Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rojtos szirmú tulipán 'Crystal Star'

2.390 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db /tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: sárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rojtos szirmú tulipán 'Crystal Star' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A ’Crystal Star’ kései virágzású, tehát április-májusban nyíló rojtos szirmú tulipán.

Az ilyen változatoknál a lepellevél széle szőrszerűvé, rojtossá módosul. A levelei szélesek, épszélűek, közepesen zöldek, kissé ezüstös felületűek. A növények kifejlett magassága 40-60 cm. A ’Crystal Star’ fajta egyszerű virágú, virágszíne pedig aranysárga, a csoportra jellemző rojtos sziromszél jellemzi.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont. A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger.

Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik a ’Crystal Star’ napsárga virágai vezetik a tekintetet a kerten, ezt kihasználva kombináljuk más rojtos szélű tulipánokkal, így az egyszerű virágú, fehér ’Daytona’ és a teltvirágú, lila színű ’Mascotte’ fajtákkal, ezek mellé pedig válasszuk a liliomvirágú, rózsaszín-fehér színátmenetes ’Elegant Lady’ tulipánt is.

Az előtérbe és a tulipánok közé ültessünk teltvirágú ’Blue Spike’ gyöngyikét és apró termetű, egy száron több virágot nevelő ’Minnow’ nárciszt.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Mascotte’
Tulipa ’Daytona’
Tulipa ’Elegant Lady’
Muscari armeniacum ’Blue Spike’
Narcissus ’Minnow’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 65 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Április – Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom