Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ilyen az igazán hatékony tavaszi kerti munka!

Nincs is szebb időszak annál, mint mikor a téli sivárságot lassan felváltja a tavasz, odakinn elolvad a hó, kibújnak az első hajtások a földből és végre nem nagykabátban kell kimenni az udvarra. Ebben az évszakban indul a kertbarátok szezonja is, amikor végre itt a lehetőség újra életet lehelni a birtokra és eljön az ideje annak is, hogy megvalósítsa a télen eltervezett változtatásokat is. Természetesen ehhez szükség van a megfelelő eszközök beszerzésére, valamint a megfelelő műveletek elvégzéséhez. Ha úgy érzi, kicsit tanácstalan e téren, ne aggódjon, mindenben segítek Önnek!

A tavaszi kerti munkálatok azért nagyon fontosak, mert ilyenkor alapozhatja meg a birtokán levő növények megfelelő növekedését, gazdag virágzását, bő termését és egészségét. Ha ilyenkor nem végzi el a megfelelő tevékenységeket, előfordulhat, hogy nem virágzik majd olyan szépen a rózsája mint tavaly, felkopaszodnak a cserjék, nem zöldül ki a fű vagy nem teremnek annyira bőven a gyümölcsfák. Alapvetően két fő tevékenységi kört különböztethetünk meg a tavaszi kertben. Hiszen a meglévő növények megfelelő ápolása éppen olyan lényeges, mint az új ágyások megálmodása, valamint a kert új lakóinak elültetése. Tartson velem, munkára fel!

Metszés

Ha nincs metszés, akkor bizony nincsenek virágok és nincs termés. Nagyon sok helyen tapasztalom a magyar kerteken, hogy a hazai kertbarátok egyszerűen tartanak attól, hogy alaposan megmetsszék a növényeiket. Tudom, elsőre elég drasztikusnak tűnik, hogy igen nagyon részt el kell távolítania a rózsából, a díszfűből vagy a fa ágaiból, azonban nagyon lényeges, hogy mégis elvégezze ezt a tevékenységet. A gyümölcsfákat így sarkallhatja arra, hogy majd gazdagon teremjenek, míg a virágzó növények a metszésnek köszönhetően díszítik majd idén is a birtokán szebbnél szebb színes és illatos virágaikkal. Fontos, hogy minden esetben éles metszőollót használjon, amelyet érdemes valamilyen alkoholos oldatban fertőtleníteni, amikor új növény ágainál lát munkához. Így elkerülheti, hogy esetleg tovább terjesszen valamilyen fertőzést a kertjében. Emellett mindig haladjon lassan, csak addig vágja vissza az ágakat, amíg zöld részt nem talál!

A rózsa metszését ebben a videóban megmutatom Önnek!

A metszés kapcsán érdemes megemlíteni a sövények rendbetételét is, amely formázáshoz tökéletes választás egy akkumulátoros sövénynyíró, amely segítségével könnyedén megvalósíthatja elképzeléseit.

Fűnyírás

Az egyik legfontosabb lépés a tavaszi kertben az év első fűnyírása. Ez azért nagyon fontos, mert csak ezt követően kerülhet sor a gyepszellőztetésre, mivel a túl hosszú fűszálak között nehéz elvégezni a lazítást. Minderről lentebb görgetve bővebben olvashat. Mivel a fűnyírásra tavasztól egészen őszig folyamatosan szükség van egy kertben, érdemes egy strapabíró és megbízható fűnyírót vásárolni, amely megfelel a birtoka adottságainak. Ha kis méretű telekről van szó, akkor egy megfelelő méretű akkus fűnyíró vagy egy robotfűnyíró lehet jó megoldás, viszont egy nagyobb füves felület esetén egy nagyobb kapacitású szerkezetre lesz szüksége. Bármelyikről is legyen szó, a megvásárolt fűnyíró biztosan évtizedekig jó szolgálatot tesz majd Önnek, melynek segítségével nem nyűg, sokkal inkább kellemes hétvégi tevékenység lesz a fűnyírás.

Ne feledkezzen meg a gyepszellőztetésről!

A gyeplazítás azért nagyon fontos ilyenkor tavasszal, mert a téli időszakban a kertet nem nagyon használjuk, így a hosszú hetek alatt a fűfelület károsodik, elfárad, filcesedik, így szüksége van arra, hogy a tavasz beköszöntével „fellélegezhessen”. A füves felület újjáélesztésében pedig nagyon egyszerűen tud segíteni Ön is. Ehhez két opció közül választhat. Az egyik, ha a tevékenységet gyepszellőztető gép segítségével végzi el, a másik pedig, ha egy speciális gereblyét választ hozzá. A művelet lényege, hogy az elhalt fűszálakat eltávolíthatja az egészséges fűszálak közül anélkül, hogy sértené az egységes gyepfelületet.

