Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hamarosan csak akkor ehet málnát, ha megtermeli magának

A forró nyári napok nem az igaziak a málna, a szeder vagy a ribiszke utánozhatatlan íze nélkül. Beledobhatja a limonádéba, belesütheti egy ínycsiklandó lepénybe, jéghideg gyümölcslevest készíthet belőlük vagy egyszerűen csak elnassolhat néhány szemet az árnyékban ücsörögve. Ha már csak a gondolattól is összefut a nyál a szájában, akkor sajnos rossz hírem van az Ön számára.

Ugyanis annyira drasztikusan visszaesett a bogyós gyümölcsök, köztük főleg a málna megtermelt mennyisége hazánkban, hogy néhány év múlva már valószínűleg szinte nem is lehet majd hazait vásárolni.

A helyzet nagyon úgy fest, hogy csak abban az esetben tud majd hazai bogyós gyümölcsöt enni a jövőben, ha megtermeli azt a saját kertjében. Persze nem arról van szó, hogy több hektáron kellene termelnie és a forró nyári napsütésben keményen kellene dolgoznia néhány szem málna kedvéért.Kis mennyiségben ugyanis nem bonyolult feladat megtermelni ezeket a gyümölcsöket.

A probléma számokban

Mi sem mutatja jobban a Magyarországon megtermelt málna mennyiségének csökkenését, mint a számadatok. Míg a 80-as években egy hétezer hektáros területen akár hatvanezer tonna málna is megtermett, addig ez a szám az ezredforduló idején tíz – tizenötezer tonna volt. Napjainkban azonban még rosszabb a helyzet, ugyanis egy száz hektáros területen megtermelt mennyiség mindössze hatszáz – nyolcszáz tonna.

Mi az oka a visszaesésnek?

A legfőbb oka annak, hogy egyre kevesebb bogyós gyümölcs terem hazánkban, a klimatikus viszonyok. Ugyanis főleg a málna, a szeder és a fekete ribiszke nem kedvelik a forró, száraz nyári hónapokat, ugyanakkor a csapadékos időt is nehezen viselik. Így az esős napokkal tarkított forróság kifejezetten rossz hatással van ezekre a gyümölcstermőkre.

Nézze meg kertészetem széles bogyós gyümölcs választékát!

A legtöbbször a szürkerothadás támadja meg őket, ami ellen gyakorlatilag nincs orvosság. A fő ok mellett számtalan egyéb forrása is van a jelenleg fennálló problémának. Gondot okoz a munkaerőhiány is, hiszen az ilyen gyümölcsök szüreteléséhez sok szorgos kézre és rengeteg aktív munkaórára van szükség (forrás: HVG). Egy hektár málna vagy szeder leszedéséhez három – négyezer munkaóra szükséges.

Ez a szám például egy almáskerti szüret esetében ötszáz – nyolcszáz munkaóra. További gondot okoz a Lengyelországból és Szerbiából érkező nagy mennyiségű bogyós gyümölcs is, ami konkurenciát teremt a hazai termés számára.

Milyen előnyei vannak, ha gyümölcstermő cserjét ültet a kertjébe?

Az első és legfőbb előny természetesen maga a gyümölcs, amit majd leszüretelhet róla. Ugyanakkor számos más pozitívuma is van. Ugyanis ezek a növények megállják a helyüket önállóan is a kert bizonyos részében, de tökéletesek sövényként vagy térelválasztóként is. Utóbbi esetben nem csak az ízeket, de a praktikus hasznát is élvezheti ezeknek a gyümölcstermő cserjéknek.

Nézze meg kertészetem széles bogyós gyümölcs választékát!

Nem beszélve arról, hogy ezek a dús bokrok egészen különleges hangulatot teremtenek majd a kertben. Milyen bogyós gyümölcsöket ültethet a kertjébe? A klasszikus málna, szamóca és szeder mellett ültethet olyan különlegességeket, mint a köszméte, a fekete berkenye, a szamócamálna, a fehér vagy piros ribizli, a sárga málna, a fehér eper vagy a málnaízű eper.

Hogy érdemes elültetni ezeket a cserjéket?

Az ültetéshez az ideális időszak az ősz vagy a kora tavasz. Érdemes napos helyet keresni a számukra, így lesz finom és édes majd a megtermelt gyümölcs. Természetesen mindegyik cserje ültetésének egy kicsit más a módja, így fontos alaposan utána olvasni, mielőtt belevágna. Az azonban biztos, hogy a választott helyen fel kell lazítania a talajt egy ásóval és megfelelő méretű ültetőgödröket kell létrehozni.

Innentől kezdve pedig szabad az út, megfelelő távolságban el is ültetheti a választott növényeket. Ne aggódjon, csak egyszer kell elvégeznie ezeket a műveleteket, később már egy kis odafigyelés és gondoskodás mellett élvezheti a munka gyümölcsét. A szó legszorosabb értelmében.

Ha szeretne még bővebben is olvasni a málnáról, olvassa el ezt a cikkemet!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!