Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Cryptomeria japonica 'Dinger' – Japán ciprus (szugifenyő)

Ár:
24.790 Ft

(ejtsd: kriptoméria jáponika)

Szállítási méret: 80 cm magas törzsre oltott
Kiszerelés: 10 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

NEM KAPHATÓ!
Kifutás dátuma:
2022-06-13

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Cryptomeria japonica 'Dinger' – Japán ciprus (szugifenyő) főbb jellemző

 

Habitus: 60-80 cm kifejlett magasságot elérő, impozáns megjelenésű örökzöld fenyő. A tűlevelek középzöld színűek. Gömbölyded habitus, lassú növekedés jellemzi.

Tűlevelei aprók, sűrűn fedik a hajtásokat. A hajtások felfelé törnek, csaknem teljesen szabályos gömbformát vesznek fel. 

Virág: Tobozvirágzatot nevel, mely nem jelentős. A porzós virágzat nem jelentős. A termős virágzat feltűnő, ugyanis ez adja a tobozt, melyet sokszor tévesen termésként neveznek. A toboza apró, gömbölyded, kissé szúrós. 

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Félárnyékos, üde fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de a szárazságot is tolerálja kis mértékben. Ennek ellenére hosszú száraz időszakokban öntözzük! 

Gondozás: A fiatal és a korosodó fákat is öntözzük, bár jó szárazságtűréssel rendelkeznek, azonban a több héten át tartó szárazság megviseli őket és a fák legyengülnek. Fiatal korában télre érdemes takarni a tövét.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az örökzöldek kerti felhasználása nagy múltra nyúlik vissza és a négy évszakos kert szinte elképzelhetetlen nélkülük. A lombjukat megtartó növények között cserjéket és fákat egyaránt találunk, melyek kertünk egész évben hálás díszítő növényei.

Az örökzöldek között kiemelt szerep jut a ciprusoknak, fenyőknek, borókáknak a kertben, melyek meghatározhatják kertünk arculatát. A fajták változatos méretük és formájuk miatt szinte minden kerttípusba találunk oda illőt közülük.

A termetesebb fajták felhasználhatók szoliterként, míg a kisebbek akár sziklakertbe is telepíthetők, de sok sövényként alkalmazható is akad közöttük.

A ’Dinger’ szugifenyő egy alacsony termetű (60-80 cm), gömbszerű habitusú fenyőféle, amelyet egy ún. boszorkányseprűből nemesítettek. Alacsony termete miatt árnyékos, üde mikroklímájú sziklakertekben helyezhető el.

Ha társítja, ültesse a társítás hátulsó részére az oszlopos tiszafát (’Overeynderi’), amely mellett nagyszerű helyet kaphat a lila virágokkal teli érdes levelű hortenzia ’Spinners’ fajtája.

Ebbe a fás szárú foltba kerülhet még a vörösbarna bogyós orbáncfű ’Excellent Flair’ fajtája, amelyet kiegészíthet a színekben gazdag, szintén üde körülményeket igénylő 'Curly Red'® fürtös hangával.

Az ágyást zárja le a ’Dinger’ fajtával, mely mellé vagy köré ültethet a későbbiekben árnyékliliomot is (’Yellow River’).

Társításra javasolt növényfajták:

Taxus baccata 'Overeynderi' - Oszlopos tiszafa
Hydrangea aspera 'Spinners' – Érdes levelű hortenzia
Hypericum inodorum 'Excellent Flair' – Vörösbarna bogyós orbáncfű
Leucothoe axillaris 'Curly Red'® – Fürtöshanga
Hosta 'Yellow River' – Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 60-80 cm
Kifejlett szélesség: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 80 cm
Virágzási idő: nem releváns
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem

Felhasználási terület: fás társítások, szoliter, háttérnövény, tematikus kert, erdei kert, sziklakert

 

Védett tartalom