Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ami minden kertbe tökéletesen illik: a szellőrózsa

Ha létezik olyan virágzó növény, amely minden típusú kertbe tökéletesen illeszkedik, akkor az a szellőrózsa. Ez a kedves kis évelő növény ugyanis szinte mindenhol jól mutat. A szellőrózsa egészen magasra, 20-30 centiméterre is megnőhet, így nem csak szimplán a kert éke lehet, de kitűnően alkalmas szegélyek mellé vagy nagyobb ágyások széléhez ültetve.

Emellett balkonládában is jól érzi magát, szóval erkélyek és teraszok dísze is lehet. Amennyiben pedig sziklakertjét dobná fel valami igazán különlegessel, akkor is ideális választás a számtalan különböző színben kapható szellőrózsa.

A szellőrózsa virágának bája utánozhatatlan

A szellőrózsa virágának bája utánozhatatlan

A szellőrózsa további különlegessége, hogy nyáron és ősszel borul virágba, így tulajdonképpen akkor is tele lesz színekkel a kertje, amikor a többi növény virágai már elnyíltak. A szellőrózsa szépsége ugyanis a melegebb hónapokban bontakozik ki igazán és egészen az első fagyokig ékesítik a kertet.

Ha egyszer elülteti, biztosan rögtön belopja magát a szívébe, különösen mikor változatos színeivel megszépíti az ősz első napjait is.

Mikor és hova érdemes elültetni a szellőrózsát?

Ahogy a hagyományos rózsa esetében, érdemes napos – félárnyékos helyet választani számára. Kivételes módon az ültetése tavasszal esedékes, bizony, pontosan akkor, mikor más növények már virágot bontanak és teljes terjedelmükben pompáznak.

A szellőrózsa ültetéséhez ajánlott nyújtott hatóanyag leadású műtrágyát és minőségi világföldet használni a biztos siker érdekében. Ilyen például a Dolce Vital földkeverék is, mely akár három – négy hónapon keresztül is biztosítja a növény tápanyagellátását. Nyújtott hatóanyag leadású műtrágyát tartalmaz, amely minimum 5-6 hónapon keresztül biztosítja a növény tápanyagellátását.

Emellett a kiváló vízfelvételi és vízmegtartó képesség által a vegetációs időszakban biztosítja és tartósan ellátja a növényt a szükséges vízzel. Nemcsak az egyenletes vízszükséglet biztosításával segít, de kiváló szerkezete lehetővé teszi a vízigényes növények gazdaságosabb nevelését, amelyek így kevesebb öntözés mellett is dinamikusan fejlődnek.

Színvilága a vidám tavaszt idézi

Színvilága a vidám tavaszt idézi

A vízkontrollnak hála pedig több vizet képes raktározni, ezáltal kevesebb öntözést igényel a növény. A földkeverékben lévő mikroelemek folyamatosan és fokozatosan oldódnak fel, és táplálják növényeit, a folyamatos táplálás miatt pedig a tápanyagok jobban hasznosulnak. Így már az ültetéskor biztos lehet abban, hogy a szellőrózsa a lehető legjobb helyre került a kertjében.

Ide kattintva megrendelheti az Ön számára szükséges virágföldet.

Fontos kiemelni, hogy a növény minden része mérgező a szervezetbe jutva, így ha kisgyermek van a családban vagy kutya él a kertben, akkor mindenképpen vegye figyelembe ezt a tényt a megfelelő hely kiválasztásánál.

Ide kattintva akár azonnal megrendelheti az Önnek tetsző szellőrózsákat.

Pontosan mikor virágzik a szellőrózsa?

Ez egy fontos kérdés, ugyanis ahogy már fentebb említettem, a szellőrózsa a nyári és őszi időszak éke, ugyanis akár heteken, hónapokon keresztül ékesíti a kertjét egészen szeptemberig. Tehát amikor már szinte minden más növény elvirágzott, a fákon pedig már érnek a gyümölcsök, a szellőrózsák ekkor élik fénykorukat a kertben. Ez pedig minden kertbarát számára szívmelengető látványt nyújt.

Csoportosan ültetve is pazar látványt nyújt

Csoportosan ültetve is pazar látványt nyújt

Különösen akkor, amikor a gyökerein úgynevezett járulékos rügyek fejlődnek, amelyek ha kihajtanak, nagyon különleges és esztétikus levélszőnyeget képeznek, amely kifejezetten ámulatba ejtő akkor, mikor megjelennek a virágok is.

Miután elvirágoztak a növények, megjelennek a szöszös magjai, melyeket bátran elültethet virágcserepekbe, így szaporíthatja is ezeket a nem mindennapi virágokat.

Ha szeretné megnézni, hogy fest egy virágzó szellőrózsa ültetvény, ebben a videóban megmutatom Önnek.

