Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Dichelostemma ida-maia

2.390 Ft

Csomagolt mennyiség:  5 db/tasak
A hagyma körmérete: 5/+ cm

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

 

A Dichelostemma ida-maia főbb jellemző

 

Jellemzői: A Dichelostemma ida-maia egy Kaliforniából származó, hagymagumós növény. Megjelenését tekintve levelei keskenyek és szálasak, fűre emlékeztetők. Egyediségét a kevés virágból álló ernyővirágzata adja.

A virágok bókolók, alakjukat tekintve keskeny harangformára emlékeztetők. A virágszín igazán egyedi, ugyanis nagyobb részt sötét, bordós-piros árnyalat uralkodik, de a virágok végén zöldes-fehér szegély látható. 

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Nagy gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban óvatosan öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Mivel Kalifornából származó növény, ezért téli védelmet igényel. Hűvös, fagyzugos, szeles helyen nem marad meg. A kötött talajokon a túlzott nedvesség miatt szintén elpusztulhat. Tél előtt lazán takarjuk és óvjuk a téli csapadéktól, mert csak így képes áttelelni.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A Dichelostemma ida-maia különleges megjelenése miatt sokszor elcsábítja azokat a kertészeket is, akiknek kertje nem alkalmas a nevelésére. Mivel tavasz végén, nyár elején virágzik, így jól mutat keretünk társításaiban, akár a hasonló teleltetési igényekkel rendelkező kristályvirágok, délvirágok is kerülhetnek előterébe, így téli felkészítésük egyszerre elvégezhető.

A hagymások közül válasszunk mellé fehér ’Carnegie’ és sárga ’City of Haarlem’ jácintokat, sötét bordó, szinte fekete ’Black’ és barna-bordó ’Whistler’ ázsiai hibrid liliomokat, valamint spanyol kékharangot.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Hyacinthus ’Carnegie’
Hyacinthus ’City of Harleem’
Lilium ’Whistler’
Lilium ’Black’
Hyacinthoides hispanica

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-60 cm
Ültetési tőtáv: 20-30 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Május - Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: sziklakert, virágszegély, balkonláda, nyári kert, vegyes virágágyak

 

Védett tartalom

Videók