Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Málnás kert - ültessünk málnát

Megyeri Szabolcs

A nyár első harmada többek között a bogyós gyümölcsök szezonja is, ilyenkor szedhető a szeder, a ribiszke, vagy éppen a mindig népszerű málna. Utóbbi a kertekben sajnos jó ideje nem divatos, aminek az átlagosnál kissé nehézkesebb tartása lehet az oka, de az ízletes termés miatt mégis megéri próbálkozni vele!

A málna olyan félcserje, melynek vesszői csak két évig élnek, az első évben kifejlődnek, a másodikban pedig virágot és gyümölcsöt hoznak. A termés heteiben jól kiválasztott időpontban kell a szedést elkezdeni, mind a korai, mind a késői begyűjtés az élvezeti érték rovására megy. A leszedett szemek gyorsan romlanak, azokat vagy dolgozzuk fel, együk meg rögtön, vagy fagyasszuk, a mélyhűtést a málna jól bírja. Nem mindenki tudja, hogy a málna szárított leveléből remek tea készíthető, ami még ízletesebb lesz, ha szeder vagy ribiszke leveleket is adunk hozzá!

A málna ültetése később, ősszel válik aktuálissá. Az ültetés fontos szempontja, hogy a talaj tápanyagban dús legyen, szerkezetileg pedig levegős, laza struktúrájú, egyenletesen nedves. A málna érzékeny a talajvízre, a magas mésztartalomra, és a homokos területeket sem tolerálja. A bokrokat a kert szélvédett, huzatmentes részére telepítsük, és számoljunk azzal is, hogy ez a növény mindenképpen támasztékot (karók és huzalok rendszerét) fog igényelni! Ezt a támasztékot a növény fejlődésével párhuzamosan bővíteni kell majd felfelé, körülbelül fél méteres lépésekben. A málna vízigényes növény, sekélyre hatoló gyökérzete miatt gyakori öntözésre szorul.

A málnabokor hajlamos a gyomosodásra, aminek magyarázata, hogy ahol a viszonylag magas igényei miatt jól érzi magát, ott a gyomok is szívesen megtelepednek, ezért permetezése mindenképpen szükséges lesz, és sajnos ezt a terményt az átlagosnál több betegség és kártevő fenyegeti. Az ősszel elültetett málna már két év múlva termést fog hozni, persze abban az esetben, ha a fenti feltételeket biztosítottuk neki, és a metszési teendőket is elvégeztük. Azt ajánlom, hogy a málnát inkább a gyakorlottabb, vagy a kihívásokat direkt kereső hobbikertészek ültessék kertjükbe, az azonban biztos, hogy a fáradozásokat az egészséges és bőven termű málnabokor meghálálja!

A málna igényei

A málna fénykedvelő növény, a vegetatív fejlődés folyamán nem szereti a túlzott napsütést és hőséget, hanem inkább hűvösebb klímát kíván. Termésérés szempontjából viszont a meleg, napos vidékek a legmegfelelőbbek számára. A nagy meleg a málna fejlődését kedvezőtlen irányba tereli, érés alatt csapadékhiánnyal együtt a gyümölcs perzselődéséhez vezethet. Fontos, hogy szélvédett helyet válasszunk, különben nyáron a sarjhajtások eltörhetnek, télen pedig a hótakaró elfúvásával okozhat fagykárokat.

Vízigénye nagy, különösen májustól júliusig, a sarjhajtások fejlődésekor és a terméséréskor. Ilyenkor mindenképp biztosítsuk számára a rendszeres és bőséges vízmennyiséget, a pangó vizet azonban kerüljük. A talajjal szemben a málna nem mondható túl igényesnek, sekélyen elhelyezkedő gyökérzete jól raktározza a talajban lévő anyagokat, ezért kifejezetten fontos, hogy mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, laza, savanyú termőtalajt biztosítsunk számára, ezért ajánlott hozzá minőségi virágföld is.

málna vásárlás a Megyeri kertészetben

A málna ültetése pár lépésben

A málna telepítésének ideje ősszel vagy kora tavasszal van. Két alapvető művelési rendszert különböztetünk meg: töves- és sövényművelést.

