Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü

A málna ültetése pár lépésben

Megyeri Szabolcs
2015. 06. 11. 15:48:50

A málna telepítésének ideje ősszel vagy kora tavasszal van. Két alapvető művelési rendszert különböztetünk meg: töves- és sövényművelést.

Töves művelés: Leggyakrabban a támrendszer nélküli gyalogművelésnél vagy karós támrendszer mellett alkalmazzák. Legfontosabb feladatunk, hogy a tövek között előbukkanó sarjakat eltávolítsuk, ám ez rendkívül kézimunka igényes. A töves művelésnél 50-100 cm-es sor-és tőtávolsággal telepítenek. Ezt a művelésmódot gépesítés nélküli területeken, leginkább kiskerti málnaültetvényekben alkalmazzák.

Sövényművelés: Az értékesítő ültetvények korszerű művelési rendszere. Az ültetvény második vagy harmadik évében összefüggő sövényfalat alkotnak a növények. Ennél a művelésmódnál a tövek között fejlődő sarjakat nem távolítjuk el, csak a metszés alkalmával ritkítjuk. Az alkalmazott sor-és tőtávolság nagyobb, mint a töves művelésnél, 80x120 cm.

Az ültetés:

Előkészületek: A málna a laza, levegős szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, savanyú talajokon érzi magát jól. A laza talajszerkezet érdekében érdemes ásóval az ültetőterületet fellazítani, ezután pedig a megfelelő sor-és tőtávolságra elültetni a málna töveket. Fontos, hogy az ültetőgödröt a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében kétszer olyan mélyre és szélesre tervezzük, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: A málna számára legkedvezőbbek kertünk világos, félárnyékos, szélvédett helyei, ahol biztosított a rendszeres vízellátás. Ültethetjük sövényként a kerítés mellé, de támrendszer mellett is nevelhetjük. Támrendszeres nevelés esetén két stabil oszlop közé húzzunk ki 2-3 sorban dróthuzalokat, melyekre rávezethetjük a fejlődő málnasarjakat. A málnára jellemző a gyomosodás, ezért mindenképp biztosítsunk számára gyommentes közeget. Legfőképp a tarackos növényekkel szembeni védekezésre kell odafigyelnünk, mivel ezek átszövik a málna gyökereit és elvonják a növénytől a vizet.

Ültetés folyamata: Ültetéskor először vágjuk vissza kicsit a gyökereket a jobb eredés érdekében, majd helyezzük a növényt az ültetőgödörbe és halmozzunk rá Florasca A típusú BIO virágföldet, mely biztosítja a megfelelő, savanyú kémhatású közeget. Ültetést követően öntözzük be a növényeket.

Tartalomhoz tartozó címkék: málna