Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kolkwitzia amabilis - Viráglonc

4.690 Ft

(ejtsd: kólvícia amábilis)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Kolkwitzia amabilis - Viráglonc főbb jellemző

 

Habitus: Kifejlett korában 200-300 cm magasra növő, terebélyes lombhullató cserje. A hajtásai ívesen elhajlók, a hajtásrendszer sűrű, emiatt széles, sokszor gömbszerű bokrot nevel. Levelei középzöld színűek, oválisok (2-5 cm), kihegyezett csúcsúak.

Virág: Májusban és júniusban hozza tölcséres, forrt szirmú virágait, amelyek bimbóként sötét rózsaszínűek, kinyílva pedig halvány rózsaszínűek vagy fehérek. A virágzás gazdag és dekoratív.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő, üde talajokat. A talaj pH-ra nem érzékeny.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Napfényes helyeken szépen fejlődik. Akár tűző napra is ültethető.

Vízigény: Közepes vízigénnyel rendelkezik. Érdemes rendszeresen öntözni kisebb vízadagokkal. Aszályos időszakokban a már idősebb cserjéket is rendszeresen öntözzük.

Gondozás: Nem igényel különösebb gondozást. Nem ismertek kártevői és kórokozói. Igen tágtűrésű és ellenálló faj, kiváló télállósággal rendelkezik.

Tavasszal érdemes levágni róla a száraz vagy nem optimális helyzetben lévő hajtásokat, de rendszeres metszést nem igényel.

Társítás és elhelyezés a kertben: A viráglonc egy tavasz végén és nyár elején igazán bőven virágzó, ívesen lehajló hajtásrendszerű, lombhullató cserje, amelynek fehéres-halvány rózsaszín virágai igazán szemet gyönyörködtetők. Nagyszerűen mutat szoliterként, de laza sövényt is alkothatunk vele és természetesen társításokban is kiválóan mutat.

Ha társítani szeretné, akkor ültessen mögé lazacszínű kínai selyemmirtuszt (’Comanche’). Mellettük kapjon helyet a ’Fekete’ füge, amely bár gyümölcstermő növény, de dísznövényként is jól mutat a mediterrán hangulat megalapozásában. Támaszrendszer mellett illesszen a társításba kárminpiros rambler kúszó rózsát (’Souvenir de J. Mermet’).

Az ágyás elülső részén kapjanak helyet évelő dísznövények. Ajánlom a fáklyaliliom ’Limelight’ fajtáját, amely fáklyaként világít nyáron az ágyásban. A társítás kiegészíthető rózsaszín közönséges levendulával (’Miss Katherine’) és a májusban virágzó, tömve telt, pink színű balkáni enyvesszegfű ’Plena’ fajtájával.

Társításra javasolt növényfajták:

Lagerstroemia indica 'Comanche' – Kínai selyemmirtusz (lazacszínű)
Ficus carica 'Fekete' – Füge
Rosa 'Souvenir de J. Mermet' - kármin-piros rambler, kúszó rózsa
Kniphofia 'Limelight' – Fáklyaliliom
Lavandula angustifolia 'Miss Katherine' - Rózsaszín  közönséges levendula
Lychnis viscaria 'Plena' - Balkáni enyvesszegfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 200-300 cm
Kifejlett szélesség: 150-200 cm
Ültetési tőtáv: 150-200 cm
Virágzási idő: Május-Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: évelő és cserjeágyak háttérnövénye, sövény, szoliter, cserjecsoportok

 

Védett tartalom