Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lilium Asiatic black - Ázsiai liliom (fekete)

1.690 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

Csomagolt mennyiség: 1 db /tasak
A hagyma körmérete: 16-18 cm
Virágszín: fekete

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Lilium Asiatic black - Ázsiai liliom (fekete) főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ázsiai hibrid liliomokat több Kelet- és Közép-Ázsiából származó faj keresztezésével állították elő. Virágformájuk, virágzási idejük, színük, sőt még termetük is nagy eltéréseket mutat fajtánként, azonban vannak közös tulajdonságaik is.

Ilyen például a lándzsás, sötétzöld levélzet, melyen finom szőrözöttség is megfigyelhető. Virágforma típusból a turbán, trombita és kehely alakokat különítjük el.

Az ’Asiatic Black’ liliom egy kehely virágalakú fajta, amely kifejezetten magas termetű (100-120 cm), a virágok színe pedig fekete. A szirmok csúcsi része kissé bordóbb árnyalatú.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A liliomok a kert királynői. Magas, elegáns termetük, hatalmas, feltűnő virágai ezt a szerepet szánják számukra. Elhelyezhetők szoliterként is, kisebb csoportokban ültetve, de társításban is hangsúlyos szerep lehet az övék.

Az ’Asiatic Black’ liliom egy valóban egyedi megjelenésű liliom. Magas termete és fekete virágai minden tekintetet magukra vonzanak. Ennek megfelelően a társításban maradjon az övé a központi szerep, de ehhez mindenképpen a társítás hátulsó részén kell elhelyeznie nagy termete miatt.

Érdemes kiegészíteni más, világosabb színű fajtákkal a sorozatból, amelyekkel kontrasztot képez. Eléjük ültesse a nyári virágzású, fehér ’White van Vliet’ íriszt, valamint az áprilisban nyíló nárciszokat. A társítást zárja le a Muscari latifolium bájos termetével.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Lilium ’Asiatic White’
Lilium ’Asiatic Orange’
Iris ’White van Vliet’
Narcissus ’Dick Wilden’
Muscari latifolium

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 100-120 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 15-20 cm
Virágzási idő: Június-Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: nyári kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom