Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Generációk csemegéznek majd a kertjébe ültetett diófáról!

A diófa dekoratív látványa, méltóságteljes megjelenése és ínycsiklandó termése miatt a kertbarátok egyik nagy kedvence, hiszen képes az egész birtok atmoszféráját meghatározni. Mivel akár 150 évig is él egy ilyen fa, valódi családi örökség is válhat belőle, hiszen a ma elültetett csemete árnyékában akár az unokái, dédunokái is hűsölhetnek majd. Nem beszélve arról, milyen sokféleképpen használható fel a termése, legyen szó süteményekről, mézzel megbolondított finomságról vagy akár pálinkáról.

Érdemes alaposan átgondolni, hova ülteti!

Ahogy fentebb is említettem, egy diófa akár másfél évszázadon keresztül is éke lehet a kertnek, valamint akár húsz méter magasra is megnőhet, így érdemes alaposan átgondolnia, pontosan hova is ülteti a csemetét. Nem kell aggódnia, a fa nem növekszik élete végéig, a várható élettartamának felét elérve ugyanis megáll a cseperedésben. Ezen a ponton szeretném megosztani Önnel őseink fortélyát is, ugyanis annak idején úgynevezett akácpróbának vetették alá az adott területet, ahova a csemetét ültetni szerették volna.

A diófa ültetése és gondozása - olvassa el korábbi cikkemet is!

Ennek az elméletlen az alapja, hogy a dió, valamint az akác fagytűrő képessége szinte megegyezik, így ha van a közelben életerős akácfa, nem kérdés, hogy a dió is jól érzi majd magát a választott területen. Ellenkező esetben viszont a dió csemetére is veszély leselkedhet. Ha megtalálta az ideális helyet, akkor indulhat az ültetés! Ennek a fának a talajigénye alapvetően nem bonyolult, a meszes, humuszban gazdag, jó vízellátottságú talajban érzi jól magát. Persze ha a kertjében nem pont ilyen talaj van, akkor sem kell lemondania az ültetésről, ugyanis könnyedén feljavítható és ezáltal megfelelővé tehető.

Ha kedvet kapott az ültetéséhez, akár azonnal megtekintheti a különböző diófa fajtákat kertészetemben ide kattintva. 

Sokan fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, milyen környezetbe érdemes ültetni a diófát. Megjelenésének köszönhetően szoliter növényként is megállja a helyét, de megfelelő távolságban más gyümölcsfák mellett is remekül érzi magát. Egyedül utcafronti faként ültetve nem ajánlom, ugyanis idővel hatalmas árnyékot vethet és később ez gondot okozhat. Érdemes úgy számolni, hogy 10 méter szabad terület álljon rendelkezésre a csemete körül.

A gondoskodást alaposan meghálálja

A gondoskodás alapvetően két fontos tevékenységi körből tevődik össze. Az egyik a növényvédelem, amelyhez elengedhetetlen megismernie, milyen károkozók leselkedhetnek erre a fára.

Szívesen olvasna még a dióról? Akkor olvassa el ezt a cikkemet is!

A védekezéssel kapcsolatban sem hagyom magára, ide kattintva elolvashatja erről szóló írásomat is.

A másik fontos feladatkör a metszés, amellyel kapcsolatban ha betart néhány fontos szabályt, tulajdonképpen gyerekjátéknak számít majd. Az első és legfontosabb, hogy tavasszal tilos elvégezni ezeket a műveleteket, ugyanis ilyenkor könnyen rothadást indíthat el vele. Érdemes ezt szeptemberre időzíteni.

Termésének számos pozitív hatása van a szervezetre!

A dió igen sok tápanyagot tartalmaz, nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, valamint ásványi anyagokban egyaránt. Pozitív hatása van a keringésre, valamint a koleszterin szintre is, de a vérnyomást is rendbe teszi a népi gyógyászat szerint. Várandós anyukáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, de az arcbőrnek is jót tesz.

Mi készülhet a dióból?

Felhasználása igen sokrétű, ugyanis fogyasztható magában, némi mézzel megbolondítva, de sütemények elmaradhatatlan alapanyaga is, ráadásul a Karácsony sem az igazi nélküle a konyhában. Megfelelően tárolva sokáig eláll, így a szüretet követően még hónapokkal később is fogyasztható a dióbél. Létezik diópálinka is, azonban ez a neve ellenére nem magából a termésből készül, hanem „ágyként” használják fel azt különböző fűszerek hozzáadásával, amelyből igen finom nedű keletkezik.

Lehet a diót komposztálni? Járjuk körbe ezt a kérdést is! Kattintson ide és olvassa el a cikkemet erről!

Egy diófa megjelenésével és termésével is kényeztet!

A diófa különleges látványa a lelket, míg termése az ízlelőbimbókat, a belőle készült finomságok illata pedig az orrot kényezteti. Igazi különlegesség, amelynek minden kertben helye van.

 

Ha kedvet kapott az ültetéséhez, akár azonnal megtekintheti a különböző diófa fajtákat kertészetemben ide kattintva. 

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!