra 'Aureola' - Szálkafű (sárgászöld)
Heuchera 'Ginger Ale®' – Tűzeső
Heuchera 'Peach Crisp' – Tűzeső
Myosotis palustris – Mocsári nefelejcs

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1,2 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom