Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A kajszibarack gondozása

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 23. 11:55:34

Hogyan kell gondozni a barackfát?

A Sárgabarack tavaszi lemosó permetezése a preventív védekezés kulcsmomentuma. Kora tavasszal a fák felületén még nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása a fő célja. Segítségével megelőzhetünk súlyos károkat okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket.

A Kajszibarack lemosó permetezéséhez ajánlott szerek:

  • A kontakt hatású szereket a legcélszerűbb használni. Ezek a vegyszerek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre vagy a kórokozóra kijuttatva érvényesül.
  • A kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat, így nem is érdemes őket alkalmazni.

Az őszi lemosó permetezés célja szintén a kajszibarack csemetén, fán kialakuló betegségek megelőzése.

A kórokozók és a kártevők a fa védettebb részein próbálnak meg áttelelni, így ezzel a permetezéssel, ha nem is sikerül megszüntetni a problémát, annyira le tudjuk gyengíteni őket, hogy egy kevésbé hideg tél is képes elpusztítani a kártevőket.

A védett helyek lesznek a későbbi rajzások kiinduló pontjai. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).
Azonban az őszi lemosó permetezésnek csak enyhe telek esetén van igazán jelentős hatása, mivel a téli mínuszok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal.

A permetezéssel sajnos nem ér véget a küzdelem, tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban, úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni így az avar eltüzelésével vagy komposztként való felhasználásával mindenképpen érdemes időt töltetni (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A Sárgabaracknál lényeges, hogy a hazánkban hulló csapadék bár mennyisége fedezné a gyümölcs szükségletét, annak rossz eloszlása miatt azonban szükséges az öntözés.

A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.

További információk a barackfákról...
Ebben a cikkben megtalálhatók az ültetéssel kapcsolatos információk
Innen megtudhatja, hogy miképp kell metszeni a barackot annak érdekében, hogy minél több gyönyörű gyümölcsöt hozzon.

Itt pedig a kajszibarack fajtákról tájékozódhat

Tetszett a cikk? Kérem nyomjon egy Tetsziket, hogy ismerősei is hozzájuthassanak a hasznos információkhoz.
Ha kérdése lenne, kérem vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal ITT.

Tartalomhoz tartozó címkék: kajszibarack