Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Masja (syn. Sibilla)' – Korall rózsaszín hortenzia

6.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága 130 cm. Levelei sötétzöldek, oválisak. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok félgömb alakúak, nagy méretűek (20-22 cm). A virágzatban meddő virágok foglalnak helyet. A virágok rendkívül különleges, erős, krémes rózsaszín-piros színűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Sibilla’ egy kis teremtű, kompakt habitusú kerti hortenzia fajta, mely virágszíneiben a rózsaszínt és a halvány piros árnyalatokat jeleníti meg. Virágzatai nagyok, ezért érdemes társítani hasonló habitussal rendelkező kék, nagy virágzatú hortenzia fajtákkal.

Ajánlom a ’Blaumeise’ kék színét, amely vidámmá és markánssá teszi a ’Sibilla’ színeit. A cserjék előtt kapjanak helyet a rózsaszín ('Astary Rose' és a fehér ('Weisse Gloria') kerti tollbuga virágai, amelyek együtt szépen összeillenek a hortenziák erős színeivel.

Az alacsonyabb teremtű évelőkről se feledkezzen meg. Kiválóan illik az ágyásba a világló piros ’Paprika’ és a feketés színű ’Black Beauty’ tűzeső. Ezen égő színeket egészítse ki a 'Bressingham Blue' kékes árnyékliliom fajtával.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' – Kerti hortenzia
Astilbe 'Astary Rose' - Kerti tollbuga (rózsaszín)
Astilbe 'Weisse Gloria' - Fehér kerti tollbuga
Heuchera 'Paprika®' – Tűzeső
Heuchera 'Black Beauty' - Tűzeső
Hosta 'Bressingham Blue' - Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,7-1 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1,2 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom