Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Masja' (syn.: 'Sibilla') – Kerti hortenzia

11.590 Ft
Menny.:db

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a kerti hortenzia a Kelet-Himalájától, Japánig és Koreáig hegyi erdőkben őshonos, gyéren elágazó, lombhullató cserje.

A ’Masja’ fajta pontos eredete nem ismert, valószínűleg Hollandiában nemesítették, ahol 1976-ban a legjobb új növénynek választották Boskoopban.

Habitus: kb. 0,9-1,2 m magas, erős, felálló ágú, kompakt, jellegzetes félgömb formájú. Dús lombozatát 7-15 cm-es, széles-tojásdad, fogazott szélű, fényes, középzöld levelek alkotják.

Virág: júliustól szeptemberig nyíló, az élénk rózsaszíntől a pirosas-vöröses árnyalatokig terjedő színű, nagy, meddő virágai, kb. 15 cm átmérőjű, félgömb alakú virágzatba tömörülnek. Színüket a talaj pH értéke is befolyásolja.

Talajigény: kissé kötött, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savas kémhatású, üde talaj ideális a számára.

Fényigény: közepes, félárnyékos, esetleges árnyékos fekvésű helyet kedvel.

Vízigény: közepes, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakokban.

Gondozás: megfelelő hely és talaj esetén könnyen nevelhető. Mivel virágait az előző évi vesszőkön hozza tavasszal csak az elfagyott hajtásvégeket, és a régi virágzatokat metsszük le. A fiatal növények fagyérzékenyebbek, 5-6 éves korukig ajánlott a tövüket télen takarni. Az idősebb, már megerősödött példányok ellenállóbbak.

Társítás és elhelyezés a kertben: a távol-keleti kertek kedvelt növénye, a kerti hortenzia csak a 18. század végén került Európába, ám finoman romantikus megjelenése mellett, viszonylag könnyen gondozható, sokoldalúan használható volta és árnyéktűrése miatt igen hamar népszerűvé vált. A viktoriánus kertek elképzelhetetlenek voltak nélküle. Népszerűsége vezetett oda, hogy újabb és újabb fajtáit nemesítették, s így van ez napjainkig. Szinte minden kerttípusba elhelyezhető a japánkerttől, a vidéki, a természetközeli kerten át az angolkertig. Ültethetjük szoliterként, cserjecsoportban, sövényként, térhatárolóként, de elhelyezhetjük társításban, sőt konténerben is nevelhetjük.

A ’Masja’ fajtát kompakt habitusa és intenzív virágszíne sokféle stílusú összeállítás létrehozására alkalmassá teszi. Ha egy regényesen romantikus, változatos textúrákra, de harmonikus színvilágra alapozott kertrészt szeretnénk, válasszuk hátterébe az impozáns megjelenésű, bokoló hajtásrendszerével szélesen elterülő, május-júniusban fehéres rózsaszín virágait gazdagon bontó virágloncot, mellé pedig a halvány és lilásrózsaszín virágú ’Messalina’ kerti hortenziát, ami visszafogott tónusaival jól kiemeli a ’Masja’ élénkségét.

Eléjük telepítsük a vöröses-bronzos levelű, fehér – később rózsaszín árnyalatot öltő – virágú 'Bumalda', a kárminpiros ’Else Schluck’ kerti tollbugát és a légies megjelenésű, sötét rózsaszín ’Rose Shades’ kínai szellőrózsát.

A társítás további elemeiként az üde világoszöld, sötétzöld szegéllyel díszített levelű ’Sharmon’ és a kékesszürke 'Canadian Blue' árnyékliliomokat ültessük.

A szegélyrégiót a tömött, kecsesen ívelő lombú szálkafűvel alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Kolkwitzia amabilis – Viráglonc
Hydrangea macrophylla 'Messalina' – Kerti hortenzia
Astilbe x arendsii 'Bumalda' – Kerti tollbuga
Astilbe x arendsii 'Else Schluck' – Kerti tollbuga

Anemone hupehensis 'Rose Shades' – Őszi szellőrózsa, kínai szellőrózsa

Hosta 'Sharmon' – Árnyékliliom
Hosta 'Canadian Blue' - Árnyékliliom
Hakonechloa macra – Szálkafű 

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 0,9-1,2 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1,2 m
Virágzási idő: július- szeptember
Méhlegelő: nem
Fényigény: közepes 
Vízigény: közepes 
Lombhullató: igen

Felhasználási terület: szoliter, cserjecsoport, árnyékos kert, vidéki kert, japánkert, angolkert, természetközeli kert, sövény, térhatároló, dézsanövény

Védett tartalom