Engedje szabadon a kreativitását!

Mivel számtalan színben elérhető, ez a virág még a kreativitásnak is teret nyújt.

Ebben a videóban például megmutatom Önnek, hogy néz ki a rózsaszín szellőrózsa!

Bátran kombinálhatja a különböző árnyalatokat kedve szerint, de megfelelő gondoskodás mellett más növények mellett is remekül érzi magát. Így tulajdonképpen más típusú növényekkel kombinálva egy tavasztól-őszig folyamatosan virágzó ágyást álmodhat meg magának, amely minden hónapban más apró szépséggel örvendezteti meg a kertbarátokat.

Mivel magasra nő, viszont alapvetően kis helyet foglal, a legkisebb kertekbe is ideális választás, ám ágyásszegélyhez ültetve is remekül feldobja a birtokot. Ha kizárólag a tökéletes zöld gyepre esküszik, akkor is érdemes elgondolkoznia a szellőrózsa ültetésén, ugyanis nem igényel sok gondoskodást, mégis csodálatos látványt nyújt. Emellett utcafrontra, előkertekbe is nagyon jó választás, sőt akkor sem kell lemondania e virágok szépségéről, ha lakásban él. Mutatom, mire is gondolok.

Szellőrózsák a balkonon

A jó hír az, hogy ha emeletes házban él, akkor sem kell nélkülöznie a szellőrózsák látványát, ugyanis ezek a növények megfelelő körülmények között remekül érzik magukat a balkonon is. Természetesen a virág igényeit ebben az esetben is be kell tartani, mindenképpen napot vagy félárnyékot szükséges keresni a balkonládáknak, valamint a megfelelő minőségű virágföldről sem szabad megfeledkeznie. Így akár a legkisebb erkélyt vagy a legszélesebb teraszt is felvirágoztathatja a segítségével.

Pár virágzó tő a balkont biztosan feldobja

Pár virágzó tő a balkont biztosan feldobja

Valamint még nyár végén és az ősz elején is élvezheti a reggeli kávéját vagy a délutáni frissítőjét gyönyörű virágok társaságában. Ennél jobb lazítás pedig nem létezik egy zsúfolt, munkával teli héten.

Gondoskodjon a metszésről!

Alapvetően a szellőrózsa gondozása nem jelent nagy kihívást, azonban egy dologra mégis nagyon fontos odafigyelnie. Ez pedig a növény tavaszi metszése. Mikor elmúlik a tél, elolvad a hó és újra megjelennek az első melengető napsugarak, akkor a szellőrózsa egyáltalán nem azt az arcát mutatja, amit ősszel megismerhetett és amire emlékezett. Ilyenkor nincsenek zöld levelek és szép virágok, csak egy látszólag teljesen elszáradt növényt fog látni.

Természetesen szó sincs erről, nem kell megijednie. Ugyanis itt csak a felszínt láthatja, a talaj alatt, a gyökereknél azonban egészen más a helyzet. Viszont ahhoz, hogy újra teljes pompájában tündökölhessen a szellőrózsa, szükség lesz metszésre. Ilyenkor február végén – március elején érdemes metszőollót ragadni és egy határozott mozdulattal a földfelszín felett levő elszáradt, elöregedett részeket egyszerűen visszavágni. Így teret adhat az új hajtásoknak.

Minél idősebb tőről van szó, annál könnyebben nő majd újra a virág. Szóval mikor egy hosszú tél után egyetlen zöld levelet sem lát a szellőrózsán, ne essen kétségbe a növény életben van!

Ebben a videóban megmutatom Önnek, hogy kell megmetszeni a szellőrózsát.

Kinek ajánlott a szellőrózsa ültetése?

Önnek! Természetesen amennyiben szereti a szépet és úgy gondolja, szívesen élvezné az esztétikus kert látványát egészen az ősz kezdetéig. Ugyanis akár kis kertje, nagy birtoka vagy akár apró balkonja van, a szellőrózsának mindenhol helye van.

Ezen a bájos kis virágon még azoknak a szeme is megakad, akik nem mutatnak kifejezett érdeklődést a virágzó növények iránt. Kezdő és gyakorlott kertbarátoknak egyaránt számos boldog percet okoz majd ez a különleges kis virág, amely az erdők hangulatát idézi meg a kertjében.

Vegyes évelő ágyásba, esetleg örökzöldek mellé ültetve teljesen új atmoszférát varázsolhat a birtokára akkor is, ha egyébként a hétköznapok rohanásában nem sok ideje van a kertben tevékenykedni. A szellőrózsa ugyanis a legapróbb gondoskodást is gazdagon meghálálja majd Önnek.

Amennyiben Önt is lenyűgözte a szellőrózsa, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Az erdei szellőrózsa otthon - ezt a cikkem olvasta már?

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!