Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Málnás kert - ültessünk málnát

A nyár első harmada többek között a bogyós gyümölcsök szezonja is, ilyenkor szedhető a szeder, a ribiszke, vagy éppen a mindig népszerű málna. Utóbbi a kertekben sajnos jó ideje nem divatos, aminek az átlagosnál kissé nehézkesebb tartása lehet az oka, de az ízletes termés miatt mégis megéri próbálkozni vele!

A málna általános bemutatása

A málna olyan félcserje, melynek vesszői csak két évig élnek, az első évben kifejlődnek, a másodikban pedig virágot és gyümölcsöt hoznak. A termés heteiben jól kiválasztott időpontban kell a szedést elkezdeni, mind a korai, mind a késői begyűjtés az élvezeti érték rovására megy.

A leszedett szemek gyorsan romlanak, azokat vagy dolgozzuk fel, együk meg rögtön, vagy fagyasszuk, a mélyhűtést a málna jól bírja. Nem mindenki tudja, hogy a málna szárított leveléből remek tea készíthető, ami még ízletesebb lesz, ha szeder vagy ribiszke leveleket is adunk hozzá! 

A málna igényei

A málna érzékeny a talajvízre, a magas mésztartalomra, és a homokos területeket sem tolerálja. A bokrokat a kert szélvédett, huzatmentes részére telepítsük, és számoljunk azzal is, hogy ez a növény mindenképpen támasztékot (karók és huzalok rendszerét) fog igényelni! Ezt a támasztékot a növény fejlődésével párhuzamosan bővíteni kell majd felfelé, körülbelül fél méteres lépésekben.

A málna vízigényes növény, sekélyre hatoló gyökérzete miatt gyakori öntözésre szorul. A málnabokor hajlamos a gyomosodásra, aminek magyarázata, hogy ahol a viszonylag magas igényei miatt jól érzi magát, ott a gyomok is szívesen megtelepednek, ezért permetezése mindenképpen szükséges lesz, és sajnos ezt a terményt az átlagosnál több betegség és kártevő fenyegeti.

Az ősszel elültetett málna már két év múlva termést fog hozni, persze abban az esetben, ha a fenti feltételeket biztosítottuk neki, és a metszési teendőket is elvégeztük. Azt ajánlom, hogy a málnát inkább a gyakorlottabb, vagy a kihívásokat direkt kereső hobbikertészek ültessék kertjükbe, az azonban biztos, hogy a fáradozásokat az egészséges és bőven termű málnabokor meghálálja!

A málna fénykedvelő növény, a vegetatív fejlődés folyamán nem szereti a túlzott napsütést és hőséget, hanem inkább hűvösebb klímát kíván. Termésérés szempontjából viszont a meleg, napos vidékek a legmegfelelőbbek számára. A nagy meleg a málna fejlődését kedvezőtlen irányba tereli, érés alatt csapadékhiánnyal együtt a gyümölcs perzselődéséhez vezethet. Fontos, hogy szélvédett helyet válasszunk, különben nyáron a sarjhajtások eltörhetnek, télen pedig a hótakaró elfúvásával okozhat fagykárokat.

 A málna ültetése pár lépésben

A málna telepítésének ideje ősszel vagy kora tavasszal van. Két alapvető művelési rendszert különböztetünk meg: töves- és sövényművelést.

Töves művelés

Leggyakrabban a támrendszer nélküli gyalogművelésnél vagy karós támrendszer mellett alkalmazzák. Legfontosabb feladatunk, hogy a tövek között előbukkanó sarjakat eltávolítsuk, ám ez rendkívül kézimunka igényes. A töves művelésnél 50-100 cm-es sor-és tőtávolsággal telepítenek. Ezt a művelésmódot gépesítés nélküli területeken, leginkább kiskerti málnaültetvényekben alkalmazzák.

Sövényművelés

Az értékesítő ültetvények korszerű művelési rendszere. Az ültetvény második vagy harmadik évében összefüggő sövényfalat alkotnak a növények. Ennél a művelésmódnál a tövek között fejlődő sarjakat nem távolítjuk el, csak a metszés alkalmával ritkítjuk. Az alkalmazott sor-és tőtávolság nagyobb, mint a töves művelésnél, 80x120 cm.

Ha szeretne még bővebben is olvasni a málnáról, olvassa el ezt a cikkemet!

Az ültetés

A málna ültetésére az ősz a legalkalmasabb időpont, szeptember első napjaitól kezdve a tartós fagyok beálltáig telepíthetők a tövek a kertbe. A málna gondozása közepes nehézségű feladat, de megijedni nem szabad, akár kezdő, de elszánt kertbarátok is nyugodtan belevághatnak a málna nevelésébe! A málna számára a kert világos, félárnyékos, szélvédett helyei megfelelőek, ahol biztosított a rendszeres vízellátás.

