Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Forsythia intermedia 'Nimbus'® – Aranycserje

4.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: forzícia intermédia)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Forsythia intermedia 'Nimbus'® – Aranycserje főbb jellemző

 

Habitus: Alacsony termetű (0,8 m) lombhullató cserje, amely fiatalon felfelé törő, majd idősebb korában bókoló hajtásrendszerrel rendelkezik. Levelei oválisok, szélük fogazott, színük középzöld, a levéllemezt krémfehér, mozaikszerű sávok díszítik.

Virág: Virágait márciusban vagy áprilisban hozza lombfakadás előtt vagy azzal egy időben. Virágai 1-1,5 cm hosszúak, 4 cimpával rendelkeznek, tölcsérszerűek, magányosan vagy kisebb csoportokban nyílnak az egyéves vesszőkön. Színük aranysárga.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos-félárnyékos helyet kedvel. A tűző napra nem érdemes ültetni érzékenyebb, sárga levelei miatt. Árnyékos helyeken a virágzása gyérül vagy teljesen elmarad.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Nem igényel évenkénti metszést, de 2-4 évente érdemes egy ritkító metszést alkalmazni, ahol a sűrű hajtásokat és az elöregedett fás részeket eltávolítjuk a növényről.

A metszésnél érdemes minél több egyéves vesszőt hagyni, ugyanis ezek képesek virágzásra. A metszés ideje tavasszal van, virágzást követően. Betegségekre nem érzékeny, a levéltetvek viszont megtámadhatják, ellenük érdemes védekezni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Nimbus’ egy kifejezetten alacsony termetű lombhullató cserje, mely alacsony, de elterülő bokrot alkot. A nagyobb termetű társaihoz képest könnyebben kordában tartható kifejlett méretéből adódóan, így a kertben talajtakaróként, szegélyként egyaránt alkalmazható.

Túlnyúlás esetén érdemes visszametszeni, erre bármikor sort keríthetünk, ugyanis kifejezetten jól tűri a metszést. Egy cserjékből álló társítás tavasszal virágzó, nyáron egységes képet nyújtó szegélye lehet.

Ehhez hátterébe telepítsünk ’White Ball’ nyáriorgonát és oszlopos növekedésű ’Red Column’ pirosbogyójú tűztövist, ezek mellé, illetve előterükbe kerülhet a ’Concorde’ bordó lombú borbolya.

Az előtérbe vegyesen telepíthetjük a zöld-piros lombú ’Fire Power’ japán szentfát, a törpe mandulát (Prunus tenella) és a ’Nimbus’ aranycserjét, mely a virágzás után egységes, zöld lombozatával jól kiegészíti a társítás eltérő lombszínű tagjait.

Társításra javasolt növényfajták:

Pyracantha x 'Red Column' - Pirosbogyójú tűztövis
Nandina domestica 'Fire Power' - Japán szentfa
Prunus tenella - Törpe mandula
Buddleia davidii 'White Ball' – Nyáriorgona
Berberis thunbergii 'Concorde' – Borbolya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,7-0,8 m
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 0,9 -1,2 m
Virágzási idő: Március - Április
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom