Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea aspera 'Spinners' – Érdes levelű hortenzia

19.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa ászpéra)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 9 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea aspera 'Spinners' – Érdes levelű hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, nagytermetű, elegáns, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg a 2,5 métert. Levelei hosszúkásak, növekedése lassú.

Virág: A virágok ernyő alakúak. A virágzatban a középen elhelyezkedő virágok termők, élénk lilák, melyek a nyílás során sötétednek, mély lilává válnak. Az ernyő szélső virágai nagy méretűek, fehérek és meddők.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Spinners’ egy valódi különlegesség az érdes levelű hortenziák között, ugyanis egy kifejezetten ritka fajtáról van szó. Bár viszonylag nagy termetű (2,5 m), mégis minden hortenziakedvelő kertbarát beleszeret ebbe a fajtába.

Társításban érdemes helyet szentelni neki és olyan helyre tenni, amely kiemeli, láthatóvá teszi lila színét, és a szélben játszó, hosszúkás leveleit.

Ha hortenziával társítja, válasszon mellé kisebb termetű fajtát, amely nem takarja el nagyon a ’Spinners’-t. Ajánlom a ’Pink Pin Cushion’ cserjés hortenziát, amely kellemes rózsaszín, termős virágaival, kis termetével magára vonja a figyelmet, melyet aztán csodálatosan megoszt a ’Spinners’ fajtával.

Eléjük ültessen zöld-fehér lombú szálkafüvet (’Albostriata’), amely egy átmenetet képez a virágos évelők és a hortenziák között. Az ágyás elülső részében kapjon helyet a bíborlevelű bugatölcsér (’Husker Red’), majd a csodásan feketéllő ’Obsidian’ tűzeső, és a vele nagy kontrasztot teremtő fehér mocsári nefelejcs (’Alba’).

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea arborescens 'Pink Pin Cushion' – Cserjés hortenzia
Hakonechloa macra 'Albostriata' - Szálkafű (zöld-fehér lomb)
Penstemon digitalis 'Husker Red' - Bíborlevelű bugatölcsér
Heuchera 'Obsidian®' - Tűzeső
Myosotis palustris 'Alba' – Mocsári nefelejcs

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5-2 m
Ültetési tőtáv: 2 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom