Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az erdei szellőrózsa otthon

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 17. 13:09:49

Az erdei szellőrózsa a tavasszal virágzó napfényes erdők, erdőszélek lakója. Természetes élőhelyén gyönyörű, ahogy fehér virágai kiemelkednek a mélyzöld színű levélzetből, akár levélszőnyeget képezve is megcsodálhatjuk. Viszont nem csak a természetben, hanem otthon is megidézhetjük az erdők buja hangulatát, ha megfelelő helyet választunk növényeink számára.

Kitűnően érzi magát a napfényes vagy félárnyékos helyeken. Mivel a szellőrózsa erdei társulásokhoz van alkalmazkodva, ültessük lombos fák alá, nedves, nyirkos talajba, később kivirágozva mutatós tagja lehet kertünknek. Társíthatjuk egyéb évelőkkel is, mint pl. haranglábbal vagy zergevirággal, ezzel fokozva a szemünk elé táruló látványt.

Kertészeti tanácsok az erdei szellőrózsához

Az évelőágyakban rendkívül mutatós gyöktörzses évelő szellőrózsa szaporítása ősszel, rizómájának osztásával vagy magvetéssel történik. A szellőrózsa magvetésénél fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő ültetési feltételek biztosítására.

Előkészületek: A humuszban gazdag, nedves, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajban csírázik a legjobban. Legmegfelelőbb választás erre a Dolce Vital általános virágföldkeverék, amely biztosítja a folyamatos tápanyagellátást és kiváló szerkezetet biztosít a gazdaságos neveléshez. Keverjünk homokot vagy perlitet az ültető földbe, ezzel jobban biztosítva a nedvesség megőrzését.

Megfelelő ültető hely megválasztása: Napos vagy félárnyékos helyet válasszunk növényünk számára, legjobb, ha a lombos fák alatti évelőágyakba ültetjük, ahol aztán eredményesen tud fejlődni.

Ültetés menete: Miután megtaláltuk szellőrózsáinknak a legalkalmasabb helyet, és előkészítettük az ültető közeget, a magokat szórjuk a földkeverékre és vékonyan takarjuk be homokkal, majd alulról öntözzük, így jó arányban elkezdenek a magok csírázni.

Ha helyesen csináltuk a vetést és ültetést, akkor május-június környékén már várhatjuk az erdei szellőrózsa gyönyörű fehér virágait. Gyökerein járulékos rügyek fejlődnek, amelyek ha kihajtanak, levélszőnyeget képeznek és rendkívül mutatós látványt nyújtanak, főleg ha virágba borul az állomány. Miután elvirágoztak, június közepén megjelennek szöszös magjai. Ezeket a magokat olyan virágcserepekbe kell elhelyezni, amik már fel vannak töltve laza szerkezetű, nyirkos, jó vízgazdálkodású földdel. 

Ez az évelő a vegetációs időszak elejétől a végéig különleges élményt nyújt. A képen jól kivehető, hogy egyetlen egy sárga vagy barna levél sincs még a növényen. Akár ágyásban, akár balkonon, vagy éppen egy kaspóban, mint a képen, mindenhol megállja a helyét. A növény igazi reneszánszát éli, a kertbarátok az elmúlt években fedezték fel újra maguknak.

Ha tudni szeretné, milyen könnyen tudja balkonját, teraszát díszíteni szellőrózsával, kattintson ide.

Felkeltette az Ön érdeklődését is az Erdei szellőrózsa? Kattintson IDE és meg is rendelheti.

Tartalomhoz tartozó címkék: egynyári virágok