Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Diamantino' – Bugás hortenzia

5.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: 20-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
5.990 Ft
20 - 60 cm
Menny.:
12.990 Ft
60 - 80 cm
Menny.:
19.190 Ft
80 - 100 cm
Menny.:
26.990 Ft
törzsre oltott 80 cm
Menny.:
30.990 Ft
törzsre oltott 100 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Diamantino' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, lombhullató bugás hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,2 métert. Sűrű, kompakt növekedésű fajta.

Virág: A virágok aprók, krémfehér színűek és nagy méretű, kúp alakú bugavirágzatba tömörülnek. A virágzás során zöldre vagy rózsaszínre színesedik.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Diamantino’ egy kifejezetten sűrű hajtásrendszerű, kompakt növekedésű bugás hortenzia fajta. A fajta remekül kiegészül társításban a ’Diamant Rouge’ fajtával. Ennek a fajtának a virágzata is fehérből rózsaszínre vált, de a ’Diamant Rouge’ igazán mély rózsaszín színváltása szépen kiegészíti a ’Diamantino’ halvány rózsaszínjét.

A cserjék előtt jó helyet kaphat a nagy tópartifű. A lizinka ’Firecracker’ fajtájának erős, mély színei súlyt adhatnak a társításnak. A szegélysávra ültessen fehér színű mocsári nefelejcset (’Alba’).

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge' – Bugás hortenzia
Rodgersia aesculifolia - Nagytermetű tópartifű
Lysimachia ciliata 'Firecracker' – Lizinka
Myosotis palustris 'Alba' – Mocsári nefelejcs

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,2 m
Kifejlett szélesség: 1 m
Ültetési tőtáv: 1-1,2 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom