Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A diófa kártevői, kórokozói elleni védekezés

Előző cikkemben összegyűjtöttem Önnek a legfontosabb hazai dió kártevőket, ebben a bejegyzésben pedig megmutatom, hogy tud védekezni ellenük. Ha még nem olvasta, akkor itt pótolhatja.

Eperfa pajzstetű elleni védekezés

Tünetek

A fás részeken jelennek meg a tünetek. Az állatok pajzs alatt fejlődnek. A nőstény pajzsa ovális alakú és sárga színű, a hím pajzsa hosszúkás és fehér színű. A kártételt a hímpajzsok alapján könnyű azonosítani, tömeges megjelenéskor kókuszreszelékszerűen vonja be a fás részeket. A nőstény a pajzs alatt szívogat, amivel a növény általános állapotromlását okozza, amely így a későbbiekben még inkább kitett lesz egyéb betegségeknek.

Eper pajzstetű dió betegség

Védekezés

A pajzstetvek ritkítására alkalmas a tél végi olajos lemosó permetezés. Ennek célja, hogy az olajos készítmény a pajzs alatt telelő alakokat elzárja a levegőtől, így ritkítva az állományt. Ehhez azonban mindenképpen tökéletes fedés szükséges, amelyet csak nagy lémennyiséggel lehet biztosítani. Az olajos lemosó permetezés kiegészítője lehet a pajzstetű kolóniák eltávolítása. Ennek egyik módja, fiatalabb és kisebb fák esetében a fertőzött ágrészek eltávolítása. A másik megoldás a pajzstetvek kefével való eltávolítása, lehetőleg még a permetezés előtt. Ennél a megoldásnál nagy gondot kell fordítani arra, hogy az elő növényi szövetet ne sértse meg, a sérülés ugyanis utat nyithat a különböző kórokozók számára.

Dió nemezes gubacsatka károk megelőzése

Tünetek

Az apró, szabad szemmel nem látható atka a rügyben telel át, majd a rügyfakadás után kezdi meg a károsítást. A leveleken a szívogatás hatására a levélfelszín felé kidomborodó gubacsok jönnek létre. A kidudorodással ellentétes oldalon, a levél fonákán, nemezes bevonat alakul ki, amelyben a gubacsok zavartalanul fejlődnek mielőtt ismét telelésre vonulnának.

Dió nemezes gubacsatka 1

Védekezés

A dió nemezes gubacsatka által okozott tünetek sokkal látványosabbak, mint amekkora kárt valójában okoznak, ezért ellenük kémiai védekezést nem szükséges folytatni. Másrészről a nemezes bevonat kellő védelmet nyújt az atkáknak így a növényvédő szerek sem végeznének nagy pusztítást az atkák között. Az Agrárszektor megszólaltatta Szabó Árpádot, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának munkatársát, akinek vizsgálatai alapján az első levelek megjelenésekor van a legjobb időpont az atkák ellen fellépni a Flumite nevű atkaölő szer segítségével.

Dió szemölcsös gubacsatka

Tünetek

A dió szemölcsös gubacsatka kártétele a nemezes gubacsatkáéhoz hasonlóan inkább esztétikai mintsem gazdasági problémát jelent. Az atkák a rügyekben telelnek majd a levelek hátoldalán, a fonákon kezdenek szívogatni. A szívogatás helyén a levelek felszínén 1-3 mm- es kidudorodások, gubacsok jelennek meg. A rücskök később barnás-vörösesen színeződnek, majd száradnak. Ritkán a termésen is megjelenhetnek gubacsok, amelyek a termésmennyiséget csökkenthetik.

Szeretne Ön is a kertjébe diót? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Védekezés

A dió szemölcsös gubacsatka elleni védekezés, a nemezes gubacsatkához hasonlóan nehéz, mert az atkák védett helyen, a gubacsban fejlődnek. Növényvédő szer a szemölcsös gubacsatka ellen sincs engedélyezve hazánkban. Szerencsére azonban nem okoz jelentős gazdasági károkat, így a legjobb megoldás, ha megtűrjük kertünkben az esztétikai hibát.

Dió gnomóniás betegsége

Tünetek

A gomba által okozott betegség a levélen, a hajtáson és a termés burkán, az epikarpiumon is tüneteket okoz. A levélen 3-4 mm átmérőjű, ovális, sötétbarna foltok jönnek létre, melyeknek közepe kivilágosodik. A hajtáson 3-4 mm átmérőjű besüppedő közepű foltok jönnek létre, melyek később kiszürkülnek. A termés burkán 2-3 mm átmérőjű besüppedő, barna foltok jelennek meg. A foltok összeolvadhatnak, szabálytalan foltot létrehozva.

Diófa gnomóniás betegsége 1

Védekezés

A kórokozó a fertőzött növényi részekben telel át. Ennek megelőzésére szükséges a hullott lomb területről való eltávolítása. A diófákat virágzás után 10 napos időközönként kell permetezni rézhidroxid, rézszulfát, rézoxiklorid, mankoceb hatóanyagokkal egészen június közepéig.

Dió xantomonászos betegsége

Tünetek

A baktériumos betegség tünetei a levélen, hajtáson, a virágokon, a termésburkon és a magbélen is megjelennek. A levélen szegletes, 2-3 mm nagyságú, általában erek mellett található foltok jönnek létre. A foltok az idő előrehaladtával összeolvadhatnak, a levélerek elfeketedhetnek, a levél deformálódhat. A hajtásokon 5-8 mm hosszú fekete sávok jelennek meg, ezek később rákos sebekké válhatnak. A virágok is feketedhetnek, ha mégis termés fejlődik, a termés burkán kezdetben apró vizenyős foltok jönnek létre. A vizenyős foltok összeolvadnak, beszáradnak, a termésburok a dióra tapad. Ezzel egy időben a magbél is feketedik, zsugorodik. Néhány esetben a termésburkon baktériumnyálka is megfigyelhető.

Dió xantomonászos betegsége 2

Védekezés

A kórokozó a fás részek mellett a lehullott növényi részekben is képes telelni, így ezek területről való eltávolítása már csökkentheti a fertőzés veszélyt. Rügypattanás előtt a fákat érdemes réztartalmú szerrel lemosásszerűen permetezni, erre megfelelő hatóanyagok: rézhidroxid, rézszulfát, rézoxiklorid. Ezt követően virágzás előtt és virágzás után 10 napos időközönként, az előbb említett hatóanyagokkal június közepéig permetezni kell. A rendszeres permetezés kulcsa a védekezésnek, ennek helyes kivitelezése könnyebb alacsony törzsű és szellős lombú fa esetében.

Jó komposzt-e a dió? Olvassa el ebből a cikkemből!

Almamoly

Tünetek

Az almamoly második nemzedéke károsítja a diót. Ennek magyarázata, hogy a dió belseje júniusig folyékony és mivel az almamoly hernyójának rágó szájszerve van, így a folyékony táplálékot nem tudná megfelelően hasznosítani. Az almamoly a tojásait vagy a zöld dióra vagy a levélre rakja. A hernyó a dióba rág, erre még akkor is képes, ha olyan levélen található a tojás, ami zöld dióhoz ér. A hernyó 2-3 hétig fejlődik a dióban, a magbelet felélve.

Dió több generáció számára!

Olvassa el a dióról ezt a cikkemet is!

Almamoly diófa kártevő 1

Védekezés

Az almamoly a talaj és fakéreg mellett a hullott, összeszáradt gyümölcsben is képes báb formában telelni. A lehetséges fertőzési forrás, a mumifikálódott dió eltávolításával nagyban csökkenthetjük a következő éves fertőzés lehetőségét. Kémiai védekezésre az almamoly ellen dióban az acetampirid tartalmú Mospilan 20 SG áll rendelkezésre, mint szabadforgalmú szer. Azonban nagyméretű fa permetezésekor nehéz az egész fára egyenletesen kijuttatni a szert. Házi kertben jó szolgálatot tehet még a feromoncsapda. A hím egyedek összegyűjtésével csökken a nőstények megtermékenyítése, így a tojásrakás és a gyümölcskárosítás mértéke is. Másrészről a kémiai védekezést is mindig a moly rajzásához kell igazítani, a rajzásmegfigyelésben pedig szintén a feromoncsapda segít. A védekezést a rajzás függvényében körülbelül júniusban kell megkezdeni és a végső gyümölcsméretig kell folytatni.

Nyugati dióburok fúró légy

Tünetek

Hazánkban 2012-ben jelent meg az Észak-Amerikából behurcolt kártevő. A légy a petéit a zöld dióra rakja. A lárvái a termésburok alá rágnak és ott fejlődnek. A dió burka feketedik, a termésre tapad, így fogyaszthatatlanná válik, emellett korai terméshullást is előidézhet. Puha csonthéjú diók esetében képesek a csonthéja is berágni.

Nyugati dióburok fúró légy 1

Védekezés

A fertőzött és hullott diók eltávolításával csökkenthetjük a terjedést. Feromoncsapdával figyelhető a rajzás és csökkenthető a hím egyedek száma, így a tojásrakás mértéke is. A kémiai védekezés időpontja ennél a kártevőnél is a rajzásmegfigyelésen alapszik, amelyben a feromoncsapda nyújt segítséget. A hímek első megjelenésekor érdemes a kezelést megkezdeni. Nyugati dióburok fúró légy ellen engedélyezett szabadforgalmú szer az acetampirid tartalmú Mospilan 20 SG. A védekezést egészen szeptember közepéig kéthetente kell ismételni.

Szeretne Ön is a kertjébe diót? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!