Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hyacinthoides hispanica 'Blue' - Spanyol kékharang

1.790 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/csomag
A hagyma körmérete: 7/8 cm
Virágszín: kék

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

 

A Hyacinthoides hispanica 'Blue' - Spanyol kékharang főbb jellemző

 

Jellemzői: A spanyol kékharang vagy kékcsengő Észak-Afrikában, Spanyolországban és Portugáliában őshonos növény, mely innen került át Nagy-Britannia területére.

Megjelenésében hasonlít a kerti jácinthoz, viszont attól magasabb és virágzási ideje is eltér, ugyanis később, április-májusban nyílik. Egy hagymából 2-6 fényes felületű tőlevél fejlődik, a virágzati szár pedig 25 centiméter magas is lehet.

A virágzati száron 8-12 csengettyűre emlékeztető kék színű virág található. Megfelelő körülmények között gyorsan terjedő hagymás!

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A spanyol kékharang egy virágzásakor látványos növény, melyet lombhullató fák, cserjék alá ültetve szőnyegszerű borítást érhetünk el. A hagymások közül bátran kombinálhatjuk koronás, trombitás és csokros virágú nárciszokkal, valamint tulipánokkal is, ez utóbbiak közül a teltvirágú és triumph tulipánok igazán jól mutatnak mellette.

A virágzást követő időszakra is érdemes gondolni, kisebb termetű díszfüvek (Pennisetum ’Little Honey’) telepítésével a sárguló leveleket eltakarhatjuk.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Narcissus ’Cheerfulness’
Narcissus ’Flowerdrift’
Narcissus ’White Lion’
Tulipa ’Crystal Star’
Tulipa ’Daydream’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 25-35 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 5-8 cm
Virágzási idő: Április – Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: virágszegély, balkonláda, tavaszi kert, vegyes virágágyak, cserjék és fák alá

 

Védett tartalom

Videók