Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hamarosan csak akkor ehet málnát, ha megtermeli magának

 

A forró nyári napok nem az igaziak a málna, a szeder vagy a ribiszke utánozhatatlan íze nélkül. Beledobhatja a limonádéba, belesütheti egy ínycsiklandó lepénybe, jéghideg gyümölcslevest készíthet belőlük vagy egyszerűen csak elnassolhat néhány szemet az árnyékban ücsörögve.

 

Ha már csak a gondolattól is összefut a nyál a szájában, akkor sajnos rossz hírem van az Ön számára. Ugyanis annyira drasztikusan visszaesett a bogyós gyümölcsök, köztük főleg a málna megtermelt mennyisége hazánkban, hogy néhány év múlva már valószínűleg szinte nem is lehet majd hazait vásárolni.

 

A helyzet nagyon úgy fest, hogy csak abban az esetben tud majd hazai bogyós gyümölcsöt enni a jövőben, ha megtermeli azt a saját kertjében.

 

 

Persze nem arról van szó, hogy több hektáron kellene termelnie és a forró nyári napsütésben keményen kellene dolgoznia néhány szem málna kedvéért. Kis mennyiségben ugyanis nem bonyolult feladat megtermelni ezeket a gyümölcsöket.

 

 

A probléma számokban


Mi sem mutatja jobban a Magyarországon megtermelt málna mennyiségének csökkenését, mint a számadatok. Míg a 80-as években egy hétezer hektáros területen akár hatvanezer tonna málna is megtermett, addig ez a szám az ezredforduló idején tíz – tizenötezer tonna volt.

 

Napjainkban azonban még rosszabb a helyzet, ugyanis egy száz hektáros területen megtermelt mennyiség mindössze hatszáz – nyolcszáz tonna.

 

 

Mi az oka a visszaesésnek?


A legfőbb oka annak, hogy egyre kevesebb bogyós gyümölcs terem hazánkban, a klimatikus viszonyok. Ugyanis főleg a málna, a szeder és a fekete ribiszke nem kedvelik a forró, száraz nyári hónapokat, ugyanakkor a csapadékos időt is nehezen viselik.

 

Így az esős napokkal tarkított forróság kifejezetten rossz hatással van ezekre a gyümölcstermőkre. A legtöbbször a szürkerothadás támadja meg őket, ami ellen gyakorlatilag nincs orvosság.

 


A fő ok mellett számtalan egyéb forrása is van a jelenleg fennálló problémának.

 

Ahogy a HVG cikke is rámutat, gondot okoz a munkaerőhiány is, hiszen az ilyen gyümölcsök szüreteléséhez sok szorgos kézre és rengeteg aktív munkaórára van szükség. Egy hektár málna vagy szeder leszedéséhez három – négyezer munkaóra szükséges. Ez a szám például egy almáskerti szüret esetében ötszáz – nyolcszáz munkaóra.

 

További gondot okoz a Lengyelországból és Szerbiából érkező nagy mennyiségű bogyós gyümölcs is, ami konkurenciát teremt a hazai termés számára.

 

 

Milyen előnyei vannak, ha gyümölcstermő cserjét ültet a kertjébe?


 Az első és legfőbb előny természetesen maga a gyümölcs, amit majd leszüretelhet róla. Ugyanakkor számos más pozitívuma is van.

 

 

Ugyanis ezek a növények megállják a helyüket önállóan is a kert bizonyos részében, de tökéletesek sövényként vagy térelválasztóként is. Utóbbi esetben nem csak az ízeket, de a praktikus hasznát is élvezheti ezeknek a gyümölcstermő cserjéknek.

 

Nem beszélve arról, hogy ezek a dús bokrok egészen különleges hangulatot teremtenek majd a kertben.

 

 

Milyen bogyós gyümölcsöket ültethet a kertjébe?


A klasszikus málna, szamóca és szeder mellett ültethet olyan különlegességeket, mint a köszméte, a fekete berkenye, a szamócamálna, a fehér vagy piros ribizli, a sárga málna, a fehér eper vagy a málnaízű eper.

 

Erre az oldalra kattintva megtekintheti a kertészetemben forgalmazott bogyós gyümölcs kínálatomat

 

 

Hogy érdemes elültetni ezeket a cserjéket?


Az ültetéshez az ideális időszak az ősz vagy a kora tavasz. Érdemes napos helyet keresni a számukra, így lesz finom és édes majd a megtermelt gyümölcs.

 

Természetesen mindegyik cserje ültetésének egy kicsit más a módja, így fontos alaposan utána olvasni, mielőtt belevágna.

 

Az azonban biztos, hogy a választott helyen fel kell lazítania a talajt egy ásóval és megfelelő méretű ültetőgödröket kell létrehozni. Innentől kezdve pedig szabad az út, megfelelő távolságban el is ültetheti a választott növényeket.

 

 

Ne aggódjon, csak egyszer kell elvégeznie ezeket a műveleteket, később már egy kis odafigyelés és gondoskodás mellett élvezheti a munka gyümölcsét. A szó legszorosabb értelmében.

 

 

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: málna