Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis x media 'Parkjuweel' – Örökzöld borbolya

3.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: berberisz média)

Szállítási méret: 10-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Berberis x media 'Parkjuweel' – Örökzöld borbolya főbb jellemző

 

Habitus: Örökzöld díszcserje, mely fiatal korban inkább terülő habitusú, később pedig kerekded bokorrá fejlődik. Levelei kerekdedek, fényes, zöld felületűek és szúrós levélszélűek. Őszi lombszínük sárgás-piros.

Virág: Virágai kisméretűek, sárgák. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak áprilisban vagy májusban, amelyeket piros színű, kissé megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást elvisel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők. Az erős lombszín világos, napos fekvésben alakul ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Parkjuweel’ borbolya fajta, népszerűségét kivételesen nem a lombszínének köszönheti, hanem annak a ténynek, hogy örökzöld lombozatú fajta, így kertünk egész évben díszítő eleme lehet.

Társítása során tökéletes társnövényei a kínai selyemmirtuszok valamint a rózsák, hiszen ezek nagy virágtömege jól kiegészíti a borbolya egységes színvilágát. A ’Catawba’ lilás-rózsaszín valamint a ’Tourne’ rózsaszín virágú selyemmirtusz fajtákkal akár vegyesen is telepíthetjük, míg az előtérbe különböző rózsákat ültethetünk vagy már meglévő rózsáink hátterébe is telepíthetjük.

A ’Pastella’, krémszínű floribunda, a fehér ’Ausram’ angol rózsa, és a ’Orléans Rose’ rózsaszín-fehér rózsafajták egytől-egyig jól mutatnak a ’Parkjuweel’ borbolyával.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'Pastella®' - Krémszínű, rózsaszín szegéllyel virágágyi floribunda rózsa
Rosa 'Ausram' - fehér angol rózsa
Rosa 'Orléans Rose' - rózsaszín fehér középpel virágágyi polianta rózsa
Lagerstroemia hybrida 'Catawba' - Kínai selyemmirtusz
Lagerstroemia 'Tourne' – Kínai selyemmirtusz

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 150-200 cm
Kifejlett szélesség: 100-150 cm
Ültetési tőtáv: 100-150 cm
Virágzási idő: Május – Június 
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, alacsony sövény

 

Védett tartalom