Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tervek, tavasz, törvények

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 27. 12:07:43

A címben olvasható szóhármas együtt egy fontos, és talán sokak számára érdekes témát ad ki, mellyel elsősorban az utcafronti ágyásokkal, vagy belső kerttel rendelkező társasházak lakóinak kell foglalkozniuk, már amennyiben szabályos, szemet gyönyörködtető, és hosszútávon is fenntartható ültetést szeretnének maguk körül látni. Lássuk hát, mik a lényeges sarokpontok tavaszi társasházi kert tervezésekor, ha nem csak szép, de szabályos végeredményt szeretnénk.

Az első fontos tényező az ültetési távolság. Ez a fogalom a növény távolságát jelenti a környező tereptárgyaktól, például faltól, kerítéstől, járdától, vagy akár más növénytől. Az ültetési távolságot ma már csak egy hatályon kívül helyezett rendelet szabályozza (40/1977. (XI. 29.) MÉM rendelet 5. sz. melléklete) melynek pótlása még várat magára, ám az önkormányzatok helyi rendeletben intézkedhetnek a kérdéskörben, és általában a fenti rendeletet veszik irányadónak. 

A legkisebb ültetési (telepítései) távolság

Szőlő, 3 méternél alacsonyabb gyümölcs, bokor, élősövény   0,5 méter
3 méternél alacsonyabb gyümölcs, fa 1 méter
3 méternél magasabb gyümölcs, bokor, élősövény 2 méter


40/1977. (XI. 29.) MÉM rendelet 5. sz. melléklete

Amennyiben hatályos önkormányzati rendelet sincsen, akkor az ültetést elvégzők vagy a fenti adatokat tarthatják be, vagy az érintettek (a ház lakói, a szomszédok) közösen megegyezhetnek a megfelelő ültetési távolságokról. Utóbbi esetben azonban érdemes szakemberrel konzultálni, az ültetési távolságoknak ugyanis nem csupán bürokratikus, hanem nagyon prózai okai is vannak, mivel a helytelenül telepített növények később nagy bosszúságot okozhatnak. Az épülethez túl közeli fa takarhatja a kilátást, az erős gyökerek kárt tehetnek a járdában, vagy a terebélyesre cseperedő növény átlóghat a szomszédba, ami vitát okozhat.

Mikor azt hinnénk, hogy az ültetési távolságot betartva, a közterületi ültetés szabályait megismerve belevághatunk a fatelepítésbe, még mindig van olyan szabály, melyet figyelembe kell vennünk. Vannak ugyanis olyan fafajták, melyek invazív, vagyis betolakodó fajként vannak nyilvántartva, dióhéjban mondva hazánkban tájidegenek, károsak, veszélyeztetik az őshonos növényeket, azok életterének csökkentésével. Jó példa a bálványfa és az ecetfa esete, ezt a két növényt ugyanis rendszeresen összetévesztik egymással a kertbarátok, ültetni vágyók. Míg az ecetfa ártalmatlan kerti dísz, addig a mirigyes bálványfa kártékony invazív faj, mely agresszív terjedésével hamar gondot okoz majd, ráadásul utóbbi telepítése jogszabályilag tiltott is.

Mindezek alapján lényeges, hogy a tavaszi ültetési láz közepette ne feledkezzünk meg a vonatkozó jogszabályokról, helyi rendeletekről, és azok ismeretében hozzuk meg a döntést az ültetés mikéntjéről, vagy pedig bízzuk a növények kiválasztását és az ültetési helyek kijelölését szakemberre.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz kertészeti tanácsok
blog comments powered by Disqus