Ültetheti sövényként a kerítés mellé, de támrendszer mellett is nevelheti. Támrendszeres nevelés esetén két stabil oszlop közé húzzon ki 2-3 sorban dróthuzalokat, melyekre rávezetheti a fejlődő málnasarjakat. A málnára jellemző a gyomosodás, ezért mindenképp biztosítson számára gyommentes közeget. Legfőképp a tarackos növényekkel szembeni védekezésre kell odafigyelnie, mivel ezek átszövik a málna gyökereit és elvonják a növénytől a vizet!

Ültetéskor először vágja vissza kicsit a gyökereket a jobb eredés érdekében, majd helyezze a növényt az ültetőgödörbe és halmozzon rá friss termőföldet. Előkészületek: A málna a laza, levegős szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, savanyú talajokon érzi magát jól. A laza talajszerkezet érdekében érdemes ásóval az ültetőterületet fellazítani, ezután pedig a megfelelő sor-és tőtávolságra elültetni a málna töveket.

Fontos, hogy az ültetőgödröt a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében kétszer olyan mélyre és szélesre tervezzük, mint amekkora a vásárolt konténer.

Tekintse meg a kertészetemben kapható kiváló málnafajtákat!

Megfelelő hely kiválasztása

A málna számára legkedvezőbbek kertünk világos, félárnyékos, szélvédett helyei, ahol biztosított a rendszeres vízellátás. Ültethetjük sövényként a kerítés mellé, de támrendszer mellett is nevelhetjük. Támrendszeres nevelés esetén két stabil oszlop közé húzzunk ki 2-3 sorban dróthuzalokat, melyekre rávezethetjük a fejlődő málnasarjakat.

Az alábbi videóban a málna ültetését mutatom be:

A málnára jellemző a gyomosodás, ezért mindenképp biztosítsunk számára gyommentes közeget. Legfőképp a tarackos növényekkel szembeni védekezésre kell odafigyelnünk, mivel ezek átszövik a málna gyökereit és elvonják a növénytől a vizet.

A málna gondozása

A málna vízigénye nagy, különösen májustól júliusig, a sarjhajtások fejlődésekor és a terméséréskor. Ilyenkor mindenképp biztosítson számára rendszeresen bőséges vízmennyiséget, a pangó víz kialakíulását azonban kerülni szükséges! A megfelelő öntözés mellett a folyamatos gyommentesítés lesz feladat, valamint a támasztékrendszer megfelelő kialakítása a növény cseperedésével párhuzamosan.

A málnának sajnos akadnak betegségei, például a málnamozaik, a botritisz, a didimellás betegség, valamint kártevők is támadhatják, többek közt a sodrómoly, vagy a málna-vesszőszűnyog, így a megelőző és kezelő permetezések elvégzése szükséges lesz.

Metszés

A málna egyik legfontosabb gondozási, ápolási feladta a metszés, melyet egy évben kétszer szükséges elvégezni! Először nyáron, a termővesszők ritkító metszését, majd ősszel a termővesszők visszametszését kell megejteni. Ha Ön még járatlan ebben a témában, olvassa el az alábbi közérthető, egyszerű útmutatót, mely segítségével a málna metszését könnyedén elvégezheti!

Málna vásárlás a Megyeri kertészetből!

Nyári málna metszés

A ritkító metszésre közvetlenül a betakarítás után kerüljön sor, de először a letermett vesszőket vágja ki tőből. A betegségektől mentes levágott hajtásokat érdemes komposztálni. A sarjak ritkításánál egy tövön 5-6 vesszőt hagyjon meg, a beteg, fejletlen sarjakat pedig vágja ki tőből.

Ha szívesen olvasna a málna növényvédelméről, tekintse mg a témában írt cikkemet!!

Csak az erős, egészséges sarjakat hagyja meg. A tősarjak a növény tövéből fejlődnek ki, pár éven belül pedig leromlásuk várható. A gyökérsarjak erősebbek a tősarjaknál, könnyű a megkülönböztetésük. A gyökérsarjak a tövektől távolabb nőnek és saját gyökérzettel rendelkeznek, így ha óvatosan leválasztja az anyanövényekről a sarjakat, újabb növényeket hozhat létre.

Őszi metszés

Ahhoz, hogy következő évben is ízletes gyümölcsöket kapjonk, a málnát ősszel is vissza kell metszeni. Sövényművelésű ültetvény esetében méterenként érdemes 10-12 termősarjat meghagyni, de ez a szám függ a fajtától és az ültetvény egészségi állapotától is. Lehetőleg olyan termősarjakat hagyjon meg, melyek egészségesek, erősek, kártevőktől és kórokozóktól mentesek. A gyenge és letermett sarjakat tőből távolítsa el. A meghagyott termősarjakat kb. 1,5 m-re vágja vissza, majd rögzítse azokat a támaszték huzaljához.

Mint láthatja, a málnával kell foglalkozni, nem egy "elültetem és majd nő" jellegű növény, ugyanakkor nagyon meghálálja a gondoskodást. Remélem ebből a rövid összefoglalóból sikerült információt és bátorságot merítenie.

Tekintse meg a kertészetemben kapható kiváló málnafajtákat!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!