Itt tud bővebben is olvasni még a témáról

Bármelyiket mellett is dönt, nagy hasznát fogja venni a tavaszi kerti munkák során a következő esztendők során is. Ha szeretné feltenni azt a bizonyos pontot arra az i-re és szeretné teljes pompájában csodálni a kertjét már a tavasz elejétől, akkor érdemes beszerezni egy szegélynyírót is, amellyel a járda melletti területeket teheti rendbe, nem beszélve az ágyások széleiről.

Ha nincs gyep, itt az ideje a kapálásnak!

Ha a zöld gyep helyett Ön virágoskertet vagy veteményest álmodott a kertjébe, akkor itt az ideje a talaj fellazításának, különösen akkor, ha ezt ősszel elmulasztotta megtenni. Ez azért is fontos, mert a rózsákat és az egyéb évelőket akár már most is elültetheti a kertjébe. Amennyiben nagyobb területről van szó, javaslom a kapálógép használatát, hiszen így nem kell fáradtságos munkával elvégeznie mindezt.

A lemosó permetezésről se feledkezzen meg!

Szintén lényeges a metszés és a gyepszellőztetés mellett a kora tavaszi munkák kapcsán a lemosó permetezés. E művelet segítségével a szó szoros értelmében a permetlével lemoshatja a növény ágait, törzsét, amellyel az egyelőre még nem károsító kártevők, valamint a kórokozók elpusztítása a fő cél. Mindemellett pedig megalapozhatja a növény egészségét, hogy az aktív tavaszi, nyári, őszi időszakban elkerüljék a betegségek és teljes pompájában díszíthesse a kertet. E művelet elvégzéséhez választhat egyszerű kézi permetezőt, ám amennyiben több növényről van szó, érdemes beszereznie egy gépi permetezőt.

Leheljen életet és ébredező kertbe vagy alakítsa át elképzelései szerint!

Mikor a kora tavasszal szétnéz az ember a kertjében, akkor szinte minden esetben csalódás éri, hiszen a növényei már egyáltalán nem úgy festenek, mint ahogy az elmúlt évben megszokhatta. Az egykor virágzó rózsák és díszfüvek mintha elszáradtak volna, de a különböző fák és cserjék sem festenek túl szépen. Ne aggódjon, ezek a növények életben vannak, mindössze arról van szó, hogy a tél kissé megviselte a talaj felett levő részeket. Ezen viszont a metszés és a gyepszellőztetés segíteni fog, így újra teljes pompájukban csodálhatja majd őket. A kert rendbetételénél jó szolgálatot tehet egy ágvágó is, melynek segítségével az esetleg elszáradt vastagabb ágakat távolíthatja el, majd apríthatja fel egy megfelelő láncfűrész közreműködésével.

Miért fontos, hogy megfelelő szerszámokkal dolgozzon?

Egy kertész – legyen szó hivatásos szakmabeliről vagy kezdő kertbarátról – legjobb barátai a szerszámok. Hogy még pontosabb legyek, a minőségi szerszámok, amelyek nem csak megkönnyítik a munkát, de biztosítják a precíz, eredményes és nem utolsósorban biztonságos munkavégzést. Nem beszélve arról, hogy ha jó minőséget választ, akkor elég csak egyszer rászánnia bizonyos összeget a vásárlásra, ugyanis onnantól kezdve hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül kiszolgálja majd Önt és a kertjét. Viszont ha nem néz szét alaposan a piacon és nem a megfelelő minőséget választja, nem csak hamar kukában landolhat a szerszám, de a nem elég precíz munkavégzésnek köszönhetően még a növényben is kárt tehet.

Ha nem tudja, hogy mérje fel a hatalmas rendelkezésre álló kínálatot, akkor az ÉP-FŐ termékeit jó szívvel tudom ajánlani Önnek.

Lényeges mindezek mellett, hogy olyan szerszámokat válasszon, amelyek megfelelnek a kertje, valamint a növények adottságainak, hiszen nem érdemes túl nagy vagy túl alacsony méretű vagy teljesítményű gépet választania. Az ilyen eszközökkel pedig akár az egész családot bevonhatja a kinti munkálatokba, így azonnal szórakozássá válik a tavaszi kertben való tevékenykedés. Különösen akkor, ha közben előkerül a bogrács vagy a grillsütő, hiszen így mire végeznek a munkával a birtokon, elkészül az ebéd is. Ennél pedig nem is kívánhatna magának szebb napot egyetlen kertbarát sem.

Amennyiben tetszettek a tavaszi kerti tippek és a szerszámokkal kapcsolatos információk, kérem nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti webáruház