Töves művelés:

Leggyakrabban a támrendszer nélküli gyalogművelésnél vagy karós támrendszer mellett alkalmazzák. Legfontosabb feladatunk, hogy a tövek között előbukkanó sarjakat eltávolítsuk, ám ez rendkívül kézimunka igényes. A töves művelésnél 50-100 cm-es sor-és tőtávolsággal telepítenek. Ezt a művelésmódot gépesítés nélküli területeken, leginkább kiskerti málnaültetvényekben alkalmazzák. Sövényművelés: Az értékesítő ültetvények korszerű művelési rendszere. Az ültetvény második vagy harmadik évében összefüggő sövényfalat alkotnak a növények.

Ennél a művelésmódnál a tövek között fejlődő sarjakat nem távolítjuk el, csak a metszés alkalmával ritkítjuk. Az alkalmazott sor-és tőtávolság nagyobb, mint a töves művelésnél, 80x120 cm.

Az ültetés:

Előkészületek: A málna a laza, levegős szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, savanyú talajokon érzi magát jól. A laza talajszerkezet érdekében érdemes ásóval az ültetőterületet fellazítani, ezután pedig a megfelelő sor-és tőtávolságra elültetni a málna töveket. Fontos, hogy az ültetőgödröt a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében kétszer olyan mélyre és szélesre tervezzük, mint amekkora a vásárolt konténer. Megfelelő hely kiválasztása: A málna számára legkedvezőbbek kertünk világos, félárnyékos, szélvédett helyei, ahol biztosított a rendszeres vízellátás. Ültethetjük sövényként a kerítés mellé, de támrendszer mellett is nevelhetjük.

Támrendszeres nevelés esetén két stabil oszlop közé húzzunk ki 2-3 sorban dróthuzalokat, melyekre rávezethetjük a fejlődő málnasarjakat. A málnára jellemző a gyomosodás, ezért mindenképp biztosítsunk számára gyommentes közeget. Legfőképp a tarackos növényekkel szembeni védekezésre kell odafigyelnünk, mivel ezek átszövik a málna gyökereit és elvonják a növénytől a vizet. Ültetés folyamata: Ültetéskor először vágjuk vissza kicsit a gyökereket a jobb eredés érdekében, majd helyezzük a növényt az ültetőgödörbe és halmozzunk rá virágföldet, mely biztosítja a megfelelő, savanyú kémhatású közeget. Ültetést követően öntözzük be a növényeket.

Hogyan kell a málnát metszeni?

A málna egyik legfontosabb gondozási, ápolási feladta a metszés, melyet egy évben kétszer szükséges elvégezni! Először nyáron, a termővesszők ritkító metszését, majd ősszel a termővesszők visszametszését kell megejteni. Ha Ön még járatlan ebben a témában, olvassa el az alábbi közérthető, egyszerű útmutatót, mely segítségével a málna metszését könnyedén elvégezheti!

Nyári málna metszés:

A ritkító metszésre közvetlenül a betakarítás után kerüljön sor, de először a letermett vesszőket vágja ki tőből. A betegségektől mentes levágott hajtásokat érdemes komposztálni. A sarjak ritkításánál egy tövön 5-6 vesszőt hagyjon meg, a beteg, fejletlen sarjakat pedig vágja ki tőből. Csak az erős, egészséges sarjakat hagyja meg. A tősarjak a növény tövéből fejlődnek ki, pár éven belül pedig leromlásuk várható. A gyökérsarjak erősebbek a tősarjaknál, könnyű a megkülönböztetésük. A gyökérsarjak a tövektől távolabb nőnek és saját gyökérzettel rendelkeznek, így ha óvatosan leválasztja az anyanövényekről a sarjakat, újabb növényeket hozhat létre.

Málna vásárlás a Megyeri kertészetből!

Őszi metszés:

Ahhoz, hogy következő évben is ízletes gyümölcsöket kapjonk, a málnát ősszel is vissza kell metszeni. Sövényművelésű ültetvény esetében méterenként érdemes 10-12 termősarjat meghagyni, de ez a szám függ a fajtától és az ültetvény egészségi állapotától is. Lehetőleg olyan termősarjakat hagyjon meg, melyek egészségesek, erősek, kártevőktől és kórokozóktól mentesek. A gyenge és letermett sarjakat tőből távolítsa el. A meghagyott termősarjakat kb. 1,5 m-re vágja vissza, majd rögzítse azokat a támaszték huzaljához.

A málna leggyakoribb betegségei

A málnát több kórokozó és kártevő is megtámadhatja. Betegségei közül a legjelentősebbek: málnamozaik, botritisz, didimellás vesszőfoltosság, málna-vesszőszúnyog, málna-sodrómoly.

Málnamozaik 

A málna levelein leggyakrabban előforduló vírusos betegség, tüneteként a leveleken sárgás elszíneződések jelennek meg, gyakran el is torzulnak.

Védekezés: A vírusos megbetegedések ellen védekezni nem lehet, viszont tehetünk megelőző intézkedéseket, ilyen az egészséges szaporítóanyag használata és az eszközök fertőtlenítése, ugyanis a kórokozók így terjednek a legjobban. A vírusokat terjeszthetik még levéltetvek is, ellenük speciális rovarölő készítményekkel védekezhetünk.

Botritisz

Legfőképp csapadékos időben jelentkezik, a növény hajtásán, vessző felületén, a virágokon és a termésen. Rajtuk szürkésfehér bevonatú foltok keletkeznek. Az éretlen bogyók összeaszalódnak és elbarnulnak, az éretteknek pedig kellemetlen ízük lesz, megpuhulnak, színük fakó lesz.

Védekezés: A beteg részek és növénymaradványok megsemmisítésével, valamint a felesleges sarjak és a letermett vesszők eltávolításával. Növényvédelmi vegyszereket a virágzási fázisra időzítsük, több alkalommal ismételve.

Didimellás betegség

A vesszőn, főleg a rügyek környékén ovális alakú elmosódott szélű lilásbarna foltok jelentkeznek, melyek fokozatosan kiszürkülnek.

Védekezés: A letermett és beteg vesszők eltávolításával, megsemmisítésével. A kémiai védekezés ideje rügypattanáskor van, majd 4-5 lombleves állapotban, utána pedig még két alkalommal ismételjük meg a kezelést, valamint a betakarítást követően a letermett vesszők eltávolítása után alkalmazzunk kiegészítő permetezést is.

Málna-vesszőszúnyog

A vessző alsó részén, a rügyek környékén lilásbarna elszíneződések találhatóak, a kéreg alatt lévő narancssárga színű lárvákkal.

Védekezés: Optimális talajigények biztosításával csökkenthető a kártétel mértéke, védekezése a letermett vesszők szüret utáni eltávolításával megoldott. Vegyszeres kezelést május közepén kezdjünk el 1-2 alkalommal megismételve, a megfelelő készítményeket alkalmazva pedig a málnabogár és szamóca-bimbólikasztó ellen is eredményesen védekezhetünk.

Málna-sodrómoly

A lárvák a fakadó rügyekben tesznek kárt, a fiatal leveleket összesodorják, összeszövik és megrágják.

Védekezés: Tavasszal védekezünk a fiatal lárvák ellen kémiai vegyszerekkel.

Mint láthatja, a málnával kell foglalkozni, nem egy "elültetem és majd nő" jellegű növény, ugyanakkor nagyon meghálálja a gondoskodást. Remélem ebből a rövid összefoglalóból sikerült információt és bátorságot merítenie. Amennyiben hasznosnak találta bejegyzésemet küldje el nyugodtan ismerőseinek és nyomjon egy Tetsziket a cikk alatt.

Szeretne málna tövet rendelni? Ide kattintva megnézheti málna kínálatomat.

További kertészeti bejegyzéseimet a blogomban olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: málna